Almene boliger er boliger, der administreres af en almen boligorganisation. Det er afdelingen i boligorganisationen som fællesskab, der ejer boligerne. Almene boliger kan bidrage til at løfte kommunale og samfundsmæssige opgaver ved blandt andet at bidrage til at imødekomme boligbehov til specifikke målgrupper, sikre blandede beboersammensætning og igangsætte udvikling af specifikke områder.
Ringsted Byråd arbejder med udgangspunkt i fem principper, når der skal tildeles støtte til opførelse af nye almene boliger:
Etableringen af almene boliger anvendes som et boligpolitisk redskab til at understøtte bosætningen for særlige grupper som unge og seniorer. Ringsted Kommune vil derfor prioritere opførslen af mindre almen boliger op til 90m2
Ved etablering af almene boliger – særligt ved byggeri med fokus på særlige befolkningsgrupper – skal der være en særlig opmærksomhed på hvordan byggeriet kan leve op til visionerne i kommuneplanen om en blandet by
Almene boliger kan anvendes som en greb i byudviklingen, det kan for eksempel være at løse et boligbehov for en specifik målgruppe, understøtte boligrotation, kickstarte en udvikling i et bestemt byudviklings-/byomdannelsesområde eller at bygge klimarigtigt.
Almene boliger kan bidrage til at skabe rotation på boligmarkedet i såvel Ringsted by som i kommunens landsbyer.
.
Almene boligprojekter bør i særlig høj grad understøtte kommunens politiker og principper for boligudvikling.
I Ringsted Kommune er der i næsten 16.000 boliger, hvoraf ca. 3000 boliger er almene boliger, svarende til ca. 19 % af det samlede antal boliger. Til sammenligning er der på landsplan 2.750.000 boliger, hvor omkring 20 % er almene boliger ifølge Danmarks Almene Boliger - BL.
Det almene boligbyggeri omfatter beboelse, ungdomsboliger og ældreboliger samt specielle bofællesskaber der er omfattet af lov om almene boliger. I Ringsted Kommune er der på nuværende tidspunkt ca. 3.000 almene boliger, svarende til ca. 19 % af den eksisterende boligmasse. De almene boliger ligger koncentreret i Ringsted by og Benløse, men der er også et mindre antal almene boliger i Jystrup, Gyrstinge, Nordrup, Sneslev og Ørslev.
Bosætningsanalysen for Ringsted Kommune, der er udarbejdet i forbindelse med udarbejdelsen af planstrategien, viser, at det samlede potentiale for nye boliger, der ikke er offentligt støttet er ca. 425 boliger. Bosætningsanalysen viser, at der er et potentiale for ca. 330 almene boliger over de næste 5 år. Hvis procentsatsen for almene boliger skal opretholdes på de 19% af den samlede boligmasse, svarende til procentsatsen for almene boliger i Ringsted Kommune i dag, vil det svare til en fordeling, hvor der opføres ca. 100 almene boliger og ca. 425 boliger med en anden ejerskabsform, svarende til et samlet potentiale på 525 boliger.
Huslejen er typisk 10-20% billigere for almene boliger i forhold til private udlejningsboliger, hvorfor almene boliger kan tilgodese en målgruppe med et lavere økonomisk råderum. Analysen viser også, at det for langt de fleste borgere ikke gør nogen forskel, om det er privat eller almen udlejer, hvis boligerne har en god placering og hvis boligområdet ikke har et dårligt ry.
Bosætningsanalysen viser, at der – generelt for alle ejerformer- er størst interesse for mellemstore lejligheder på ca. 95 m2. En aktuel udfordring er samtidig, at nogle af de almene boliger, kommunen har anvisningsret til, er for store og dermed for dyre for de borgere, som står på venteliste.
Endelig viser bosætningsanalysen at Ringsted by og til dels byzonelandsbyerne for at understøtte sit fulde bosætningspotentiale skal understøtte yderligere boligrotation, hvor det sikres, at der er ledige lejligheder eller rækkehuse af god kvalitet, som seniorerne ønsker at flytte ind i, således at der frigives ældre billigere en-families huse på markedet til yngre børnefamilier.