Regnvand fra byer og befæstede områder påvirker de vandområder, der modtager vandet. Befæstede flader og tage forhindrer vandet i at sive ned, og i stedet ledes det til kloaksystemet, videre til renseanlæg eller direkte til vandløb og søer. I tilfælde af kraftige regnskyl er det særlig afgørende at kunne håndtere afledningen af store vandmængder fra byområder på en effektiv måde.
Ved etablering af kloaksystemer i nye byområder og ved separatkloakering af eksisterende byområder, stiller Ringsted Kommune derfor krav om, at regnvand fra befæstede områder såsom tage, veje og pladser renses og forsinkes, før det udledes til et vandområde. Intense regnskyl kan resultere i en betydelig udledning af vand på kort tid. Dette kan føre til overbelastning af vandløbene, og potentielt medføre oversvømmelser og erosion. Det er derfor afgørende at regulere, hvordan regnvand udledes til et vandområde afhængig af vandløbets robusthed. Du kan læse mere om robusthedsanalyser her.
Valget af regnvandsanlæg vil være underlagt krav om brug af den bedst tilgængelige teknologi (BAT). Det vil sige den mest effektive teknologi på det pågældende område. Der kan være skærpede krav til rensning af regnvand fra områder med potentielt forurenende aktiviteter eller anlæg, såsom kunstgræsbaner og grundvandssænkninger. I disse tilfælde skal miljøkvalitetskravene for forurenende stoffer, der gælder for det berørte vandområde, overholdes.
Udledning af regnvand til vandløb og søer kræver tilladelse hos Ringsted Kommune. Ansøgningen udarbejdes i overensstemmelse med retningslinjerne herunder og skal indsendes via Byg og Miljø.
Link til Byg og Miljø www.bygogmiljoe.dk
Krav og retningslinjer i kommunens udledningstilladelser er baseret på lovgivning, afgørelser fra klagenævn, vandområdeplanlægning og anbefalinger fra spildevandskomiteen.
Ringsted Kommune stiller krav til dimensioneringen af regnvandsbassiner, herunder sikkerhedsfaktor og afløbskapacitet og gentagelsesperioden for overløb. Disse krav bidrager til at forsinke udledningen af regnvand og dermed beskytte mod oversvømmelser og erosion af vandløb.
Derudover stiller Ringsted Kommune specifikke krav til bassinets funktionalitet, herunder brugen af sandfang, vanddybde og placeringen af ind- og udløb. Disse krav sikrer en rensning af regnvandet inden det udledes til et vandløb eller en sø.
Baseret på robusthedsanalyser, eksisterende udløbsdata, kendte oversvømmelsesproblemer og eventuel tilsyn med vandløbet, vil kommunen foretage en vurdering af, hvilket udløbstal der kan tillades.
Det er muligt at finde vejledning til etablering af regnvandsbassiner i "Danvas designguide for regnvandsbassiner".
Link til Danvas designguide for regnvandsbassiner.
Dimensionering
Til beregning af forsinkelsesvolumenet i regnvandsbassiner kan Spildevandskomiteens skrifter – Skrift 27 og efterfølgende skrifter benyttes. Hvis ansøger vælger at anvende en anden metode til at beregne bassinets størrelse, må resultatet ikke være mindre end hvad Spildevandskomiteens regneark angiver.
Forsinkelsesvolumenet for regnvandsbassiner skal dimensioneres i overensstemmelse med det tilladte udløbstal for det pågældende opland. Udløbstallet skal ligge inden for vandområdets hydrauliske kapacitet og må ikke forårsage erosion eller oversvømmelse. Der er mulighed for at ansøge om et større udløbstal end den karakteristiske afstrømning, såfremt ansøger kan dokumentere, at udledningen er inden for vandløbets hydrauliske kapacitet og ikke medfører erosion. Dette kan verificeres eksempelvis ved udarbejdelse af en robusthedsanalyse. Ringsted Kommune har robusthedsanalyser på udvalgte vandløb, hvor der kan hentes oplysninger. Findes der ikke en eksisterende robusthedsanalyse, skal vandløbet vurderes.
Grundlæggende skal volumenet til forsinkelse i et regnvandsbassin dimensioneres til en gentagelsesperiode på 5 år, også kaldet T= 5. Gentagelsesperioden vurderes dog i det enkelte tilfælde på baggrund af bassinets placering og vandløbets robusthed. Hvis overløbet sker til et sårbart vandløb eller ligger i nærheden af bymæssige bebyggelse, kan gentagelsesperioden øges.
Forsinkelseskapaciteten dimensioneres desuden med en sikkerhedsfaktor. Denne faktor skal sikre, at bassinet forbliver optimalt fungerende, selv ved byfortætning og i lyset af klimaændringer. Desuden skal sikkerhedsfaktoren tage højde for usikkerheder i beregningerne. Spildevandskomiteens regneark inkluderer også hensyntagen til kraftige regnskyl, der forekommer tæt på hinanden. Ved anvendelse af andre værktøjer end Spildevandskomiteens regneark, skal sikkerhedsfaktoren øges med 20 %, svarende til en faktor på 1,2.
Rensningseffekten
Opholdstiden i et regnvandsbassin tillader sedimentation af partikler, og biologiske processer bidrager til at fjerne næringsstoffer fra vandet, før det udledes. Det er både bassinets volumen og dybde, som har betydning for rensningseffekten.
Til dimensionering af det våde rensevolumen i regnvandsbassiner skal anvendes "Faktablad for dimensionering af våde bassiner".
Link til Faktablad for dimensionering af våde bassiner
Bassinopdeling og udløb
Regnvandsbassinet er opdelt i to primære sektioner: et forbassin og et hovedbassin. Inden tilledning til hovedbassinet skal vandet ledes gennem et forbassin. Dette bassin skal være udstyret med et nedsænket udløb til hovedbassinet, som fungerer som både et sandfang og en olieudskiller. Det kan fungere som et separat bassin, eller det kan integreres som en del af det samlede regnvandsbassin.
Udløbet fra selve regnvandsbassinet kræver enten en spærreventil eller en anden form for afspærringsmekanisme for at muliggøre lukning i tilfælde af et forureningsuheld. Dette sikrer tilbageholdelse af forureningen i bassinet, hvilket muliggør sikker fjernelse i efterfølgende rengøringsprocedurer.
Desuden skal udløbet fra bassinet til vandløbet konstrueres således at der ikke sker erosionspåvirkning af vandløbet og dets brinker.
Membran
Ringsted Kommune kan på baggrund af en konkret vurdering stille krav om, at bassiner skal etableres med en tæt membran, for eksempel en ler- eller bentonitmembran.
I områder med særlige drikkevandsinteresser, vandindvindingsopland eller 300 meters beskyttelseszone fra vandboringer, kan dette medføre yderligere krav til membranen og dokumentation for bassinbundens tæthed.
Udformning
Udover sin primære funktion, kan et regnvandsbassin med fordel designes med æstetiske og rekreative hensyn, så det tilfører merværdi og beriger lokalsamfundet. Over tid kan våde regnvandsbassiner udvikle sig til små vandhuller, der kan indbyde til for eksempel gåture, hundeudluftning og løbeture for lokalsamfundets beboere.
Ringsted Kommune ønsker, at bassinet indgår så rekreativt som muligt i det omkring liggende opland. Dette bevirker også, at bassinerne som udgangspunkt skal etableres med skråninger på 1:5, så hegning kan undgås.
Drift
Et regnvandsbassin skal plejes og vedligeholdes og ved ansøgning om etablering af et bassin skal forelægges en driftsplan.
Regnvandsbassiner er underlagt beskyttede naturtyper i henhold til Naturbeskyttelseslovens § 3. Før oprensning af disse bassiner kan påbegyndes, skal Ringsted Kommune derfor ansøges om dispensation i forhold til §3 naturbeskyttelse.
Vilkår for drift og vedligehold vil fremgå af tilladelsen til bassinet.
Ved ansøgning om tilladelse til udledning af regnvand til et vandløb, vil Ringsted Kommune kræve, at udledningen ikke overstiger den naturlige vandafstrømning fra området, eller den anbefalede afstrømning i de vandløb, hvor der er udarbejdet en robusthedsanalyse.
Med andre ord skal regnvandet bremses, før det udledes. Dette kan udfordre størrelsen på opsamlingsbassin, da der skal være tilstrækkelig plads til at holde vandet tilbage uden hyppige oversvømmelser.
Hvis ansøgeren ønsker at udlede mere vand end hvad der naturligt strømmer til vandløbet eller er anbefalet i en robusthedsanalyse, kræves der yderligere dokumentation for at det er muligt at udlede regnvandet med en højere hastighed end den naturlige afstrømning uden at udledningen giver oversvømmelser eller erosion i vandløbet.
Desuden skal der foretages en vurdering af vandløbets robusthed i forhold til flora og fauna.
Det er ansøgers ansvar at foretage undersøgelser af, samt søge om afværgeforanstaltninger, som kan muliggøre udledningen af det ønskede vand, samt det ønskede udledningstal.
Der kan ligeledes blive behov for, at der foretages en vurdering af vandløbets kemiske tilstand og redegøres for den kemiske sammensætning af det ønskede udledte vand. Det er ansøgers ansvar at foretage analyser udledningsvandets sammensætning. Ringsted Kommune tager analyserne med i vurderingen og hvis de til enhver tid gældende værdier for mindstekrav ikke overholdes, vil Ringsted Kommune sætte skærpede vilkår eller afvise at give en udledningstilladelse.
Før etableringen af en regnvandsudledning er det vigtigt at tage i betragtning, at dette også potentielt kan kræve yderligere tilladelser fra myndighederne ud over en udledningstilladelse.
Lokalplaner
Hvis et bassin skal placeres i byzone, er det vigtigt at sikre, at lokalplanen for det specifikke område bliver overholdt eller om der er behov for at søge en mulig dispensation til projektet.
Ud over de lovmæssige og tekniske aspekter, der er gældende for området, kan der også være særlige planer, strategier, politikker og visioner, der er med til at fastlægge bassinets rolle i nærområdet. Disse elementer sætter en vigtig ramme for projektets udformning og funktion.
Landzonetilladelse
Hvis et bassin skal placeres i en landzone, kræves der en landzonetilladelse i henhold til planlovens § 35.
VVM tilladelse
I forbindelse med oprettelse eller ændring af bassiner er det nødvendigt at gennemføre en VVM-screening (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Hvis projektet har en væsentlig indvirkning på miljøet, bliver det underlagt VVM-pligt, og der skal gennemføres en fuld VVM-undersøgelse.
Det er ansøgerens ansvar at udføre og indsende VVM-screeningen til Ringsted kommune.
Dispensation i forhold til naturbeskyttelsesloven
Bassiner placeres uden for beskyttet natur. Hvis et bassin placeres i nærheden af beskyttet natur og forsager en tilstandsændring, vil det kræve en dispensation fra naturbeskyttelsesloven.
Tilladelse til regulering af vandløb
Hvis udløb til et vandløbet skal etableres så der sker en påvirkning af vandløbet fx en ændring af vandløbets form eller etablering eks. udløbsbygværk i brinken, vil det kræve en vandløbsreguleringstilladelse.
Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO )
Regnvand- og forsinkelsesbassiner må som udgangspunkt ikke placeres inden for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Hvis det i enkeltstående tilfælde er nær umuligt at placere bassinet uden for BNBO, vil kommunen på baggrund af en konkret risikovurdering tage stilling til, om anlægget vil udgør en forureningstrussel mod grundvandsressourcen. På bagrund af den konkrete risikovurdering kan der gives afslag eller kan det fastsættes om eller hvilke særlige grundvandsbeskyttende forholdsregler der skal tages.
Jordflytningstilladelse
Arbejdes der på kortlagte områder eller områdeklassificerede arealer skal der indhentes de nødvendige tilladeler og godkendelser til arbejdet og jordflytningen i henhold til bl.a. jordforureningsloven og jordflytningsbekendtgørelsen
Museumsundersøgelser
Før gravearbejdet begynder, skal det lokale museum orienteres, så det kan vurderes hvorvidt det planlagte arbejde kan udgøre en risiko for skade på betydningsfulde fortidsminder.
Dette er i overensstemmelse med bekendtgørelsen af Museumslovens § 25-27, som fastlægger forpligtelserne omkring beskyttelse og bevarelse af kulturarv og fortidsminder. En udtalelse fra museet kan bidrage til at sikre, at arbejdet bliver udført på en måde, der beskytter disse værdifulde historiske ressourcer.