1.4 Nye bydele og boligområder på bar mark

Hovedstruktur

Ringsted kommune har allerede udlagt store områder til boligudvikling. Kommuneplan 2026-2038 udlægger derfor ikke nye arealer, men sætter en tydeligere rækkefølge for planlægning og udbygning samt retningslinjer for de udpegede arealer.  

Retningslinjerne for udvikling af nye boligområder på bar mark udenfor eksisterende byzone har til formål at angive under, hvilken forudsætninger og betingelser de nye bydele og boligområder skal udbygges.
Retningslinjerne for Besskovgård, Ringsted vest samt perspektivområder ses i den blå menu til højre. 

MÅL

  • De nye boligområder på bar mark i tilknytning til Ringsted By og Benløse skal udvikles til nye attraktive boligområderparcelhuskvarter, men god sammenhæng til den øvrige by.
Statisk kort

Kort 1.4 - Ringsteds byudvikling. Det gule og det orange område er arealer udlagt til boliger på bar mark, mens de stiplede røde områder er perspektivområder. 

RETNINGSLINJER

Arealer der overføres til byzone 

1.4.x
De på kortet markerede områder på bar mark, udlagt til boligformål, vil ved lokalplanlægning blive overført til byzone.

Placering af nye boligområder

1.4.a
Nye boligområder skal placeres i tilknytning til Ringsted By ud fra princippet om, at boligudbygning skal ske indefra og ud, hvorved den eksisterende serviceforsyning også understøttes.

1.4.b
Større boligudbygningsområder skal etapeopdeles.

Identitetsskabelse i nye bydele og boligområder

1.4.c
Udviklingen af nye boligområder skal sker med afsæt i stedsbudne kvaliteter for at give eller fremhæve områdets identitet. Det skal tilstræbes, at der arbejdes med identitetsskabelse så tidligt som muligt - for eksempel med udgangspunkt i områdets kulturhistorie.

Blandede boligtyper

1.4.d
Der skal i lokalplaner for boligområder sikres en blanding af forskellige boligtyper, der tilgodeser borgere forskellige steder i livet. Boligtyperne skal understøtte fællesskaber, hvor bofællesskaber, seniorbofællesskaber, generationshuse og almene boliger skal tilgodeses.

Ny bebyggelse

1.4.e
Ny bebyggelse skal tilpasses det konkrete sted og skal så vidt muligt være bæredygtigt og robust. Ny bebyggelse skal opføres i høj arkitektonisk kvalitet og i gode - og gerne bæredygtige - materialer, ligesom ny bebyggelse skal opføres i varierende tæthed og højder tilpasset det konkrete sted.

Funktioner

1.4.f
Nye bydele og større boligområdet kan alt efter behov indeholde forskellige byfunktioner - boliger, institutioner, handel, arbejdspladser og lignende.

Sammenhængende forbindelser

1.4.g
Nye boligområder skal udvikles så, der skabes sammenhæng til infrastruktur, kollektive trafik, stiforbindelser, offentlige og private service funktioner i form af kultur-, forenings-, handels- og fritidsliv, skoler, institutioner, sportsfaciliteter, natur og rekreative områder.

Fællesskaber

1.4.h
Nye bydele, boligområder og bebyggelser skal indeholde attraktive byrum, fælles friarealer, gårdhaver og andre fælles faciliteter, der skal bidrage til fællesskaber og uformelle møder kan opstå.

Grøn karakter

1.4.i
Nye boligområder skal udvikles med en grøn karakter, der består af grønne områder og forbindelser inden for området så vel som til eksisterende områder og stier uden for området. Den grønne karakter skal tilstræbes ud fra både et rekreativ, en sundhedsmæssigt og/eller en miljømæssig funktion (herunder støjforhold), hvor biodiversitet er centralt.

Klimatilpasning

1.4.j
I nye boligområder skal udnyttelse af overfladevand så vidt muligt indgå som et rekreativt element til gavn for natur, klima og mennesker.