Sektorplaner

Sektorplaner

Grøn energiproduktion

Fremtidens infrastruktur for grøn strøm, biogas og brint krydser Ringsted kommune. Det giver Ringsted særlige konkurrencefordele, at her bliver produceret grøn energi, og der er adgang til grøn energi. Et af målene i kommunens klimaplan er at sikre, at borgere, erhverv og institutioner har sikker, lokal og bæredygtig energiforsyning til produktion, varme og transport i 2030. Det vil i de kommende år blive et vigtigt konkurrenceparameter. 

Landbruget spiller en central rolle i den grønne omstilling, hvor der bl.a. bliver brug for videreudvikling af biogas, der kan indgå i produktionen af grønne brændsler til tung transport og til virksomheders procesvarme. 

Derudover er det målsætningen, at al Ringsteds strømforbrug i 2030 skal være produceret vedvarende inden for kommunegrænsen. I samarbejde med borgere, lodsejere og energiudviklere skal en række større energianlæg placeres i Ringsted kommune, for at leve op til dette mål. Danmarks energisystem vil blive belastet i de kommende år, og lokalproduceret energi, tæt på forbruget, kan bidrage til at sikre en stabil energiforsyning i Ringsted, i årene der kommer.

For at underbygge dette, har Ringsted Kommune vedtaget en vejledning for større solcelleanlæg, med det formål, at fastsætte de planlægningsmæssige rammer for udbygning og understøttelse af større energiprojekter i Ringsted Kommune. Projekterne er som udgangspunkt drevet af private investorer, som i overensstemmelse med vejledningen, byder ind med konkrete realiserbare projekter.  

Ringsted Kommune vil arbejde for en omkostningseffektiv udnyttelse af energiressourcerne - f.eks. i form af fjernvarme, overskudsvarme og direkte el-forbindelse mellem energianlæg og el-forbrugende virksomheder.

Ringsted Kommune påtager sig ansvaret for at understøtte og facilitere en tidlig og fortløbende dialog, for at en grøn energiforsyning kan realiseres.

De store potentialer der ligger i landbruget skal udnyttes, og Ringsted Kommune vil gå i dialog med relevante parter. Samtidig vil kommunen bidrage til den nødvendige planlægning og kvalificere de nødvendige beslutninger.

Målsætningen om 100 % grøn elforsyning i 2030 kræver udlæg af arealer til energianlæg. Hvis målsætningen eksempelvis alene skal opfyldes ved solenergi, vil det kræve et areal på ca. 900 ha. 

Ringsted Kommune vil gennem planlægning og tidlig inddragelse bidrage til realiseringen af de energianlæg, som kommunens målsætning kræver.

Ringsted Kommune vil arbejde for, at der planlægges for egnede arealer til energianlæg, der kan indgå som led i den grønne omstilling i landbruget. 

Udbygning af grøn energiproduktion ventes at have en række synergier, herunder:

  • Understøtte virksomhedernes og landbrugenes konkurrencedygtighed
  • Understøtte den grønne omstilling i landbruget
  • Understøtte kommunes klimaplan