Sektorplaner

Sektorplaner

Kommunen som virksomhed


Ringsted Kommune skal være en mere klimavenlig kommune og tage medansvar for at løse klimaudfordringerne.

Det kan vi blandt andet gøre ved at gå foran og vise vejen ved at minimere vores eget klimaaftryk - både når vi indkøber varer og services, drifter vores egne bygninger, bygger nyt, transporterer os og når vi beslutter, hvordan vores egne grønne arealer skal udnyttes.  

Klimaplanens målsætninger for kommunen som virksomhed:

Energiforbruget i kommunale bygninger mindskes med mindst 2% om året


 

 

Alle kommunens tjenestebiler kører fossilfrit efter næste udbudsrunde. Alle kommunens nonroad-maskiner kører på el, brint eller biogas i 2030

Ringsted Kommune har i alt 171 personbiler, varevogne og lignende. 31 af dem elbiler, mens 140 er benzin- diesel- eller hybridbiler. Elbiler udgør altså ca. 18% af kommunens samlede bilpark.  



Mindst 80% af de korte ture, som kommunens medarbejdere foretager i arbejdstiden, foregår på cykel, gåben eller med anden aktiv transport 

 

 

Sådan vil kommunen som virksomhed nedbringe egne CO2-udledninger:

Ringsted Kommune arbejder på at opbygge grønne kompetencer hos medarbejderne, for herigennem at ruste dem til at finde frem til de bedste klimaløsninger.

Klimaprincipperne indebærer at kommunens ansatte arbejder på nye måder, og på tværs af fagområder.

For at mindske forbruget af vand, lys og varme i kommunale bygninger, vi Ringsted Kommune gøre brug af henholdsvis EMS og CTS til at overvåge og styre energiforbruget i bygningerne. 

Gennem kampagner og synlighed om energiforbruget vil vi arbejde på at skabe en kulturændring på skoler og i institutioner.

For at nedbringe det årlige varme- og elforbrug vil Ringsted Kommune desuden arbejde for, at kommunale institutioner samles på færre kvadratmeter. Det kan vi fx gøre ved at sørge for, at kommunens institutioner opholder sig mere udenfor og ved at planlægge efter flere hjemmearbejdsdage.

Vi vil ligeledes stille krav til, at vi kun anvender offentlige bygninger, der som minimum har energimærke C. 

Når kommunen selv bygger nyt eller renoverer eksisterende ejendomme, skal det ske med fokus på bæredygtighed. Det gælder blandt andet valg af byggematerialer og energirenoveringer. 

Kommunen vil derfor udarbejde en ny ejendomspolitik, som har fokus på, at Ringsted Kommunes ejendomme skal være økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtige.

Vi vil kortlægge, hvor det er muligt og rentabelt, at etablere solceller (med batteriløsninger) på kommunens tage.

Inden år 2026 vil energiforbrug og el-produktion fra solceller være synlig for brugerne af alle kommunale bygninger og institutioner.  

Omstillingen af gadebelysningen til LED fortsættes.

Vi vil desuden stille krav til materialer og mindske ressourcer i bygning af veje og anlæg, samt vedligeholdelse.

Transport i arbejdstiden skal hovedsageligt være aktivt, det vil sige cykle eller gå til møder, tilsyn osv. De enkelte centre og afdelinger skal finde måder, der får aktiv transport til at lykkedes. Det kan fx være Elcykler, nogle med plads til udstyr.  

For at bidrage til målet om mere fossilfri transport i Ringsted vil kommunen desuden påvirke sine medarbejdere til at pendle aktivt og kollektivt.  

Vi vil løbende udskifte vores personbiler med eldrevne biler og opsætte ladestandere på kommunens arealer.

Det er dog ikke alle andre typer køretøjer, der endnu har et elektrisk alternativ, der kan opfylde vores behov i driften. Det gælder eksempelvis de maskiner, vi bruger til at anlægge og vedligeholde veje og grønne områder. Disse maskiner vil blive udskiftet, så snart teknologien er mere udviklet, og der er et muligt alternativ.  

At udskifte kommunens bilpark med eldrevne køretøjer er kun en del af løsningen - vi skal også køre mindre i bil. 

Ringsted Kommune udarbejder en ny indkøbspolitik, som vil gælde fra 2024 og indeholde klimakrav i alle udbud. 

Når vi indkøber varer vil vi fremover have større fokus på:

  • At stille krav om klimavenlig varelevering 
  • At stille krav til materialer og købe grønt. Det gælder fx den asfalt vi bruger. I forbindelse med snerydning vil vi også undersøge mulighederne for mere bæredygtige alternativer til saltning.
  • Bæredygtig bortskaffelse 

Ved at omlægge anvendelsen af den landbrugsjord, som Ringsted Kommune forpagter ud, vil kommunen bidrage til at skabe mere plads til fx vedvarende energi, skov og nye naturområder, der opsamler CO2 og fremtidens øgede regnmængder.

Biomasse er en begrænset ressource, som får stadig større betydning i det fremtidige energisystem. Det er derfor vigtigt, at så meget biomasse som muligt bliver udnyttet. Her kan afklippet grønt fra pleje af kommunale arealer udgøre et bidrag til energiproduktionen.