3.2 Veje

Retningslinjerne for veje har til formål at angive, hvor der skal anlægges nye veje, samt under hvilke forudsætninger nye veje anlægges og eksisterende veje renoveres.

MÅL

  • Ringsted Kommune vil sikre et smidigt og effektivt vejnet, der løbende vil blive vedligeholdt, tilpasset og udviklet.
  • Ringsted Kommunes veje skal understøtte en bæredygtig byudvikling, der tager hensyn til alle trafikanter, strategisk retning for erhvervs- og byliv, materialevalgets klimabelastning, samt afværger ekstremt vejr. 
Statisk kort

Kort 3.2 – Kort over veje

RETNINGSLINJER

3.2.a
Vejdirektoratet er vejmyndighed for statsvejene markeret på kortet, mens Ringsted Kommune er vejmyndighed på kommunes øvrige veje.

3.2.b
Vejnettet skal udvikles, og forbedres og vedligeholdes så biltrafikken afvikles effektivt og smidigt med høj sikkerhed samt hensyn til støjbelastning af boligområder og anden følsom arealanvendelse. Biltrafikken skal så vidt muligt ledes uden om følsomme områder som for eksempel boligområder, områder med mange bløde trafikanter som gående og cyklister samt områder med en særlig natur og miljømæssig karakter.

3.2.c
Ved nye vejanlæg og renovering af eksisterende veje skal det sikres, at eksisterende cykelstier og cykelbaner opretholdes og nye planlagte stier etableres. Se Ringsted Kommunes hovedrutenet for cyklister.

3.2.d
Ved nye vejanlæg og renovering af eksisterende veje skal muligheden for krydsninger sikres at gå under eller over vejen sikres, hvor det giver mening i forhold til øvrige forbindelser og funktioner.

3.2.e
Ved nye vejanlæg skal materialevalget og råstofforbruget tage størst muligt klimahensyn i form af begrænset CO2-udledning og minimering set som udledning af CO2 samt begrænsning af brug af naturlige ressourcer. 

Arealreservation til vejanlæg

3.2.f
Der udlægges areal til forlængelse af den statslige rute 14 øst om Høm og Vetterslev.

Statslige og kommunale veje

3.2.g

Områder langs det statslige vejnet skal friholdes for miljøfølsom arealanvendelse i områder, der er eller kan blive påvirket af miljøkonsekvenser fra det statslige vejnet.

3.2.h
Udlæg til nye kommunale veje skal friholdes for forhold og anlæg, der besværliggør eller forhindrer anlæg af den pågældende nye vej.

3.2.i
Der må ikke etableres miljøfølsom arealanvendelse inden for et område, der forventes at blive berørt af støj fra en kommende vej.

3.2.j
Der må ikke etableres nye vejtilslutninger til de overordnede gennemfartsveje. Hvis en vejtilslutning til en gennemfartsvej kan forbedre forholdene for miljøfølsomme arealanvendelser, kan der undtagelsesvis etableres en sådan vejtilslutning.

Klimatilpasning ved nye vejanlæg og renovering af eksisterende veje

3.2.k
Ved nye vejanlæg eller større vejrenoveringsprojekter skal vejen indrettes så regnvandet fra vejen - op til det for området fastsatte serviceniveau - ikke ledes ind i bebyggelser, teknisk installationer eller lignende og forårsager skader.

3.2.l
Ved nye vejanlæg eller større vejrenoveringsprojekter må projektet ikke forværre oversvømmelsesrisikoen for andre tilstødende områder.

3.2.m
Vejanlæg kan bruges som en del af en skybrudsløsning for områder med risiko for oversvømmelse.

3.2.n
Skybrudsløsningen i et vejanlæg kan både være en overfladeløsning med f.eks. regnvandsbede eller en underjordisk løsning med f.eks. faskiner til forsinkelse af regnvandet. Skybrudsløsningen kan være en kombination af både overflade- og underjordiske løsninger.

Klimatilpasning ved nye vejanlæg og renovering behandles også i tema 7.5 Klimatilpasning og regnvandshåndtering. 

Veje

Det overordnede vejnet i Ringsted Kommune består af følgende:

Statsveje:

  • Vestmotorvejen (E20) – med tilslutning til Danmarks øvrige motorvejsstrækninger
  • Rute 14 – Roskilde / Næstved.

Kommuneveje:

  • Rute 150 Køge - Korsør
  • Rute 215 Ringsted - Ugerløse (Holbæk)
  • Rute 269 Ringsted - Haslev

Disse statsveje og kommuneveje udgør tilsammen kommunes vigtigste trafikårer i forhold til biltrafikken.

Der må sædvanligvis ikke etableres nye vejtilslutninger til gennemfartsveje. De ruter, der anvendes som gennemfartsveje, indgår i de vigtigste trafikårer, men der kan også være andre ruter, der er omfattet af denne bestemmelse. Hvis en ny vejtilslutning til en gennemfartsvej fx kan fjerne noget tung trafik fra veje, hvor der er boliger, vil der være mulighed for at etablere ny overkørsel.

Ved udlægning af nyt slidlag eller anden vedligeholdelse af vejene skal muligheden for at reducere trafikstøjen indgå som parameter i prioriteringen af vejvedligeholdelsen, ligesom at trafikomlægninger, der mindsker støjen ved omkringliggende boliger, skal prioriteres. 

Inden for de udlagte anlægsområder til fremtidige veje må der ikke planlægges for eller meddeles tilladelse til forhold eller anlæg, der efterfølgende kan forhindre eller besværliggøre realiseringen af det pågældende vejanlæg. Det gælder i forhold til støj fra den fremtidige vej eller anlæg i tilknytning til den fremtidige vej fx forsinkelsesbassiner til regnvand og andre forhold eller anlæg, der kan forhindre eller besværliggøre anlægget og driften af vejen. Det er vejmyndigheden for den pågældende vejreservation, der vurderer, om et forhold eller anlæg forhindrer eller besværliggør realisering af vejanlægget.

Klimatilpasning skal tænkes ind i kommunens vejprojekter. Ved etablering af nye veje eller udbedring af eksisterende vejforhold bør vejanlægget udføres, så det leder vandet væk fra risikoområder til områder, der er gearede til at klare store regnmængder. Vejene kan på den måde bruges til transport af regnvand. I forbindelse med vejudlæggene kan der etableres vandtrug eller regnbede til forsinkelse af regnvandet. Ved vejvand skal der være opmærksomhed på, at dette bør renses, inden det nedsives eller udledes til kommunens recipienter. Ved ekstremregn kan der opstå situationer, hvor rensning ikke er mulig på grund af vandets hastighed. Ved ekstremregn accepteres det, at vejene bliver periodevist oversvømmet.