Sektorplaner

Sektorplaner

Vedvarende energi

 

Strøm og varme bliver grønt og lokalt

Mål: Klimaplanen skal understøtte at borgere, erhverv og institutioner har en sikker, lokal og bæredygtig energiforsyning til produktion, varme og transport.

Det er fremtidssikret at have lokalproduceret vedvarende energi. Efterhånden som olie, gas og benzin udfases, får vi nemlig brug for meget grøn strøm til bl.a. boligopvarmning, industri og transport. Frem mod årtiets afslutning forventes det, at vores elforbrug vil stige med 147% og det vil kræve, at produktionen af grøn strøm fra vindmøller og solceller stiger med 374% i forhold til i dag.  

I Ringsted har vi også plads til at producere vores egen vedvarende energi. Det kan være en fordel både at have solceller og vindmøller, da de ofte producerer energi på forskellige tidspunkter.


Det betaler sig at producere vedvarende energi lokalt 

Prisen på strøm fra landvindmøller er den billigste strøm, vi har. Beregninger fra energistyrelsen viser, at den frem mod 2030 er 30% billigere end strøm fra havvindmøller.

Produktionen af vedvarende energi på land er med til at give lavere energipriser, fordi anlæggende på den måde er tættere på elnettet og på forbrugerne. Reguleringen er endnu ikke endeligt på plads, men det også muligt, at der bliver åbnet for direkte tilslutning, hvilket vil gøre strømmen endnu billigere, fordi der ikke skal betales for transport.  

Det er desuden lovpligtigt for opstillerne af de vedvarende energi anlæg, at de indbetaler et beløb svarende til størrelsen af anlægget til en Grøn Pulje, som administreres af kommunen. Midlerne fra puljen skal gå til grønne og almennyttige projekter og initiativer til gavn for de lokalområder, hvor energianlæggene kommer til at ligge.

   

 

Hvorfor kan vi ikke bare producere vedvarende energi på havet eller Jylland, hvor der er mere plads?

Hvis vi skal opretholde den høje forsyningssikkerhed, som vi er vandt til i Danmark, er det vigtigt at de vedvarende energianlæg fordeles ud over hele landet. Anlæggenes produktion udnyttes nemlig mest effektivt på den måde, da mængden af vind og sol ofte varierer på tværs af landet.

Mange og spredte anlæg på land og hav er med til at skabe balance mellem den energi, vi forbruger, og den energi, vi producerer. Hvis produktionen af vedvarende energi i stedet koncentreres til enkelte steder, kan det skabe ubalance i elnettet og udfordre forsyningssikkerheden.

 

Hør Peter, som arbejder med energiplanlægning i Ringsted Kommune, fortælle om, hvad der rører sig på energiområdet i Ringsted.



Klimaplanens målsætninger: 

Borgere, erhverv og institutioner har sikker, lokal og bæredygtig energiforsyning til produktion, varme og transport i 2030

 

Senest i 2030 skal strømforbruget i hele Ringsted Kommune være dækket af vedvarende energi

 

Fjernvarmeforsyning i kommunen skal i 2030 være 100% baseret på vedvarende energi

 

Kommunen understøtter den nationale omstilling af energiforsyningen, herunder udnytter Ringsted Kommunes centrale beliggenhed i forhold til placering af nye energianlæg

 

Kommunen laver en fælles lokalforankret indsats, der imødekommer eventuel skepsis over for energianlæg
 

 

Sådan får Ringsted klimavenlig og sikker energi:

Ringsted er et interessant sted, at producere vedvarende energi, fordi kommunen ligger lige midt på energiens hovedfærdselsåre. Det gælder både for el, gas og formentlig også en fremtidig brint-infrastruktur, som forventes af følge naturgasnettet.

Denne centrale placering kan med fordel udnyttes, når den nationale målsætning om fire gange mere landbaseret vedvarende energi skal realiseres.

Kommunen vil først og fremmest udarbejde en strategisk energiplan, som skal skabe rammen om mere lokalproduceret vedvarende energi i Ringsted. 

I dialog med jordejere og naboer vil vi kortlægge, hvor der kan placeres solceller, vindmøller og andre vedvarende energianlæg i kommunen. Vi vil undersøge mulighederne for medejerskab, og have fokus på lokale gevinster fra de nye grønne energianlæg.

I dialog med energiproducenter, virksomheder og lokalområder vil Ringsted Kommune undersøge mulighederne for at etablere en såkaldt 'energiø'.

Ved at samle flere forskellige grønne energikilder på samme sted, kan en energiø være med til at sikre lokal vedvarende energi til både borgere og erhverv.

En energi-ø kan også skabe mulighed for at etablere Power-to-X-anlæg i Ringsted. Power-to-X er en samlebetegnelse for anlæg, hvor bæredygtig strøm fra sol og vind (power) bruges til produktion af grønne transportbrændstoffer (X). Et PtX-anlæg vil kunne bidrage til at løse nogle af de store udfordringer med at omstille industrien og den tunge transport til vedvarende energikilder.

 

Mange borgere i Ringsted er allerede godt i gang, og alle opfordres til, at finde opvarmningsløsninger, som bruger vedvarende energi eller fjernvarme.

I 2022 blev ca. 29% af alle boliger i Ringsted dog stadig opvarmet med olie- eller naturgasfyr.  

Den nationale målsætning er, at oliefyr skal udfases i 2030, mens naturgas som opvarmningsform skal udfases i 2035. For at leve op til dette mål skal ca. 11.100 boliger i Ringsted omstilles til fjernvarme eller andre grønne varmeløsninger.  

Læs mere om klimaplanens ambitioner for grøn boligopvarmning her.

Kommunen går forrest

For at understøtte målet om selvforsyning med vedvarende energi vil Ringsted Kommune kortlægge, hvor det er muligt og rentabelt at etablere solceller på tagene af kommunale bygninger.

Læs mere