1.4.2 Ringsted Vest (Torpet)

Ringsted Vest er et byudviklingsområde vest for Ringsted by og Ringsted Å. Arealet er i dag beliggende i landzone. Området har på grund af de store bakkedrag, der skråner mod øst, ned mod Ringsted ådal, en smuk beliggenhed og udsigten udgør en stor, potentiel herlighedsværdi for de fremtidige beboere. Området er opdelt i to underområder. Det nordlige er i kommuneplanen udlagt som fremtidigt boligområde, mens det sydlige er udlagt som perspektivareal.

En helhedsplan for hele arealet er under udarbejdelse. Helhedsplanen skal medvirke til at fastlægge endeligt antal boliger, placering af boliger i landskabet, hvordan naturpotentialer og hensynet til Ringsted Å og sigtelinjer til Ringsted by tilgodeses, samt den endelige afgrænsning af hele byudviklingsområdet.

Efter vedtagelse af en samlet helhedsplan, kan lokalplanlægning påbegyndes. Området overføres til byzone med vedtagelse af byggeretsgivende lokalplan. 

Retningslinjerne angiver, hvordan området vest for Ringsted kan udbygges.

MÅL

  • TorpetRingsted Vest skal udvikles til et attraktivt boligområde med udsigt over Ringsted Ådal, ”de røde tage” på ådalens vestskråning og Sct. Bendts Kirke på toppen.

 

Statisk kort

RETNINGSLINJER

Helhedsplan

1.4.2.a
Forud for lokalplanlægning af området skal der udarbejdes en helhedsplan for området vest for Ringsted Å og Ringsted By. Borgere og interessenter skal inddrages i udarbejdelsen. Området overføres til byzone med vedtagelse af byggeretsgivende lokalplan.

Boliger

1.4.2.b
Helhedsplanen skal afklare det samlede arealudlægs endelige udbredelse og afgrænsning, herunder bebyggelsens nærhed til Ringsted by, til åen samt til landsbyen Torpet. Den skal desuden fastlægge endeligt antal boliger, boligstørrelser og boligtyper i relation til landskabelig indpasning, infrastruktur og vandhåndtering. Endelig skal helhedsplanen fastlægge en etapevis udbygning af området. Bebyggelsesplanen Helhedsplanen skal udformes, så der sikres mulighed for byggeri på både store og små grunde.

Området skal udbygges med 100 åben-lav-boliger.

Natur og landskab

1.4.2.c
Helhedsplanen skal bygge på en analyse af, hvordan man mest hensigtsmæssigt kan tage hensyn til eksisterende landskabelige og naturmæssige kvaliteter i området, og sikre at de udvikles og potentielt bidrager til at skabe et fremtidigt boligområde med mange, gode rekreative kvaliteter. 

Helhedsplanen skal sikre at den fremtidige bebyggelse integreres i den landskabelige kontekst, især ift. det skrånende terræn, udsigten til og fra Ringsted Ådal samt indkig til de røde tage og Sct. Bendts kirke.

Bebyggelse skal tilpasses de landskabelige omgivelser. Den nye bebyggelse og naturen skal smelte sammen, så naturen bringes helt tæt på de nye boliger. Eksempelvis i form af grønne tage, grønne kiler mellem bebyggelser, stier fra haverne til rekreative stier og lignende.

Helhedsplanen skal sikre områdets eksisterende og potentielle naturmæssige og landskabelige kvaliteter, grønne kiler, adgangsforhold, og sigtelinjer fra Sorøvej til Ringsted By og Sct. Bendts Kirke og samt identificere øvrige væsentlige sigtelinjer på tværs af landskabet. Den skal desuden samt fastlægge principper for adgangsforhold og klimatilpasning samt udpege, hvor der kan vil kunne bygges boliger., herunder Bolig , herunder fastlægge byudviklingsområdets arealudlæggets endelige afgrænsning.  vil blive fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af helhedsplanen.

Trafik og adgangsforhold

1.4.2.d
Helhedsplanen skal sikre at byudviklingsområdet får en god sammenhæng med den eksisterende by. Den skal derfor fastlægge trafik- og adgangsforhold fra det eksisterende vejnet til de nye byområdet. Helhedsplanen skal desuden sikre at området forbindes til stinettet på den østlige side af åen og dermed kobles på stisystemet i Ringsted By, så området forbindes til skoler, bymidten, Ringsted Station, private og offentligt services, kultur- og fritidsaktiviteter, detailhandel, fællesskaber og lignende.

Der Det skal sikres, at området forbindes til stinettet på den østlige side af åen og kobles på stisystemet i Ringsted By, så det og dermed forbinder området til bymidten, Ringsted Station, private og offentligt services, kultur- og fritidsaktiviteter, detailhandel, fællesskaber og lignende. Der skal sikres mulighed for etablering af gode offentligt tilgængelige gang- og cykelstiforbindelser med forbindelse til Dagmarskolen, bymidten, Ringsted Station, private og offentligt services, kultur- og fritidsaktiviteter, detailhandel, fællesskaber og lignende.

Klima, klimatilpasning og tekniske foranstaltninger

1.4.2.e
Helhedsplanen skal definere en klimaprofil for Ringsted Vest, med udgangspunkt i områdets potentialer. Klimaprincipperne, som profilen skal udvikles på baggrund af, kan læses i undertema 1.2 Principper for byudvikling i Ringsted By og Benløse.

1.4.2.f
Klimatilpasning skal indgå i udformning af bebyggelsesplanen og tilpasses landskabet, især med henblik på samspillet med Ringsted Å. Klimatilpasningstiltag kan med fordel bidrage til at skabe rammerne for rekreative mødesteder og forbindelser.

1.4.2.g
Det nordlige arealudlægs sydlige del er Området i den sydligste deplaget af støj fra Sorøvej. Støjen skal ved lokalplanlægning håndteres, Området skal ved lokalplanlægning støjafskærmes,så Miljøstyrelsens vejledende grænsekriterier for forureningspåvirkninger overholdes.

1.4.2.h
Tekniske foranstaltninger som klimatilpasning og støjhåndtering skal indgå i planen på en måde, der understøtter de bomæssige, rekreative og landskabelige kvaliteter. 

1.4.2.i
Hvis området støjafskærmes, skal støjafskærmningen udformes som et rekreativt småbakkelandskab, der eventuelt i kombination med regnvandshåndtering tilfører området blå, grønne og landskabelige kvaliteter. Støjafskærmning må ikke skærme for indkigget og sigtelinjerne fra Sorøvej ind over Ringsted by, og skal så vidt muligt understøtte landskabelige sigtelinje på tværs af landskabet.

1.4.2.j
Jordhåndtering i området skal følge retningslinjer beskrevet i undertema 7.8 Nyttiggørelse af jord.

 

Området er på ca. 15 ha, med plads til 100 parcelhuse, som skal indpasses i landskabet. Områdets endelige afgrænsning i forhold til landskab skal fastlægges i helhedsplanen, der skal udarbejdes forud for lokalplanlægningen.

Helhedsplanen skal dække området vest for Ringsted Å/Ringsted by - herunder områderne markeret nedenfor med G, H, B, D og J:

Området sydøst for Torpet kaldes også Bakkegårdsområdet og ligger vest for Ringsted By og Å på en skråning ned mod ådalen. Områdets særlige landskabsudformning er et storbakket morænelandskab, der rummer store landskabelige kvaliteter. Ringsteds bymidte ligger mod øst og tegner sig med de røde tegltage, herunder Sct. Bendts Kirke.

Der skal skabes et attraktivt boligområde i cykelafstand fra bymidten således, at området kobles op på Ringsted Bymidtes handels- og kulturliv, Ringsted Station og Dagmarskolen. Dele af området er støjbelastet fra Sorøvej. Der skal skabes vejadgang fra Torpetvej.