Sektorplaner

Sektorplaner

Forbrug og fællesskaber - hvad kan vi mere gøre?

 

Forbrug af varer, produkter og tjenesteydelser spiller en stor rolle i vores fælles klimaaftryk - både i Danmark og i Verden. Ser man på danskernes samlede klimaaftryk stammer hele 60% af udledningerne fra privatforbrug. Der er dog store klimamæssige gevinster at hente, hvis vi i fællesskab arbejder på at mindske vores forbrug, stille krav til de varer, vi køber, og skabe mindre affald. 

Både i Danmark og på internationalt plan er det især fødevarer, transport og ”ting og sager”, såsom elektronik og tøj, der er de helt store klimasyndere:

 

Gennemsnitsdanskerens samlede årlige udledning af drivhusgasser på 17 ton CO2e fordelt på forbrugskategorier. Kilder: CONCITO 2014 og Politiken 9. November 2014.

 

Forbrug af produkter og tjenesteydelser er som udgangspunkt ikke en del af Ringsted Kommunes klimaregnskab. Det skyldes, at det - ligesom alle andre danske kommuners regnskaber - kun medregner den udledning, der finder sted inden for kommunens grænser.

Forbrug og vaner er dog stadig noget, som Ringsted Kommune arbejder med og også vil have fokus på fremover. For at øge bevidstheden om klimaet og det lokale engagement blandt ringstedborgere vil kommunen bl.a. samarbejde med skoler, foreninger og lokale råd: 

Den grønne omstilling kræver bevidsthed og viden om klima, bæredygtighed og om de valg, vi træffer i hverdagen. Her spiller børn og unge en vigtig rolle. Som fremtidens grønne borgere må de være klædt på til at kunne træffe fornuftige og effektive valg til gavn for klimaet.

Som Kommune har vi i høj grad et ansvar for, at vores børn får kendskab til menneskets påvirkning af natur og miljø, og for at bidrage til gode klimavaner allerede i barndommen.

I Ringsteds skoler beskæftiger man sig også allerede med bæredygtighed. Det er særligt med afsæt i verdensmålene, som er en integreret del af skolernes arbejde. Fremover skal klima og bæredygtighed i endnu højere grad tænkes ind i dagligdagen på skolerne i Ringsted, så alle børn og unge får kendskab til bæredygtighed, miljø og ressourcer, samt den forskel det gør, når vi handler i hverdagen.

Ved at uddanne børn og unge i klimabevidst adfærd kan de også være med til øge den grønne bevidsthed hos forældre og venner, samt skubbe deres adfærd i en mere klimavenlig retning.  

Ringsted Kommune har et rigt foreningsliv. 

Med sine mange energiske ildsjæle og muligheder for at inspirere mange mennesker kan en forening være en oplagt ramme for klimahandling i hverdagen. Som forening kunne man fx gå sammen om et byttemarked for udstyr eller idrætstøj, en klimavenlig varmeforsyning, skovplanting, opfordre til aktiv transport og samkørsel, eller få en vegetarisk mulighed i kantinen.

Foreningerne derfor en vigtig samspiller i den grønne omstilling. Ringsted Kommune vil samarbejde med foreningslivet om fx bæredygtige indkøb, vaner og motivation til lokale klimahandlinger.

I Ringsted kommune har vi allerede mange foreninger, som drives af lokale ildsjæle, der brænder for klimaet og for at bevare og forbedre Ringsteds fantastiske natur. Alle klimavenlige handlinger er velkomne, og Kommunen kan blandt andet hjælpe ved at dele gode eksempler til inspiration for andre.

I samarbejde med borgere, Landsbyforum og Lokalrådene, arbejder Ringsted Kommune for at skabe god og frugtbar udvikling i landsbyerne. I dette samarbejde vil 'det klimamæssigt bæredygtige liv på landet' fremover spille en vigtig rolle. Det handler blandt andet om at skabe gode forbindelser, som gør det nemmere at gå og cykle rundt i landområderne, samt til og fra byen. Og om at sikre grønne varmeløsninger, der hvor fjernvarme ikke er den oplagte løsning.

Læs mere om klimaplanens betydning for livet i landsbyerne og landdistrikterne her

 

Gode råd til hvordan du kan mindske dit forbrug

  • Køb færre ting
  • Køb kvalitet
  • Pas godt på dine ting
  • Køb og sælg brugt
  • Spis mindre kød – især fra okse og lam
  • Spis mad, der er dyrket lokalt og er i sæson
  • Undgå madspild

Kilde: Concito 

 

 

Affald som ressource 

For at nedbringe CO2-udledningen fra vores forbrug af 'ting og sager' er det nødvendigt, at vi lægger brug-og-smid-væk-kulturen bag os. Der er brug for en kulturændring og nye løsninger, så vi tænker affald som en ressource, der skal bruges, og ikke et problem, der skal fjernes. 

 I vores Affaldsplan 2020-2032 kan du læse mere om, hvordan Ringsted Kommune vil arbejde med at øge genanvendelse og genbrug i løbet af de næste år. For at støtte op om de nationale mål, har Ringsted Kommune nemlig sat et mål om at øge genanvendelsen af husholdningslignende affald til 55% i 2025 og 60% i 2030.

På nationalt plan er det nemlig blevet besluttet at affaldsordningerne skal ensrettes mere, og borgere i alle kommuner skal sortere i de samme 10 affaldstyper. Det kan du læse mere om på kommunens hjemmeside

Information vil spille en stor rolle i forhold til at få affaldet sorteret rigtigt. Der ligger en stor opgave i at få spredt den nødvendige viden ud til alle. For at understøtte af affaldet bliver sorteret bedst muligt vil Ringsted bidrage med information og samarbejde med både borgere og andre aktører om mere og bedre genanvendelse.

 

Kommunen går forrest

Ringsted Kommune vil arbejde for at forebygge affald og reducere miljøbelastningen fra vores egen drift gennem grønne indkøb.

Læs mere