Sektorplaner

Sektorplaner

Boliger

Tilvækst i befolkning, men boligudbuddet skal matche efterspørgelsen

Det rette udbud af boliger og en aktiv bosætningsstrategi sætter rammerne for befolkningsudvikling. Ringsted har traditionelt haft et bredt boligudbud, der har kunnet matche efterspørgelsen.

Set over perioden 2006-2021 har Ringsted haft en akkumuleret befolkningstilvækst på 3701 borgere, hvilket er et godt stykke foran nogle andre købstadskommuner i Region Sjælland.

 

 

I kvalitative analyser af Ringsteds flyttemønstre ses et billede af, at borgerne er optagede af byens karakter som købstad. Det er en by, der kan der hele. Man har naturen inden for rækkevidde og samtidig adgang til alle de muligheder, byen har at byde på – såsom kulturliv, caféer og indkøbsmuligheder.

Analyserne viser, at mulige tilflyttere er mere optagede af den rette bolig, end hvilken Sjællandsk købstad de bosætter sig i. Det understøttes af, at borgere der flytter fra Ringsted flytter til byer som Næstved, Slagelse, Faxe og Sorø. Det er kommuner, der som Ringsted har købstæder, men hvor huslejeniveauet i kommunen er lavere.

Der er derfor god grund til at se nærmere på boligudbud og bosætningsstrategi, med henblik på at fastholde og tiltrække nye borgere.

Byrådet vil arbejde for: 

At lave en 30-årig plan, der fastlægger strukturen for den fremtidige by- og erhvervsudvikling.

At der ikke udlægges nye større arealer til bosætning i den kommende planperiode i forhold til udlæg i Kommuneplan 2021.

 

At føre en aktiv bosætningsstrategi, der understøtter en balanceret tilvækst i indbyggere. 




 

 

At der bygges flere boliger der tilgodeser boligrotation og efterspørgsel, samt understøtter klimavenlig arealudnyttelse



 

 

At lade den almene boligsektor indgå som en strategisk element i byudviklingen, med afsæt i principper for den almene boligsektor i Ringsted


 

 

Kommunens forventede boligpotentiale kræver en aktiv bosætningsstrategi med fokus på en generel udvikling af kommunen. Her kan Bymidteplanen,  omdannelsen af Odinskvarteret med tilbud om en ny måde at bo på, et øget fokus på Ringsteds natur gennem en evt. naturpark, og et fortsat fokus på en fremkommelig, grøn mobilitet, være vigtige elementer.


Nye borgere der flytter til Ringsted, hvis der er de rette boliger
En analyse af bosætningspotentialet i Ringsted kommune viser, at der umiddelbart er et primært potentiale på ca. 425 boliger på 5 år, og omkring 1657 boliger på 12 år. Det vil sige, at hvis der er det rette boligudbud i Ringsted, så vil der flytte nye borgere til Ringsted svarende til disse boliger.

Det er dog væsentligt færre boliger end det antal boliger, som Ringsted Kommunes boligprogram regner med at der opføres, med afsæt i de arealer der er udlagt i kommuneplanen og i potentielle lokalplaner. Her regnes der med, at der opføres 1.550 boliger over de næste 5 år og 3051 boliger over 12 år. 


Nye borgere, der kun flytter til Ringsted, hvis der føres en aktiv boligstrategi

Det sekundære potentiale, er det antal boliger, som det vurderes, at kommunen kan tiltrække bosætning til, gennem en aktiv bosætningsstrategi med fokus på en generel udvikling af kommunen.

Tilsammen giver det primære potentiale og det sekundære potentiale et samlet potentiale over 5 år på 708 og over 12 år svarende til 2760 boliger.

Det forventede antal boliger - svarende til 3051 boliger - der med afsæt i den nuværende planlægning, kan etableres i Ringsted Kommune over de kommende 12 år, er højere end det beregnede potentiale i boliganalysen, forudsat at der føres en aktiv boligpolitik.

Det betyder at der skal være en særlig opmærksomhed på udviklingen af boligmarkedet i Ringsted. Spørgsmålet er om de bosætningsstrategiske indsatser i form af bymidteindsatsen, en eventuel naturpark, en grøn og fremkommelig mobilitet, samt kvaliteten af de nye byområder, har en tilstrækkelige afsmitning på bosætningen. Risikoen, hvis ikke boligudbuddet tilpasses efterspørgslen er, at der bliver bygget flere boliger end der er borgere til at flytte ind i dem. Dette kan føre til, at boligerne i Ringsted Kommune falder i pris og en tendens til, at der kommer til at bo færre pr bolig.

  Primært boligpotentiale Primært plus det sekundære boligpotentiale Boligpotentiale i Ringsted Kommunes boligprogram

5 år

425

708 1.550

12 år

1657 2760 3051

 

Ringsted har i Kommuneplan (2021-2033) udlagt store områder til boligudvikling: Hulemarken, Odinsvej, Besskovgård, Bymidten og Torpet. Det samlede udlæg ligger over en 12-årig periode over det beregnede potentiale i bosætningsanalysen. Derfor fastholdes de udlæg, der er udpeget i Kommuneplan 2021-33, og der udlægges ikke nye større boligudlæg med den kommende planperiode. Det vil dog frem mod kommuneplan 2025-2038 blive undersøgt om udlæggene er udlagt med den rette tæthed. Udlæg fra Kommuneplan (2021-2033)


En 30-årig plan for byudviklingen

Kommuneplan 2025-2038 vil på et 30 årig sigte fastelægge strukturen for den fremtidige henholdsvis by- og erhvervsudvikling. Formålet er at sikre at erhvervsområder og byudviklingsområder ikke på langsigt vokser ind i hinanden og at sikre fremtidige infrastruktur løsninger kan realiseres. Her ud over skal vigtige byudviklingsprincipper som nærhed til stationen, nærhed til bymidten, adgang til naturen, og generelt mulighed for bæredygtige løsninger inden for mobilitet og klima indgå. Planen skal have et langt sigte på 30 år og sikre, at udviklingen i Ringsted Kommune sker på en måde som underbygger den "gode by" i fremtiden.

I de kommende år forventes en meget større efterspørgsel på etageboliger og mindre rækkehuse (tabel 1). På baggrund af udlæg i kommuneplanen, aktuelle udarbejdelser af lokalplaner, og henvendelser fra udviklere, udarbejder kommunen hvert år et forventet boligprogram for de næste 12 år. Beregningen i analysen på efterspørgslen på fordelingen af boliger, og forventningerne i boligprogrammet, stemmer i de store linjer overens (tabel 2), således at der er en forventning om i de kommende 12 år at opføre langt flere etageboliger og rækkehuse.

Tabel 1

Antal boliger i 2012-2021 Potentialeberegningen

Parcelhuse/villaer

42% 15%

Række-, kæde- og dobbelthuse

33% 23%

Etageboliger

25% 62%

Samlet 

100% 100%

 

Tabel 2

Potentialeberegningen Fordelingen i boligprogram (over 12 år)

Parcelhuse/villaer

15% 17%

Række-, kæde- og dobbelthuse 

23% 41%

Etageboliger

62% 42%

Samlet 

100% 100%

 

Ringsted har i dag et udbud af boliger som er muligt at købe for førstegangskøberen, med priser et stykke under Roskilde og Køge, men lige over gennemsnittet i Region Sjælland.

Det afspejler sig også i alderssammensætningen blandt Ringsteds borgere. Her er et fald i starten af tyverne, med en efterfølgende stigning i starten af trediverne, hvor man begynder at etablere sig. 

Forskellen på huspriserne i Ringsted sammenlignet med København, Roskilde og Køge er steget fra 2009. De tre kommuner ligger også på henholdsvis første-, anden- og tredjepladsen over hvilke kommuner tilflyttere kommer fra. Hvis man ser Københavns forstadskommuner under et, kommer et endnu større antal tilflyttere fra disse kommuner.

72% af de nuværende borgere i en-familieshuse ønsker et rækkehus eller en lejlighed som deres næste bolig. Samtidig har unge førstegangskøbere ofte ikke råd til et nyt en-families hus. Derfor er det vigtigt at der er lejligheder og mindre rækkehuse af god kvalitet på boligmarkedet, som kan bidrage til at ældre borgere har en mulighed for at fraflytte deres hus. En sådan boligrotation kan skabe en mere eftertragtet boligsituation for seniorer, og sikre at der bliver ældre en-families huse ledige, som unge familier kan betale og senere renovere.

 

Der er i dag et udbud af almene boliger i Ringsted på ca. 19 % af den eksisterende boligmasse.

Almene boliger påvirker selvstændigt boligpotentialet, da lejeniveauet er lavere end ved privat udlejning. Bosætningsanalysen viser, at der er et potentiale for ca. 330 nye almene boliger over de næste 5 år. Hvis procentsatsen for almene boliger skal opretholdes på de 19% af den samlede boligmasse, svarende til procentsatsen for almene boliger i Ringsted Kommune i dag, vil det svare til en fordeling, hvor skal der opføres ca. 100 almene boliger, og ca. 425 boliger med en anden ejerskabsform, svarende til et samlet potentiale på 525 boliger.

Læs mere om almene boliger i Ringsted Kommune her.

Der skal i forbindelsen med planlægningen af nye boliger, boligområder, grønne områder, kommunale bygninger, detailhandelsområder- og butikker og kollektiv trafik m.fl. arbejdes for, at sikres tilgængelighed for alle brugergrupper, således at alle kan bevæge sig så frit som muligt i byens mange rum.  

For at understøtte muligheden for klimavenlig arealudnyttelse, bæredygtig boligudvikling og en større boligrotation, vil Ringsted Kommune arbejde for, at ny typer af boformer og boligtyper kan muliggøres. Med nye boformer og boligtyper menes bl.a.: Fællesskabsorienterede boformer (krav om fælles køkken, fælleslokaler og andre fællesskabsunderbyggende elementer), bofællesskaber, ældrebofællesskaber, byggefællesskaber, tiny houses, små parcelhuse på små grunde m.fl.