Sektorplaner

Sektorplaner

Natur og landskab

Naturen og landskabet i Ringsted er meget varieret. Her kan du finde store skove og søer og langstrakte marker. Men landskabet er også under forandring. Der skal håndteres mere vand og der skal produceres energi på nogle af områderne i kommunen. Andre steder vil der komme flere våndområder og mere skov, for at passe på grundvandet og tilbageholde CO2.

Borgerne i Ringsted kender godt naturen og sætter pris på de muligheder, der er for naturoplevelser. Det er blevet lettere at komme ud i naturen, men for nye borgere er naturen lidt gemt, når vi sammenligner os med vores nabokommuner. Spørger man potentielle nye borgere, betyder grønne områder og nærhed til naturen rigtig meget. 

 

Grønne områder er det, vi ser ud på i hverdagen, der hvor vi færdes dagligt, og hvor vi sender vores børn ud for at lege. Bosætningsanalysen viser at et stort antal borgere gerne vil have mindre haver, hvis områdets fællesarealer til gengæld indeholder mere natur. 

I fællesarealerne skal vi øve os på at få regnvandet fra området til at smelte sammen med natur og rekreative muligheder. Områderne skal koble til resten af byen med gode stier, der sikrer en større sammenhæng.

I den bynære natur går eller cykler vi lidt længere ture, for eksempel med hunden, børnene eller kæresten.
Adgang til naturen er vigtigt for mange og er den fjerde vigtigste parameter for valg af boligområde. Det er i forbindelse med byudviklingen, at vi arbejder for at skabe mere bynær skov og natur. Vi arbejder med naturpleje og naturkvalitet, som gør det muligt at opleve både græssende dyr, blomster, vilde bier og sommerfugle på nært hold. En grøn struktur i byen er også vigtigt for at skabe mere skygge og læ, der modvirker konsekvenserne af ekstremt vejr. 

 

Vi tager på tur, for at opleve den storslåede natur og de smukke landskaber. Det er også her vi værner om naturen og tager hensyn til lokale beboere og ejere. Naturen huser mange sjældne arter og naturtyper, som vi passer på.
Vi arbejder med at forbedre naturens tilstand, og skabe nye og større naturområder, som udgør vigtige levesteder for den naturlige flora og fauna. Vi arbejder også med at gøre områdernes rekreative faciliteter mere attraktive og gøre naturformidlingen mere spændende og lærerig. Det kan ske på kommunens egne arealer og i samarbejde med private lodsejerne.

 

Pilotnaturpark

Et udvalg af lodsejere og ildsjæle har undersøgt mulighederne for at etablere en naturpark. Udvalget anbefaler at naturkvalitet og biodiversitet vægtes på lige linje med hensynet til de primære erhverv og mulighederne for at besøge naturen. En naturpark kan sætte Ringsted på Danmarkskortet, skabe stolthed og fællesskaber omkring naturen, sætte rammen om det gode liv, og dermed bidrage til bosætning i købstanden og i landsbyerne. 

 

Byrådet vil arbejde for:

Grønne områder skal blive til natur

At nye boligområder skal planlægges med et eller flere større sammenhængende grønne områder, der samtidig klimasikrer

At grønne områder så vidt muligt planlægges med et højt naturindhold

At nye boligområder giver rekreative muligheder tilbage til byen, fx ved at etablere sammenhængende stier

 

Nærhed og adgang til natur

Naturpleje der gør det muligt at opleve naturen på nært hold

At skabe sammenhængende, attraktive stier med tydeligere vejvisning

At samarbejde med lokalrådene om adgang til naturen for borgerne i landsbyerne

At klimatilpasning - særligt i landsbyerne – samtænkes med muligheden for grønne mødesteder 

 

Den store natur, vi kan være stolte af

At skabe en sammenhængende natur med god naturkvalitet

At undersøge mulighederne for at bruge en naturpark til at løfte kvaliteten, adgangen og kendskabet til Ringsteds natur

At skabe rammerne for aktiviteter i naturen, der er lette at gå til uden særlige forudsætninger