Fællesskaber giver livskvalitet og når vi indretter vores by, kan vi skabe rum for mange typer af fællesskaber.
For rigtig mange borgere er godt naboskab den fællessskabsform, som de ser sig bedst ind i. Det handler om fællesarealer og at indrette nye bebyggelser, så man møder sin nabo. En stor gruppe på 1/5 af alle adspurgte, eller mere end 1/4 af de 36-50 årige, er interesserede i servicerede fællesskaber. Det er en ny boligform, som vi kun kender i begrænset omfang i Danmark. Det servicerede fællesskab mindre lidt om at bo på et campus. Bygninger og fællesområder vedligeholdes og der er forskellige former for faciliteter inden for området. Ofte er boligerne lidt mindre og man betaler forholdsvis meget til fællesudgifter.
Den moderne købstad danner rammerne for de små og store møder, både i bymidten men også i landsbyerne.
Bymidten vil i fremtiden i langt højere grad blive rammen for det byliv, som spiller sammen med den særlige stemning, som kun findes her. Det kan være events, mennesker på cafeer og restauranter, mennesker på besøg i byen for at opleve kirken og de gamle huse, den særlige handelsoplevelse, og mennesker, som ønsker at bo her.
Landsbyerne udvikler sig og nye udstykninger skyder op, nye mennesker flytter til, og behovet for det moderne gadekær er genskabt.
Det er vigtigt at mødesteder og arrangementer indrettes, så der er forrang og særligt hensyn til de gående og cyklende. Det skaber bedre byer, og sikrer tryghed og lige adgang for alle.
Ringsted har et stærkt forenings-, idræts- og kulturliv. Foreningslivet omfatter både fællesskaber inden for sport, kultur, politik, friluftsliv, sundhed, sociale forhold med mere. Mange nye borgere har dog svært ved at navigere i tilbuddene og efterspørger mere synlighed.
Det er en kommunal prioritet at landområderne skal have adgang til grundlæggende kommunal service jf. det demografiske grundlag. Det skaber og fastholder liv i landsbyerne.
Mange børn bliver kørt til børnehave, skole og fritidsaktivitet, selvom de kan gå eller cykle. Gode trafikvaner grundlægges tidligt. Hvis vi kan få børn og unge til at gå og cykle mere, vil det påvirke deres vaner igennem hele livet – og måske også deres forældres vaner.
Skoler, fritidsklubber og familier kan arbejde sammen for, at flere børn kommer rundt selv. Det skaber mere selvstændige børn og unge, at de selv finder vej. Hvis de følges med andre børn, er der høj grad af tryghed og fællesskab.
Byrådet vil arbejder for:
Det nære fællesskab At nye bydele, boligområder og bebyggelser indeholder attraktive byrum, fælles friarealer, gårdhaver og andre fælles faciliteter, der bidrager til at fællesskaber og uformelle møder kan opstå. At understøtte at der bygges boliger til forskellige former for fællesskaber.
|
Fællesskaber i byen At skabe flere mødesteder, opholdsmuligheder og aktiviteter i Ringsteds by, i landsbyerne og i naturen At der er plads til byliv - mennesker, der bruger og tager ophold i byen At bymidten skal være rammen for store events og arrangementer for hele kommunen |
Kultur- og foreningslivet At hjælpe forenings-, idræts- og kulturlivet med gode fysiske faciliteter At kommunale bygninger skal indrettes, så de - hvor det er muligt - kan fungere som samlingssteder for formelle og uformelle fællesskaber. At bygninger og mødesteder med mange besøgende indrettes, så der er forrang og særligt hensyn til de gående og cyklende for at fremme tryghed |
Se også ... |