Hovedstruktur
I den eksisterende byzone indenfor Ringsted By skal byudvikling primært realiseres gennem fortætnings-, huludfyldnings- og transformationsprojekter. Byomdannelse indenfor den eksisterende byzone skal desuden tjene flere formål. Det er blandt andet et vigtigt led i arbejdet med at skabe grundlag for mere byliv i Ringsted historiske bymidte, at der fortættes med boliger.
Transformation af eksisterende bygningsmasse, herunder af det ældre erhvervsområde i umiddelbar nærhed af stationen (Odinskvarteret), bidrager til at understøtte brugen af offentlig transport i Ringsted.
Ved at arbejde for at nå så høj en grad af omdannelse som muligt, fremfor nybyggeri, understøttes desuden den grønne omstilling og de klimaprincipper, der er vedtaget for den fremtidige byudvikling i Ringsted Kommune. Klimaprincipperne kan læses i 1.2 Principper for byudvikling i Ringsted By og Benløse.
Retningslinjerne for fortætning i og omdannelse af bebyggede områder, har til formål at angiver under hvilken forudsætninger og hensyn den eksisterende by kan omdannes og fortættes.
MÅL
- I Ringsted By skal en stor del af byudviklingen ske ved omdannelse og fortætning i eksisterende byområder.
Kort 1.3 - Omdannelsesområderne i Ringsted By. Retningslinjerne for de konkrete områder Sygehusgrunden, Bymidten, Rønnedevej 9, Tranvej 2, samt Odinskvarteret findes i den blå menu til højre.
RETNINGSLINJER
Fortætning og omdannelse
1.3.a
Der skal i Ringsted By, hvor det er muligt og i respekt for eksisterende bebyggelse og funktioner, fortættes, så rummeligheden udnyttes bedst muligt. Det vil sige, at det skal tilstræbes, at antallet af boliger i Ringsted By øges. Fortætningen skal fortrinsvis ske i bymidten for at understøtte byliv i Ringsted By. Enten blandt som huludfyldnings- infill- eller fortætningsprojekter i eksisterende boligbebyggelse eller i nærmere udpegede byomdannelsesområder, jf. Kort 1.3 ovenfor.
1.3.b
Omdannelse af byområder skal udvikles i sammenhæng med den bestående by således:
- at omdannelsesområdet hænger sammen med den omkringliggende by ved etablering af attraktive og grønne sammenhængende gang- og cykelforbindelser.
- at omdannelsesområdets udvikling bidrager til at understøtte offentlige transportforbindelser, herunder i videst mulige omfang, stationsnærhed.
- at nyt byggeri tilpasses omgivelserne i forhold til byggestil, proportioner og materialevalg.
- at eksisterende historiske og arkitektoniske værdier bruges til at skabe identitet og kvalitet i omdannelsesområderne.
Blandetde boligertyper
1.3.c
Der skal i lokalplaner for boligområder sikres en blanding af forskellige boligtyper, der tilgodeser forskellige målgrupper. Boligtyperne skal understøtte fællesskaber, hvor bofællesskaber, seniorbofællesskaber, generationshuse og almene boliger så vidt muligt skal tilgodeses.
Friarealer
1.3.d
I forbindelse med nyt byggeri skal der prioriteres sammenhængende friarealer for at undgå, at bebyggelse og parkering optager hele grundarealet
Sammenhængende forbindelser
1.3.e
Ved fortætning og omdannelse skal der skabes sammenhæng til infrastruktur, kollektive trafik, stiforbindelser, offentlige og private service funktioner i form af kultur-, forenings-, handels- og fritidsliv, skoler, institutioner, sportsfaciliteter, natur og rekreative områder.
Blandetde byfunktioner
1.3.f
Der kan ved omdannelse og fortætning indpasses blandede byfunktioner, som naturligt kan indpasses i byområdet.
Grøn karakter
1.3.g
Ved fortætning og omdannelse skal grønne områder, byrum og forbindelser ind og ud af området ny bebyggelse udvikles med en grøn karakter, der bidrager til at gøre områderne attraktive. består af grønne områder, gode byrum og forbindelser inden for området så vel som til eksisterende områder og stier uden for området. Den grønne karakter skal tilstræbes ud fra både et rekreativ, en sundhedsmæssigt og/eller en miljømæssig funktion.herunder muligheden for stilleområde (kepe)
Klimatilpasning
1.3.h
Ved fortætning og omdannelse med bebyggelse, der ligger i et område med risiko for oversvømmelse, skal overfladevand så vidt muligt, indgå som et rekreativt element til gavn for natur, klima og mennesker, hvis muligt.
1.3.i
Klimatilpasningstiltag som for eksempel grønne tage, regnvandsbede og beplantning skal indarbejdes i planlægningen.
Parkering
1.3.j
Parkering skal så vidt muligt tilvejebringes i konstruktion eller under terræn eller via fælles løsninger på tværs af matrikelskel.
Klima
1.3.k
Ved fortætning og omdannelse, skal hvert omdannelsesområde have sin egen klimaprofil jf. Klimaprincipperne, som kan læses i 1.2 Principper for byudvikling i Ringsted By og Benløse.
Fortætning og omdannelse -Gentagelse fra forsiden, dækkes af ovenfor
1.2.4
Der kan i Ringsted By - hvor det er muligt og i respekt for eksisterende bebyggelse, områdets særegenhed, kulturarv og funktioner - fortættes og byomdannes, så rummeligheden udnyttes bedst muligt.
1.2.5
Det på kortet markerede område i Ringsted bymidte vil ved ny lokalplanlægning kunne fortættes med boliger og byfunktioner, der naturligt passer ind i en bymidte og vil understøtte mere byliv.
1.2.6
Odinsvejskvarteret er udlagt til blandet bolig og erhverv, hvilket fastholdes. Med udgangspunkt i den kommende udviklingsplan for området, kan området ved nye lokalplaner gradvist omdannes fra erhverv og industri til et kreativt og levende blandede bolig- og erhvervsområder med kulturelle funktioner, rekreative områder og liberale erhverv - herunder stationsnære arbejdspladser.