Sektorplaner

Sektorplaner

Kommunen - vi sætter mål og viser vejen

 

Klimaplanen - lokale løsninger med globalt perspektiv

Ringsted Kommunes klimaplan er en del af et landsdækkende projekt, der hedder DK2020, som handler om at lave klimaplaner for alle Danmarks kommuner.

Klimaplanens målsætninger for CO2-reduktioner er vedtaget i juni 2023, sammen med de indsatser, som i løbet af de næste år skal lede frem til at opnå målene.

For at følge op på målsætninger og indsatser, udarbejdes et klimaregnskab hver andet år frem til 2030, som forelægges politisk med forslag til justering af indsatser. Hvert fjerde år, og i forbindelse med en ny byrådsperiode, bliver klimaplanen revideret i forhold til at nå klimamålene på 70% reduktion i 2030 og CO2-neutralitet i 2045.

Sammen om et grønt Ringsted 

Mål: Klima og bæredygtighed skal tænkes ind i politiske beslutninger - både når det gælder kommunen selv, og der hvor kommunen skaber rammerne for borgernes og virksomheders hverdag.

Klimaplanen betyder ændringer af det vi plejer - både blandt kommunens borgere, lokale virksomheder og internt i kommunens organisation. Det kræver nye samarbejdsformer, nye grønne kompetencer og bevidst politisk styring.

I Kommunen som organisation er det Byrådet som har ansvaret for at prioritere og beslutte klimaindsatserne. De politiske fagudvalg har ansvaret for at fokusere klimaindsatser inden for eget område og det er de enkelte udvalg og områder, som har ansvar for at sikre at driften understøtter de mål og handlinger, der er besluttet i klimaplanen, med afsæt i nedenstående principper. 

 

Hvad er DK2020?

DK2020-projektet er den danske
oversættelse af et internationalt
koncept for ambitiøs klimaplanlægning, som er udarbejdet af netværket af byer, C40.

Målet er, at alle verdens byer bidrager til at opnå FNs Parisaftale om, at holde de globale temperaturstigninger under 2 °C og helst under 1,5 °C for at forhindre katastrofale klimaforandringer.

Byerne skal samtidig viser, hvordan de tilpasser sig til klimaforandringerne. 

Læs mere på Realdanias hjemmeside

 

Klimaprincipper - ramme for politiske beslutninger:

Når Kommunen træffer beslutninger eller sætter nye projekter i gang, vil vi altid tænke klima med ind. Hvor muligt skal effekten af CO2 beregnes og indgå i beslutningsprocessen. 

 

Gennem partnerskaber og samarbejde med erhverv, borgere og kommune når vi vores klimamål i fællesskab.

 

Kommunen arbejder for, at den grønne omstilling kommer flest mulige borgere til gavn. 


Sådan arbejder Ringsted Kommune med klimaprincipperne: 

Ringsted Kommune kan og vil gå forrest og vise vejen til den grønne omstilling. Men det er en opgave, som vi kun kan lykkes med i fællesskab.

Størstedelen af kommunens udledninger kommer fra kilder i civilsamfund og erhverv, som ligger udenfor kommunens direkte indflydelse. Hvis vi skal lykkes med klimaplanens målsætninger, vil det derfor kræve et tæt samarbejde mellem kommune, borgere og lokale virksomheder. 

Ringsted kommune påtager sig at arbejde mere aktivt med en rolle som facilitator - det vil sige understøtte at udvikling sker i byen, på landet og i virksomhederne. Det kan Kommunen fx gøre ved at medarbejdere arrangerer møder mellem forskellige virksomheder, som kan have gavn af hinanden. Det sker også ved at Kommunen modtager projektforslag til vedvarende energianlæg, og laver en proces, hvor både jordejere, udviklere, naboer og fagpersoner kan komme til orde. Kommunens medarbejdere kommer også til at inddrage klima i de møder med erhverv og borgere, som alligevel holdes.

Alle nye projekter, indkøb og bevillinger skal fremover kunne vise en konsekvensberegning af drivhusgasser. Ringsted Kommune vil indarbejde den grønne bundlinje i arbejdsgange og i beslutningsforslag. 
Arbejdet med den grønne bundlinje kræver klimakompetencer i Kommunen. Derfor kommer der til at være en indsats i at sikre, at de enkelte Centre har de nødvendige klimakompetencer, og at Kommunen kan beregne CO2 konsekvenserne.  

Klimaplanen spiller sammen med andre planer og politikker. Flere af klimaindsatserne kan hjælpe til at fremme nogle af de værdier, som kan skabe mere livskvalitet i kommunen. Nogle af de lokale gevinster vi kan opnå til gavn for borgere og erhverv er: 

Ringsted som klimavenlig købstad er en grøn by, der er sval og rar at opholde sig i, og som bidrager til øget biodiversitet. 

Flere grønne tiltag i byen, som lommeparker, bede passet af lokale beboere, plantning af træer, begrønning af vægge mv, vil mindske overophedning når der kommer flere hedebølger, og samtidig give mere bykvalitet og livskvalitet. Mere grønt i byen og boligområder fremmer udvikling af grønne fællesskaber, sundhed og biodiversitet. Grønne tage og vægge har en vandforsinkende og fordampende effekt, som også kan blive en vigtig brik i robustheden over for oversvømmelse i fremtiden.

Et levende byliv kan bedre udfolde sig, hvis der er mere plads til ophold, gående og cykler. Mindre transport i bil øger også sundheden, og mindsker støj, utryghed og trængsel.

Områder med grønt og vand kan bidrage til rekreative oplevelser, fremme af biodiversitet og en større folkesundhed, da det er videnskabeligt bevist at planter har en gavnlig effekt på menneskets mentale helbred.

Business Park Ringsted og andre virksomheder med stort energiforbrug får mulighed for produktion på vedvarende energi. Erfarings- og vidensopbygning om klima blandt virksomhederne kan forplante sig til kunder og borgere. Gode grønne transportmuligheder og symbiosefordele kan tiltrække nye virksomheder og medarbejdere til kommunen.
En god dialog mellem Kommunen og erhvervslivet kan være med til at tiltrække flere virksomheder.

Klimaindsatserne på landet understøtter den omstilling der er sat i gang i landbruget med landbrugsaftalen. Flere fritlagte lavbundsområder og mere skov giver mulighed for bedre naturkvalitet, og mulighed for flere naturoplevelser for borgerne.

Nye generationer af bosættere søger mere bæredygtighed i deres boligforhold. Mange borgere og medarbejdere søger den fleksibilitet det giver, ikke at være afhængig af biltransport. Med den hurtige og elektriske togforbindelse bliver stationsområdet et endnu større aktiv for erhverv, borgere og besøg i byen fremover.

 

Her kan du læse mere om, hvordan Kommunen som virksomhed går foran og viser vejen gennem klimaindsatser i egen drift. Du kan også blive klogere på klimaregnskabet og på de CO2-reduktioner, der er nødvendige for at nå målet om 70% reduktion i 2030, samt hvordan Ringsted Kommune løbende vil evaluere og følge op på klimaplanens mål og indsatser: