Mens fjernvarme kan være den foretrukne løsning i større by- og erhvervsområder, vil en kombination af kollektive og individuelle løsninger være nødvendig for at opfylde energibehovet i mindre byer og på landet. Dette kræver en afvejning af de tekniske og økonomiske forhold i hvert område.
Retningslinjer angiver, hvordan brug af vedvarende energikilder til varmeforsyning skal indtænkes i planlægningen af nye bolig- og erhvervsområder samt til større virksomheder.
MÅL
- Ringsted Kommune fremmer en fossilfri varmeforsyning ved at være med til at sikre, at den er baseret på mindst 95 % på vedvarende energi.en målsætning om, at fjernvarmeforsyningen i 2030 er 100% baseret på vedvarende energi.
- I Ringsted Kommune skal udbredelse af fjernvarme fortrinsvis ske i områder, hvor den kan fortrænge brug af naturgas og olie.
- Al boligopvarmning med naturgas skal ophøre senest i 2035.
- Antallet af boliger med olieopvarmning skal reduceres med 90% senest i 2030. I 2045 skal ingen boliger være opvarmet med olie.
- Målet om klimaneutralitet i 2045 indebærer en generel omstilling af energiforsyningen på tværs af brancher i kommunen.
- Vedvarende procesenergi skal erstatte naturgas og olie i industrien med 50% inden 2030 og fuldt ud i 2045.
Kort 6.1.1 viser områder, hvor fjernvarmforsyning er etableret (mørkegrøn); områder hvor fjernvarme er under udrulning frem mod 2028 (lysegrøn); samt områder hvor der er søgt om projektgodkendelse af fjernvarmeforsyning (orange).
Kort 6.1.2. viser områder med potentiale for fjernvarme eller andre kollektive løsninger efter nærmere undersøgelser.
Kort 6.1.3. Viser grad af tilslutning til fjernvarme i områder med fjernvarme (mørkegrøn), samt områder med naturgas (lyseblå).
RETNINGSLINJER
6.13.1
Anvendelse af vedvarende energikilder skal indtænkes i lokalplanlægningen - herunder muligheden for forsyning med fjernvarme.Kollektive varmeløsninger
6.1.a
Nye større boligområder planlægges og forsynes med en kollektiv vedvarende varmeløsning
6.1.b
Nye erhvervsområder planlægges og forsynes med en kollektiv vedvarende varmeløsning
6.1.c
I landsbyer, hvor fjernvarmeforsyning ikke er realistisk inden for en overskuelig fremtid, arbejder kommunen for at skabe rammer for lokale kollektive løsninger. Dette kan evt. omfatte adgang til brug af kommunal jord eller planlægningsinitiativer, der understøtter fælles energiløsninger som fælles varmepumper.
Virksomheder med stort varmeforbrug:
6.1.d
Det tilstræbes, at virksomheder placeres i områder med kollektiv varmeforsyning med henblik på dækning af deres varmebehov.
6.1.e
Det tilstræbes at virksomheder med behov for forsyning af procesvarme, der ikke kan dækkes af fjernvarme, forsynes med biogas.
6.1.f
Det tilstræbes at virksomheder, der ønsker at etablere VE-produktion i form af sol eller vind via direkte linjer, gives denne mulighed i områder, hvor dette kan forenes med hensynet til omgivelserne.
Virksomheder med produktion af overskudsvarme:
6.1.g
Det tilstræbes, at særligt varmeproducerende virksomheder som hovedregel etableres, hvor der er eller kan etableres fjernvarmenet, der kan aftage den producerede overskudsvarme, eller hvor overskudsvarmen kan udnyttes af nabovirksomheder.
Ringsted Kommune vedtog i 2022 ny varmeplan for udbygning af fjernvarme, hvor fjernvarmeforsyning af ca. 2500 boliger i Benløse-området blev udlagt til fjernvarmeområde.
Denne og andre tilslutninger til fjernvarme i Benløse vil betyde, at andelen af fjernvarmeforsynede ejendomme frem mod 2028 ventes at stige fra ca. 8000 til ca. 11.000 ejendomme.
Byrådet besluttede i december 2022 at udsende et brev til bygningsejere om deres mulighed for at blive tilsluttet fjernvarme.
Med den forventede udbygning af fjernvarmeforsyningen og den nuværende hastighed for tilslutning af varmepumper er der potentiale for, at andelen af boliger med fjernvarme og varmepumper stiger fra 62% til 80% inden for kommunegrænsen.
Ringsted Fjernvarme udarbejder løbende undersøgelser af, hvorvidt der er samfunds-, bruger- og selskabsøkonomisk grundlag for at udvide fjernvarmeområderne. F.eks. kan områder, der fysisk støder op til et eksisterende fjernvarmeområde lettere opnå positiv økonomi ved at overgå fra naturgas og olie til fjernvarme. Potentielle områder for tilslutning til fjernvarmenettet på sigt vil være erhvervsområdet syd for banen, samt boliger og erhverv beliggende i Høm.
Fjernvarmen i Ringsted har tidligere været baseret på ca. 70% halm og 30% naturgas. Men med etablering af en 8 MW varmepumpe på Ringsted Kraftvarmeværk i 2020 og med etablering af ny halmfyret varmecentral i Business Park Ringsted i 2024, vil fjernvarmen være baseret på ca. 95% vedvarende energi, hvoraf ca. 5% vil være fossilt brændsel i form af naturgas.
I takt med at gasforsyning i stigende grad dækkes af biogas, vil varmeforsyningen nærme sig målet om 100% fra vedvarende energikilder.
Ringsted Kommune sætter fokus på klimaet – blandt andet ved at sikre en reduktion af CO2 samt fremme vedvarende energi. Kommunen ønsker at støtte op om klimaloven og bidrage til at nå målet om en 70 % reduktion af CO2-udledningen i forhold til 1990 og en udvikling mod et samfund, der er fri af fossile brændsler. En udvikling af varmeforsyningen kan bidrage til nå disse mål og visioner.
I varmeforsyningen spiller fjernvarme en vigtig rolle. Således er ca. 35 % af det samlede opvarmede areal i Ringsted Kommune forsynet med fjernvarme. Produktion af fjernvarme har den fordel, at man effektivt har mulighed for at udnytte alle vedvarende energiressourcer i stor skala til forsyning af den enkelte fjernvarmeforbruger. Fjernvarmen giver desuden mulighed for fleksibel udnyttelse af el fra vind og sol, når den er til rådighed, og er derfor en samfundsøkonomisk fordelagtig varmeforsyning, der kan afbalancere det samlede energisystem.
Anlæg til produktion og distribution af fjernvarme placeres typisk i bebyggede områder, og tilpasses bestemmelserne i de konkrete lokalplaner for området. Langt det største fjernvarmeområde er i selve Ringsted by. Derudover er dele af Ørslev forsynet med fjernvarme fra et værk i Terslev, der ligger i Faxe Kommune.
ANDRE KOLLEKTIVE LØSNINGER
Ny traditionel fjernvarme er ikke altid den mest økonomisk attraktive løsning, især ikke i mindre byer og lokalsamfund. Alternative kollektive løsninger såsom termonet eller andre fælles forsyningsmodeller kan være relevante.
Disse løsninger kan sammentænkes med lokal energiproduktion, hvor energi fra f.eks. solceller eller små biogasanlæg deles mellem få eller mange ejendomme. Dog er denne type løsninger stadig under udvikling, og de lovgivningsmæssige rammer er endnu ikke fuldt ud afklaret, ligesom der kun findes få praktiske eksempler på løsninger i drift.
Kortet viser den aktuelle varmeforsyning i kommunen. Disse kan bruges som udgangspunkt for at identificere mulighederne for lokale kollektive varmeløsninger, såsom de kollektive jordvarmeanlæg, der allerede er etableret.
VARMEFORSYNING AF ERHVERVSOMRÅDER
Erhvervslivets behov for energiforsyning udgør en væsentligt del af det samlede energibehov indenfor kommunegrænsen. Seneste opgørelse af energiforsyningen viser, at en stor andel er forsynet via naturgasnettet.
I undertema 6.3 Forsyningsnet præsenteres kort, der viser den aktuelle placering af de største energiforbrugende virksomheder i Ringsted Kommune.
Virksomheder beliggende i erhvervsområder vil i mange tilfælde kunne få dækket deres varmebehov via tilslutning til fjernvarmenettet. De virksomheder, der har behov for procesvarme, vil ofte have brug for forsyning af gas eller på sigt brint. I takt med at naturgassen udfases og biogas produktionen øges, bliver det muligt at dække behovet for grøn procesvarme.
Opdaterede tal for gasforbruget inden for kommunegrænsen viser at den lokale biogasproduktion svarer til 75% af kommunens samlede gasforbrug.
ENERGIFORBRUGENDE VIRKSOMHEDER
De mest energiforbrugende virksomheder, som i høj grad benytter gas, vil være nogle af de sværeste at omlægge. Ringsted har tre større industriområder og sandsynligvis et nyt undervejs. Energiforbruget i industrien udgør kun 4% af kommunens samlede energiforbrug. Dog udgør de mest energiforbrugende virksomheder over 75% af det samlede naturgasforbrug i kommunen.
Muligheden for omstilling til grøn energi kan betyde meget for den enkelte virksomhed. Siden 2024 har alle store virksomheder skulle rapportere om deres arbejder med den bæredygtige omstilling (ESG-rapportering). Deres evne til omstilling påvirker deres fremtidige investeringsmuligheder, og det påvirker derfor også deres leverandørkæder. Der er således behov for at kortlægge og støtte disse virksomheder i omstillingen til grønne energikilder.
Se kort over beliggenheden over de mest energiforbrugende virksomheder under 6.3. Forsyningsnet.
INDIVIDUELLE LØSNINGER
I mindre lokalsamfund, hvor etablering af nye fjernvarmeanlæg muligvis ikke er konkurrencedygtigt, er individuelle varmeløsninger ofte et mere realistisk alternativ. Særligt varmepumper, såsom luft-til-vand- eller jordvarmeanlæg, udgør en effektiv og grøn løsning for den enkelte ejendom. Disse anlæg drives af elektricitet og understøtter dermed den grønne omstilling, da elproduktionen i stigende grad baseres på vedvarende energikilder.