4.1 Naturpark Ringsted

MÅL

Det er Byrådets vision, at Ringsted skal have en rig, varieret og sammenhængende natur med gode friluftsmuligheder. Det skal ske ved at gennemføre naturforbedrende initiativer samt forbedrede adgangsforhold og rekreative faciliteter i udvalgte områder.

Det overordnede formål med Naturparken er at arbejde i balancen mellem benyttelse, beskyttelse og erhvervsdrift i landområderne. Det er et vigtigt trebenet formål både at øge kvaliteten af naturen og kvaliteten af borgernes oplevelser i naturen, samtidig med at naturparken ikke ændrer rammebetingelserne for eksisterende erhvervsaktivitet.

Etablering af Naturparken skaber en ramme hvor lodsejere, lokalråd, foreninger, kulturaktører og andre kan samarbejde om den forandring, der er på vej i det åbne land. Yderligere vil en lokalt forankret naturpark bidrage til de fordele, som en naturpark giver, herunder:

  • at skabe en synlighed og stolthed omkring Ringsteds natur, der er tydelig også uden for kommunens grænser
  • at skabe rammerne for samarbejde om udviklingen af Ringsteds sammenhængende natur
  • at tiltrække finansiering til større projekter inde for området
  • at skabe et tæt og stærk samspil mellem land og by
  • at understøtte landsbyernes adgang til naturen og understøtte udviklingen i og omkring landsbyerne

Der er ingen nye restriktioner eller begrænsninger forbundet med Naturparken. Deltagelse i projekter eller andre initiativer i Naturparken vil være frivilligt. 

Se planen for Naturparken her.

 

 

Statisk kort

Retningslinjer

4.1.a
I den kommende planperiode vil Naturparkens organisering, opgaver og initiativer bliver formuleret nærmere.

4.1.b
Naturpark Ringsted afgrænses som vist på kortet. Ændring af afgrænsningen kan ske løbende ved ind- og udmeldelse af grundejere i naturparksamarbejdet. 

4.1.c
Naturpark Ringsted medfører ingen restriktioner og tiltagene i naturparkplanen baseres udelukkende på frivillige aftaler. Grundejere og andre interessenter binder sig ikke til at være med i naturparksamarbejdet og kan melde sig ud til enhver tid.

4.1.d
Indmeldelse i Naturpark Ringsted kan ske løbende efter konkret vurdering af, om området, der ønskes indmeldt, har tilstrækkelige naturmæssige kvaliteter. 

4.1.e
Naturpark Ringsted skal understøtte mere og bedre naturkvalitet/biodiversitet og underbygger en større samm
enhængende natur.

4.1.f
Naturpark Ringsted skal danne rammen om formidling, koordinering og udvikling af områdets natur- og kulturværdier, og have et særligt fokus på naturbeskyttelse, naturbenyttelse og biodiversitet.

4.1.g
Naturpark Ringsted skal skabe bedre mulighed for friluftsaktiviteter, fremme sundhed og trivsel, samt øge oplevelsesøkonomien.

4.1.h
Naturpark Ringsted skal bidrage til at skabe stærke forbindelser og adgang imellem natur og landsbyerne, samt natur og Ringsted By, og være med til at binde alle landsbyer og byer i kommunen sammen.

4.1.i
Naturpark Ringsted skal bygge på et tværgående samarbejde mellem frivillige aktører, herunder lokale borgere, myndigheder, private lodsejere og det lokale erhvervsliv.

4.1.j
Naturparkplanen fastsætter visioner, mål og indsatser i Naturpark Ringsted på både kort og længere sigt.

4.1.k
Der skal skabes en ny og bæredygtig fremtid for Ringsted Ådal. Ådalen skal formes i samarbejde med alle ådalens aktører. Der skal arbejdes med moderne byudvikling, friluftsliv og regnvandshåndtering, og presserende klimatilpasning kan gå hånd i hånd med biodiversitet og naturforvaltning.

4.1.l
Grundvandsparken ved Vigersted er en af Danmarks største kildepladser, hvor der i samarbejde mellem lodsejere, HOFOR, Naturstyrelsen og andre aktører skabes et stort og multifunktionelt naturområde. Grundvandsparkens mål er at beskytte grundvandet, understøtte skovrejsning og område
ts biodiversitet, forbedre vandløbene og undersøge mulighederne for vandparkering, udtage lavbundsarealer ved Kværkeby mose og binde CO2 fra atmosfæren, samt give borgere og besøgende bedre adgang til landskabet.

Naturparken skal danne rammen om samarbejde og bæredygtig udvikling indenfor temaerne natur, kulturarv, formidling, friluftsliv, lokalsamfund, bosætning og erhverv. Der skal være et særligt fokus på naturbeskyttelse og biodiversitet. 

Naturpark Ringsted strækker sig på tværs af kommunen fra Gyrstinge Sø med omkransende skove i den vestlige del af kommunen til Humleore Skov i den østlige del. Allindelille Fredskov og Myrdeskov udgør den nordlige del af naturparken. Fra Vrangeskov strækker naturparken sig gennem Haraldsted Sø, Haraldsted Lillesø og mod syd gennem Ringsted Ådal til Høm Mølle og Skellerød Høje.

Naturparken omfatter, udover det område der fremgår af kortet, også en del af Gyrstinge Sø med tilhørende bredarealer, som ligger i Holbæk Kommune. Dette inkluderer matriklerne 52 Kyringe By, St. Tåstrup, og 7 Søtofte By, St. Tåstrup, som begge er ejet af Ringsted Kommune.

Naturpark Ringsted skal danne ramme om formidling, koordinering og udvikling af områdets natur- og kulturværdier. I samspil med områdets lodsejere og med inddragelse af relevante interessenter skal naturparken søge at skabe værdier, som kan være til gavn for naturen og til glæde for erhvervslivet, lokalsamfundene og kommunens borgere og besøgende.

Naturparkplanen beskriver visioner, mål og indsatser i naturparken på kort og længere sigt. Den indeholder desuden en beskrivelse af områdets natur, kulturhistorie, friluftsliv, formidling, erhverv samt by- og lokalsamfund.

En naturpark medfører ingen restriktioner, og tiltagene i naturparkplanen baseres udelukkende på frivillige aftaler. 

Grønt Danmarkskort, Natura 2000 og Habitatbekendtgørelsen 

Udpegningen af naturparken er positiv i forhold til bilag IV-arter samt Grønt Danmarkskort. Naturparken skal arbejde helhedsorienteret med naturforvaltning og planlægning, og skal arbejde for at skabe bedre forhold for dyr og planter, styrke området naturkvalitet og biodiversitet samt skabe mere og bedre sammenhængende natur. 

Der er blandt andet registeret springfrø, spidssnudet frø, stor vandsalamander, vandflagermus, brunflagermus og dværgflagermus inden for naturparkens afgrænsning. Natura 2000-område nr. 158 for Allindelille Fredsskov ligger inden for naturparken. Natura 2000-områderne nr. 146 for Hejrede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø og Natura 2000-område nr. 163 for Suså m.fl. ligger begge ca. 3 km fra naturparken.

Naturparken ændrer ikke på rammerne for anlæg og udvikling i området. Udpegningen som naturpark vurderes derfor ikke at beskadige udpegningerne i Grønt Danmarkskort og Natura 2000-områderne, og det vurderes af samme årsag, at der ikke er risiko for at planen kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter.

Udpegning af Naturpark Ringsted udløser ingen restriktioner i forhold til anden planlægning. Naturparken har ingen retsvirkning og giver alene muligheder for at fremme og understøtte eksisterende og fremtidig planlægning inden for eksempelvis naturbeskyttelse og -genopretning, landskab, kulturarv, rekreative tiltag, bosætning og udvikling af lokalsamfundene.

Naturparken ligger inden for Grønt Danmarkskort, men ændrer ikke på kommuneplanens retningslinjer for Grøn Danmarkskort. Naturparken har gode muligheder for at understøtte kommuneplanens retningslinjer for Grøn Danmarkskort.   

Projekt Ringsted Ådal
Ringsted Ådal er et unikt område, hvor mange interesser mødes. Traditionelt landbrug står side om side med moderne byudvikling, friluftsliv og regnvandshåndtering, og presserende klimatilpasning kan gå hånd i hånd med biodiversitet og naturforvaltning. Med projektet Ringsted Ådal skal der skabes en ny og bæredygtig fremtid for ådalen via tæt dialog med lodsejere for at kortlægge vandudfordringer både nu og i fremtiden.

De konkret tiltag kan eksempelvis være mindre restaurerings- og reguleringsprojekter, udtagning af lavbundsjord samt vurdering af muligheder for omlægning eller opkøb af landbrugsarealer og omlægning til mere og bedre natur.