Sektorplaner

Sektorplaner

Moderne fødevareproduktion med afsæt i primærerhvervet

68% af Ringsted Kommunes areal er landbrugsjord (2019) og det meste er af god kvalitet. Der vil fremover fortsat skulle dyrkes fødevarer på det meste landbrugsjord, men en del af arealet vil skulle anvendes til andre formål som f.eks. energianlæg og -afgrøder, skovrejsning, vådområder og mere natur.

En stor del af landbrugsjorden i Ringsted Kommune anvendes i dag til foderproduktion til den animalske industri. Tendensen er, at der sker en nedgang i den animalske produktion, og denne tendens er også tydelig i Ringsted Kommune. Derfor vil det i fremtiden være helt centralt, at en del af landbrugsjorden benyttes til for eksempel at producere klimavenligt foder, fødevarer og energiafgrøder til energiproduktion.

Ringsted Kommune ønsker i dialog med landbruget og fødevareaktører at udforske og fremme en bæredygtig fremtid. En fremtid som bygger videre på kommunens stærke landbrugstraditioner, og anvender erhvervets ekspertise inden for den animalske sektor til for eksempel at skabe ny plantebaserede fødevareprodukter. Denne tilgang vil give os mulighed for at understøtte nye udviklingsmuligheder for landbrugssektoren.

Ved at skabe mulighed for lokalisering af nye fødevarevirksomheder, der forarbejder de lokale råvarer, vil der blive mulighed for, at flere virksomheder kan placere sig tæt på hinanden. Det kan være afgørende for succesfulde symbiosefællesskaber og samtidig reducere transporten og CO2-udledningen.

 

Ringsted Kommune vil indgå i dialog med landbrugs- og fødevareerhvervet for at fremme klimavenlige råvareproduktion og tilbyde velegnede grunde til foder- og fødevarevirksomheder for at fremme den grønne omstilling i landbruget.

Planlægning af nye områder kan med fordel gøres så åbent som muligt, så forskellige typer virksomheder kan samarbejde og udvikle symbiose-partnerskaber, hvor restprodukter fra én produktion anvendes som ressourcer i en anden produktion.

Det giver mening at arbejde for, at nye erhvervsområder får adgang til adgang til klimavenlige energikilder.

For at udvikle nye fødevarevirksomheder, er der behov for nye udlæg/aktivering af eksisterende udlæg til nyt erhvervsområde, som kan indeholde denne type virksomheder eller at udlægget kan placeres i landzonen tæt på primærerhvervet.

Udviklingen af en mere klimavenlig råvareproduktion kan få række positive synergier, herunder:

  • at medvirke til realisering af kommunens klimamål
  • at understøtte landbrugserhvervets konkurrencedygtighed
  • at understøtte den grønne omstillingen i landbruget
  • at evt. affaldsprodukter fra fødevareproduktionen kan anvendes direkte i biogasanlæg eller i anden symbiose med et power-2-X anlæg