Sektorplaner

Sektorplaner

Strategisk erhvervsplanlægning

Byrådet vil i Planstrategi 2023-2035 arbejde for, at Ringsted Kommune fortsat skal være et attraktivt sted at drive erhverv. Der skal i Ringsted Kommune fremadrettet arbejdes strategisk for at sikre, at målene for erhvervsudvikling kan realiseres.

For at opnå konkrete resultater vil Byrådet arbejde for: 

  • At skabe aktivitet i bymidten til gavn for detailhandlen, f.eks. ved at give mulighed for at opføre flere boliger i bymidten
  • At udlægge et nyt grønt erhvervsområde med særlig fokus på bygge- og anlægsvirksomheder samt mindre industrivirksomheder, herunder de virksomheder som idag er lokaliseret i Odinskvarteret.
  • At skabe gode rammer for vidensvirksomheder i bymidten og Odinskvarteret,  
  • At understøtte vækst og udvikling af eksisterende virksomheder.
  • At skabe rammerne for omstillingen i det åbne land, hvor omstillingen i landbruget, produktionen af grøn energi og mere natur vil få særlig betydning.
  • At understøtte den grønne omstilling i erhvervslivet i Ringsted, med henblik på at fastholde erhvervslivets konkurrenceevne.

Nedenstående afsnit har til formål at introducere de planer, analyser og poltikker, som Planstrategien tager udgangspunkt i:

Ringsted Kommunes Erhvervspolitik 2023  fokuserer bl.a. på, at udnytte kommunens unikke geografiske placering til at sikre mulighed for vækst og udvikling i det eksisterende erhvervsliv og give plads til at tiltrække nye virksomheder. Målet er at sikre plads til at eksisterende virksomheder kan vokse og nye virksomheder kan komme til. 

Se Erhvervspolitik

Administrationen har fået udarbejdet en erhvervsanalyse af analyse- og rådgivningsvirksomheden IRIS Group som viser, at antallet af virksomheder, der flytter til Ringsted Kommune er stigende (se figur neden for).

Erhvervsanalysen opstiller nogle scenarier for fokuseret erhvervsudvikling med afsæt i konkurrencefordele og eksisterende og spirende erhvervsmæssige styrkepositioner, der kan danne grundlag for det videre arbejde med erhvervsudvikling i Ringsted Kommune. Dette omhandler bl.a.: den spirende vækst inden for rådgivnings- og vidensvirksomheder; styrkeposition inden for bygge og anlæg, udlæg til nye grønne erhvervsområder med direkte adgang til grøn energiog ressourcegenanvendelse; og tiltrækning af flere produktionsvirksomheder.

Generelt peger erhvervsanalysen på at Ringsted Kommune har følgende styrker og konkurrencefordele:

  • Central placering midt på Sjælland
  • Lav kvm-pris på erhvervsgrunde i forhold til kommuner tættere på København
  • God adgang til motorvejsnettet
  • God adgang til togforbindelse
  • Gode muligheder for rekruttering af faglært og ufaglært arbejdskræft
  • Højt serviceniveau og godt samarbejde mellem kommune, private virksomheder og investorer.

Disse styrker skal underbygges og løftes med ind i den fremtidige erhvervsplanlægning i Ringsted Kommune 

Byrådet har i 2023 vedtaget en klimaplan, som har til formål at præsentere målsætninger, tiltag og handlinger der skal medvirke til, at Ringsted Kommune er CO2-neutral og klimarobust i 2045. 

Klimaplanen fokuserer på bæredygtige tiltag, som skal implementeres, for at bidrage til den grønne omstilling af erhvervslivet i Ringsted Kommune. Hvis Ringsted Kommune skal nå den fastlagte målsætning om at være CO2-neutral og klimarobust i 2045, er det væsentligt, at Planstrategi 2023 gør det muligt, at vi i den fremtidige planlægning arbejder videre med, at gøre det nemt for virksomhederne at arbejde med den grønne omstilling. Den grønne omstilling er derfor et central element i planstrategien i form af fokus på grøn energiproduktion, grøn mobilitet og genanvendelse af ressourcer, som kan have betydning for erhvervslivets fremtidige vækstpotentialet.

Se Klimaplan for Ringsted Kommune 2023-2045 


De 7 primære fokusområder indenfor den strategiske erhvervsplanlægning i Planstrategi 2023: