Retningslinjerne angiver, hvor der skal være særligt fokus på etablering af nye blå og grønne strukturer - herunder grønne områder, der skal gøre kommunens nye boligområder mere attraktive.
Retningslinjerne angiver desuden, hvor der skal være særligt fokus på at etablere nye stiforbindelser, der skal koble Ringsted By og landsbyer bedre op på de omkringliggende landskaber, samt sikre bedre gang- og cykelforbindelser mellem Ringsted By og landsbyer og internt mellem landsbyer.
MÅL
- I Ringsted Kommune skal der etableres nye grønne arealer, og eksisterende blå og grønne strukturer skal gøres mere tilgængelige med nye stier.
- I Ringsted Kommune skal alle have kort vej til rekreative oplevelser i grønne omgivelse.
- I Ringsted By skal der arbejdes for at kronedækket øges ved at plante flere træer.
- I kommunens landsbyer skal man kunne gå forskellige ruter langs fx vandløb, markskel, nedlagte banestrækninger og andre elementer i det åbne land, der kan bidrage til mere rekreative oplevelser.
- I Ringsted Kommune skal det være mere attraktivt at vælge cyklen frem for bilen - både i den travle hverdag og i fritiden.
Kort 1.6 - Eksisterende rekreative regionale stier
RETNINGSLINJER
1.6.a
Principper for sammenhængende grønne strukturer, som vist på figur 1.6.1 og figur 1.6.2,De på figur 1.6.1 og figur 1.6.2 viste principper for sammenhængende grønne strukturer skal så vidt muligt indarbejdes i planer og projekter, der kan bidrage til mere sammenhængende grønne og blå strukturer – herunder nye stier og grønne arealer, der for eksempel ligger i forbindelse med klimatilpasningsprojekter og rekreative anlæg/funktioner.
1.6.b
Alle nye boligområder i Ringsted By skal forbindes til nærområdets eksisterende stinet og grønne arealer med attraktive stier med en grøn karakter – for eksempel indrettet med træer, blomsterbede, regnvandsbassiner og lignende.
1.6.c
Nye boligområder, der ligger ud til det åbne land skal desuden planlægges, så der sikres mulighed for (fremtidig) adgang til det omgivende landskab, søer, afeksisterende eller nye stier, skovområder og lignende.
4.1.4
Alle nye boligområder skal planlægges med et eller flere større sammenhængende grønne områder med blå strukturer, der skal placeres i forbindelse med nye og/eller eksisterende stier – Dette for at sikre rekreative udfoldelsesmuligheder og kontakt til naturen inden for kort afstand fra nye og eksisterende boliger. (næsten det samme som 5.12.2)
1.6.d
Eksisterende stier skal som udgangspunkt bevares.
1.6.e
Etablering/reetablering af stier skal ske i tæt dialog med grundejere og lokale aktører.
1.6.f
I forbindelse med detailplanlægningen af rekreative stier skal muligheden for etablering af handicapvenlige stiforløb og selvstændige stier til eksempelvis ridning og mountainbike undersøges.
1.6.g
I forbindelse med stiprojekter i Ringsted og andre steder, hvor der naturligt vil færdes folk uden lokalkendskab, skal der indarbejdes tydelig vejvisning. Det kan eksempelvis være i form af genkendelig beplantning, belysning, mønster i belægning, gadekunst eller blot ved skiltning. Dette er særlig vigtigt på steder, hvor en stiforbindelse afbrydes eksempelvis hvis stien krydser veje, pladser og større grønne arealer, hvor man kan miste orienteringen, og på steder, hvor der færdes mange uden lokalkendskab.
1.6.h
Ved byfortætning og byudvikling skal der sikres tiltag langs stier, som kan forbedre oplevelsen af at færdes på stier – herunder rekreative tiltag såsom beplantning, arealer til gavn for biodiversiteten, opholdsmuligheder, legeplads, træningsstation og/eller kunstinstallationer.
1.6.i
Grønne kiler og grønne byrum skal placeres og udformes så de i videst muligt omfang understøtter adgange til rekreative oplevelser, sikrer biodiversitet og bidrager til en håndtering af regnvand i området.
1.6.j
Nye og eksisterende grønne områder bevares og videreudvikles for at sikre en højere biologisk og rekreativ værdi i området.
1.6.k
I Ringsted Bymidte skal kronedækket øges for at klimasikre byen.
Figur 1.6.1 - Ringsteds blå-grønne ring (erstattes af nye kort/illustrationer)
Figur 1.6.2 - Principper for en bedre sammenhængende blå og grøn struktur i og omkring Ringsted By.
Adgange fra landsbyer
1.6.l
Ved planlægning og projekter i og ved kommunens landsbyer skal der indarbejdes en eller flere stiforbindelser, der kan binde eksisterende stier og gåruter sammen.
1.6.m
Ved etablering af rekreative stier i det åbne land skal eksisterende mark- og skovveje, gamle skole- og kirkestier, levende hegn, diger, vandløb, småveje, markskel eller andre ledelinjer i landskabet som udgangspunkt følges – både for at mindste gener for landmænd, men også for at sikre stierne en højere rekreativ værdi.
Figur 1.6.3 - Princip for placering af nye stier ved landsbyer
Sammenhængende strukturer
For at gøre Ringsted Kommune til et mere attraktivt sted at bo og bosætte sig, er der fokus på, at der etableres flere grønne områder med høj naturværdi og flere stiforbindelser.
Det skal blandt andet ske i forbindelse med fortætning af bymidten, omdannelse af områder fra erhverv til bolig, samt ved nye udstykning til blandt andet boliger. Når der planlægges for disse områder lægges der vægt på, at de ligger steder, hvor de er let tilgængelige og med forbindelse til andre grønne områder til gavn for biodiversitet og muligheden for spredning af arter.
Derudover vil der være fokus på, at eksisterende grønne strukturer har en funktion eller en anden form for oplevelsesværdi. Det kan være områder, der indrettes til at håndtere store mængder regnvand eller for eksempel områder, der re-designes med fokus på biodiversitet eller rekreative udfoldelsesmuligheder.
Stier
Stier spiller en vigtig rolle i byen, hvor der er kort afstand til mange funktioner, herunder skole, arbejdspladser, station, indkøbsmuligheder, hvorfor det er oplagt at gå og cykle, når man skal rundt i byen. Derfor skal stinettet i Ringsted by gøres endnu mere finmasket. Det vil løbende ske i takt med at der planlægges for blandt andet nye boligområder. Hertil kommer stier som primært tjener rekreative formål - stier, der leder dig gennem bebyggelser, gennem en kolonihave og ned til Ringsted Å eller ud til flyvepladsen og Haraldsted Sø. Rundt om Ringsted By finder man inden for korte afstande både natur og landskaber, som desværre primært er tilgængelig med bil. Nu skal der være mere fokus på, at sikre bedre muligheder for at gå og cykle ud i den omkringliggende natur.
Det samme gør sig gældende for mange af kommunens landsbyer. Her er man midt i naturen og landskabet, og alligevel må man ofte færdes langs en vej, når man vil ud i det grønne. Derfor er der fokus på at etablere nye stier i landsbyerne. Det vil for eksempel gælde i forbindelse med planlægning for et nyt boligområde. Derudover opfordres til lokale initiativer til at etablere nye stier langs eksempelvis markskel, læhegn, nedlagte banestrækninger og vandløb. Her forudsætter etablering af en sti naturligvis at grundejer er interesseret i, at der etableres en sti, og eventuelt lægger jord til.
Stierne vil være af forskellig kvalitet. Nogle vil være tilgængelige for handicappede, mens for eksempel trampestier vil kræve solidt fodtøj og en relativ god fysisk form. I nogle tilfælde må det accepteres, at dele af stiforløbene ikke er farbare hele året rundt, ligesom fremkommeligheden på grund af vegetation kan variere over årstiden.
Grønne områder og kronedække i Ringsted By
Grønne områder er med til at skabe rammerne for et sundt og bæredygtigt byliv, med smukke, mangfoldige og klimasikrede udearealer, gode byrum og øget livskvalitet for byens borgere. Derfor skal der arbejdes med at bevare og videreudvikle grønne områder, både indenfor og omkring Ringsted By. Det samlede areal af Ringsted By, der er dækket af trækroner - også kaldet kronedækket - skal som udgangspunkt forøges over tid, for at klimasikre byen, da træer kan bidrage til skygge og nedkøling af byen. Desuden er træer med til at skabe gode byrum og øget livskvalitet. Derigennem skabes merværdi som rekreation, sundhedsfremme, klimatilpasning og øget biodiversitet.