Retningslinjerne for trafikstøj har til formål at nedbringe støjbelastningen i de områder, hvor trafikstøjen overskrider de vejledende støjgrænser. Det gælder boligområder og særligt de boliger, der er stærkt støjbelastede, men også grønne områder, som ønskes beskyttet mod trafikstøj. Kommunen har ansvar for, at der ikke opføres boliger, som er støjbelastede, mens det som udgangspunkt er boligejernes ansvar at beskytte deres bolig mod støj.
MÅL
Antallet af støjbelastede boliger skal nedbringes - særligt de boliger, der er stærkt støjbelastede. Det skal blandt andet ske ved at inddrage støjhensyn i byplanlægningen, drift og vedligeholdelse af veje, samt samarbejde med borgere om støjreducerende tiltag.
Det skal sikres, at der er grønne områder i bymidten, hvor der er forholdsvis stille med en begrænset påvirkning fra trafikstøj.
Kort 7.1.1. - Udbredelsen af støj fra vejtrafikken.
Kort 7.1.2. - Samlede boligområder, som er belastet af trafikstøj (højt SBT)
RETNINGSLINJER
7.1.a
Borgere, der selv ønsker at iværksætte støjreducerende foranstaltninger for at modvirke sundhedsskadelig trafikstøjbelastning, skal i videst mulig omfang understøttes.
7.1.b
Støjbelastningen fra trafikken indgår i prioriteringen, når der planlægges tiltag i forhold renovering af de kommunale veje, herunder udlægning af nyt slidlag eller mulighed for hastighedsreduktion.
7.1.c
Trafikken på støjbelastede byveje skal forsøges begrænset og i videst muligt omfang flyttes til større veje.
7.1.d
Trafikstøj skal indgå som en væsentlig parameter i den fysiske planlægning, herunder by- og mobilitetsplanlægning samt planlægning for grønne områder.
7.1.e
Ved byudvikling og byomdannelse skal områderne indrettes så trafikstøjen begrænses, blandt andet ved at gøre det attraktivt at vælge kollektiv trafik og cyklen frem for bilen.
7.1.f
Byparker, pladser og andre offentlige områder i bymidten skal i videst muligt omfang beskyttes mod trafikstøj.
7.1.g
Grønne bynære områder skal beskyttes mod trafikstøj, og der skal arbejdes for at etablering af egentlige stilleområder, hvor naturens lyde er dominerende.
Trafikstøj giver, ligesom anden ekstern støj, anledning til gener for befolkningen, og trafikstøj kan give stressbetingede fysiske og psykiske reaktioner. Undersøgelser viser, at der kan være alvorlige helbredseffekter forbundet med at være udsat for vejstøj over grænseværdien på 58 dB. Særligt hvis støjniveauet bliver 5 - 10 dB over støjgrænsen vil den sundhedsmæssige risiko forøges.
Ringsted er et trafikalt knudepunkt, og det giver en række trafikale fordele, men giver også nogle ulemper i form af trafikstøj. Støjen fra blandt andet motorvejen har stor betydning i forhold til støjgener såvel som mulighederne for anvendelse af omkringliggende arealer, og der har i de senere år været fokus på mulighederne for bekæmpelse af motorvejsstøjen. Blandt andet er der ved at blive etableret en støjvold ved afkørsel 36, vest for Nordre Ringvej, der arbejdes på et plangrundlag for en støjvold på nordsiden af motorvejen ved Kværkeby, og der er igangsat forundersøgelser for nye støjvolde syd for motorvej ved kaserneområdet. Vejdirektoratet har desuden besluttet at etablere en ca. 1 km lang støjskærm ved afkørsel 36, øst for Nordre Ringvej mod Benløse, som forventes etableret i løbet af 2026-2027.
Som boligejere har man selv mulighed for at gøre noget ved trafikstøjen. Særligt når det gælder den indendørs støj, hvor støjdæmning af facader, herunder etablering af støjdæmpende vinduer, kan reducere støjen betydeligt. Lokal opsætning af støjhegn, for eksempel ved en terrasse eller lignende, kan også have en støjdæmpende virkning ved udendørs opholdsarealer. I mange tilfælde vil de tiltag man selv kan gøre ved og omkring sin bolig have den største effekt, set i forhold til de muligheder kommunen har for at foranstalte støjbegrænsende tiltag.
Kommunen skal sikre, at støjgrænsen for vejstøj på 58 dB er overholdes, når der planlægges for nye boliger og etableres nye veje. Det fremgår blandt andet af Planlovens §15a. Der er imidlertid ingen krav til kommunal handling ved eksisterende boliger og veje. Det er altså op til den enkelte kommune at besluttet om, og i hvilken grad, kommunen skal arbejde med bekæmpelse af trafikstøj ved eksisterende boliger eller boligområder.
Der er også stor forskel på, hvilke virkemidler kommune kan benytte sig af og virkningen af disse. Typiske virkemidler vil være en regulering af hastighed samt etablering af støjreducerende slidlag. Ofte vil disse virkemidler have en begrænset virkning - for eksempel vil en hastighedsnedsættelse fra 50 til 40 km/time kun reducere støjen med ca. 1,4 dB hvilket kun lige netop er hørbart. Støjvolde og -skærme er mere effektive, men kræver plads og sammenhængende strækninger uden biveje/indkørsler, og vil i praksis kun kunne etableres meget få steder langs kommunale veje.
Støjkortlægning
For at få en overblik over trafikstøjen har Ringsted Kommune i starten af 2024 gennemført en støjkortlægning der viser, at knapt 7.000 boliger, svarende til ca. 42% af alle boliger i Ringsted Kommune, er belastet med vejstøj over grænseværdien på 58 dB. Knapt 700 boliger, svarende til ca. 4% af alle boliger, er stærkt støjbelastet. Det vil sige at støjniveauet er 68 dB eller mere.
Kortlægningen viser, at det samlet set er de kommunale veje, som giver anledning til flest støjbelastede boliger. Således er der knapt ca. 4.000 boliger som primært er støjbelastet fra en kommunal vej, mens tallet tilsvarende er ca. 3.000 boliger, hvor støjens primært kommer fra de statslige veje, særligt motorvejen.
Ringsted er også trafikalt knudepunkt for togtrafik, men nye kortlægninger af togstøjen viser, at der kun er meget få boliger i Ringsted Kommune, som er støjbelastet over støjgrænsen på 64 dB for togstøj.
For at skabe et overblik over, hvor i kommunen støjbelastningen er størst, er der udregnet et støjbelastningstal (SBT) for de meste støjbelastede områder. SBT er udtryk for sammenhængen mellem støjniveauet og antallet af støjbelastede boliger, sådan at jo højere støjniveau og jo flere boliger, jo højere bliver SBT. I støjkortlægningen er der udpeget 24 støjbelastede områder, hvor det er kommuneveje som er den væsentligste støjkilde. De fleste områder med højt SBT er beliggende i byområdet, mens de mest støjbelastede enkeltboliger typisk ligger tæt op ad de større landeveje med relativ stor trafik og højere hastighed.
I støjkortlægningen er der peget på skærmløsning to steder i kommunen. Støjskærme er samtidig dyre at etablere og løber ofte op i tocifrede millionbeløb. En reduktion af trafikmængden vil reducere støjen, og er et de greb, kommunen under tiden kan tage i anvendelse for at opnå en større effekt. Det er typisk et større indgreb, som kræver en sammenhængende trafikplanlægning og mulighed for, at trafikken kan afvikles på andre større veje, og kan med fordel indgå i forbindelse med andre indsatser som eksempelvis udvikling af bymidten, fremme af aktiv transport, bedre cykelforbindelser m.v.
Endelig kan der indføres forbud mod tung trafik i visse områder eller vejstrækninger. Da lastbiler generelt støjer mere end personbiler, vil det kunne betyde en reduktion af den samlede trafikstøj.
Stilleområder
Undersøgelser har vist, at adgang til grønne områder for beboere, der ellers er plaget af vejstøj, gør, at støjen opleves som mindre generende. Kommuner kan udpege stilleområder, hvis de ønsker at bevare et område som stille eller at forbedre stilheden. Et stilleområde i byen er et område, hvor der er forholdsvis stille. Det kan være anlæg, parker og kirkegårde, historiske områder, offentlig tilgængelige haver osv. Det kan godt bruges intensivt af de besøgende, og lejlighedsvis brug, til eksempelvis boldspil og legende børn, bør ikke være en hindring for et stilleområde.
Egentlige sportspladser og legepladser er derimod ikke stilleområder, selvom de har betydelige rekreative værdier. Ringsted Kommune har udpeget en række eksisterende grønne områder i bymidten - områder der bevares og videreudvikles for at sikre en højere biologisk og rekreativ værdi. Flere af disse områder vil også kunne udgøre egentlige stilleområder, hvor det tilstræbes at fastholde eller reducere støjbelastningen.