Sektorplaner

Sektorplaner

Kloaksystemets opbygning

I Ringsted Kommune er der ca. 13.600 ejendomme, der er tilsluttet offentlig kloak. 

De ældste kloakker er etableret som fælleskloak. Her løber regn- og spildevand i en fælles ledning. Senere og nyere områder er blevet etableret som separatkloak, hvor regnvand og spildevand løber i hver sin ledning.

I 1990’erne blev Ringsted kommunes adskillige små renseanlæg fra nord til syd nedlagt og erstattet med pumpestationer og trykledninger. Det meste fællesvand og spildevand ledes nu til Ringsted Centralrens og derudover er der to mindre anlæg i Sneslev og Ørslev. På kortet herunder ses oplandene til de 3 renseanlæg.

Samlet er der 800 km kloakledninger i kommunen. 425 km kloakledning er til spildevand og 125 km kloakledning er til fællessystem. De resterende 375 km kloakledninger bruges til regnvand. 180 km kloakledning er udført som trykledning. Arealmæssigt er der 2.150 ha, som er kloakeret . Det fælleskloakerede areal svarer til ca. 19 % af det kloakerede areal.

På fællessystemet er der etableret 25 overløbsbygværker, som tages i brug ved større regnhændelser. Når ledningerne er fyldte og det er nødvendigt at udlede opblandet regn- og spildevand i vandløb og søer. Du kan læse mere om overløb her.

I kloaksystemet er der også etableret regnvandsbassiner, som tilbageholder byens regnvand inden det ledes til vandløb og søer.

Statisk kort

Ringsted Forsyning drifter og ejer de to mindre renseanlæg i Sneslev og Ørslev, og det store Ringsted Centralrens.

Der er skærpede krav til renseanlæggene, da de har udledning til mindre vandløb som  belaster de nedstrøms liggende søer.

Alle renseanlæg har udledningstilladelse og rensekravene til udledning overholdes. På alle renseanlæggene er der desuden ekstra kapacitet i forhold til dimensioneringen.

Renseanlæg Udledning i 2022 i m3

Udlednings-tilladelse i PE

Belastning i 2022 i PE

Type anlæg Krav overholdt Recipient
Ringsted Centralrens 4.957.842 148.000 98.797 MBNDKF Ja Høm Lilleå
Sneslev Renseanlæg 105.538 2200 1523 MBNK Ja Sneslev Lilleå
Ørslev Renseanlæg 47.488 1250 802 MBNK Ja Karsebækken

PE = personækvivaltenter

M = Mekanisk, B = Bioologisk, N = Nitrifikation, D = Denitrifikation, K = Kemisk fosforfældning, F = Filtrering

Herudover drifter Ringsted Forsyning yderligere 22 minirenseanlæg i det åbne land på kontraktligt medlemsskab.

Den planlagte byudvikling vil ikke belaste renseanlæggene op til kapaciteten. Der er derfor ikke planer om at udbygge renseanlæggene på nuværende tidspunkt.

Den store kapacitet i PE på Ringsted Centralrenseanlæg opretholdes af hensyn til Danish Crown slagteriet.

Ringsted forsyning skal medvirke til:

  • At driften af renseanlæggene skal optimeres. Der skal investeres i nyt udstyr og forbedrede styringsmetoder til optimering af renseprocesserne og til bedre håndtering og anvendelse af restprodukter.
  • At der skal undersøges og ske rensning af medicinrester. Der er krav til ekstra rensning af medicinal og kosmetikrester.
  • At der skal følges op på deltagelse i og udnyttelse af grønne synergier og udnyttelse af energi i forhold til rensning og transport af spildevandet. Der skal sigtes mod energineutralitet.
  • At der skal være focus på optimering i forhold til CO2 og klimagas.  Der er krav om klimagas-neutralitet i 2035.
  • At der skal være fokus på mulighederne i udviklingen i forhold til ny teknologi, samt reducering af klima- og energiaftryk.
  • At der i al planlægning skal sikres mest muligt miljø for pengene gennem helhedsløsninger og optimering af ressourcer i forbindelse med transport, rensning og bortskaffelse af regn- og spildevand. Der sigtes mod genanvendelse af ressourcer.

 

Justeret betalingsprincip

Det er tidligere politisk vedtaget, at en ejendom efter en konkret ansøgning kan blive tilsluttet direkte til renseanlægget uden anvendelse af ledningsnettet. Dette kan accepteres, såfremt der kan etableres egen tilløbsledning frem til indløbsbygværket på renseanlægget. Det skal  således kunne løses praktisk uden omkostninger for renseanlægget.

Derudover skal der være tale om en spildevandsbelastning, der er større end 200.000 m3 (excl forureningsfaktor), samt ligge indenfor følgende matrikler:

Matrikel nr Landsejerlav
31 cq Ringsted Markjorder
40u Ringsted Markjorder
1u Balstrup, Ringsted Jorder

I Ringsted opfylder Danish Crown Slagteriet kravene. Slagteriet er nabo til Ringsted Centralrens og belaster renseanlægget med 15 % af tilledningen og 65 % af forureningsindholdet.

 

 

Private fælles renseanlæg

Der findes en 3 mindre private fælles spildevandsanlæg, der renser for mere end 30 PE.

Renseanlæg

Udlednings-tilladelse i PE

Type anlæg Krav overholdt Recipient
Allindemagle-gården 32 MBK Ja Ringsted Å
Hallingebjerg 58 Pilerens Ja Lukket anlæg
Giesegård 70 MBK Ja Slimminge Å

 

Ringsted Centralrens behandler al bioslam fra Ringsted Forsyning, idet  bioslammet fra de små renseanlæg i Ørslev og Sneslev transporteres til Ringsted Centralrens.

Den samlede produktion af biologisk slam i Ringsted er ca. 5.000 – 6000 tons om året med et tørstofindhold på ca. 20 -23 %.

Det biologiske slam består blandt andet af  naturlige jordbakterier, som anvendes til rense spildevandet for næringsstoffer. Slammet afvandes på renseanlægget og undersøges for tungmetaller, PFAS/ PFOS og miljøfremmede stoffer for at sikre, at grænseværdierne er overholdt. Herefter anvendes slammet som gødning på landbrugsjord.

Ved udspredning af slammet på landbrugsjord sikres en optimal genanvendelse af næringsstofferne i bioslammet som gødning. Desuden er det den økonomisk mest attraktive løsning, og det er samtidig en løsning, der har en lav CO2-emission set i forhold til alternative slutdeponeringsmetoder. 

Ringsted Forsyning skal fortsat udbringe slam på landbrugsjord. Samtidig skal Ringsted Forsyning  fremover have fokus på og vurdere alternative muligheder for håndtering af bioslam.

Driften af renseanlæggene skal desuden løbende optimeres, og der skal investeres i nyt udstyr og forbedre styringsmetoder til bedre håndtering og anvendelse af restprodukter, herunder udstyr til reduktion af bioslammængder.

Ringsted Forsyning skal undersøge mulighederne for bedre genanvendelse af bioslam. Bioslam indeholder værdifulde næringsstoffer, herunder fosfor, som er en mangelvare, og som  har potentiale til energiudnyttelse.

Endelig skal der løbende følges op på inddragelse og udnyttelse af miljøvenlige synergier både med hensyn til slammet og  transporten af spildevandet.

Ringsted Forsyning står for at etablere skelbrønde umiddelbart inden for skel i forbindelse med udstykning, nykloakering og saneringsprojekter med separatkloakering.

Skelbrønden overdrages efter etableringen til grundejer. Grundejer bliver dermed ansvarlig for drift og vedligehold af brønden.

Stikket fra hovedledning frem til skelbrønden anses som offentligt, såfremt skelbrønden står 1-2 m inden for skel.

Hvis spildevandet fra en ejendom ikke kan løbe af sig selv fra stueplan til kloakken, vil Ringsted Forsyning installere en spildevandspumpestation på den pågældende private ejendom.

Placeringen af pumpen aftales i samarbejde mellem grundejer og Ringsted Forsyning og tager hensyn til tekniske muligheder.

Pumper, der kun betjener én ejendom, bliver installeret på selve ejendommen og forsynes med elektricitet fra ejendommens målertavle. Der vil blive oprettet en servitut, der fastlægger reglerne for vedligeholdelse og inspektion af pumpen samt adgangsrettigheder til ejendommen.

Hvis det ikke er muligt at nå til enighed om placeringen af pumpen med grundejer, kan det blive nødvendigt at gennemføre en ekspropriation for at sikre placeringen. Du kan læse mere om ekspropriation her.

13 større pumpestationer er med til at definere det samlede kloaksystem. De fleste af dem er placeret i de laveste punkter, hvor der engang var placeret små lokale renseanlæg.

Pumpestationerne er etableret som underjordiske anlæg med tilknyttede åbne opstuvningsbassiner til opblandet regn- og spildevand. De største pumpestationer har installeret 4 pumper, og de øvrige har installeret 2 pumper. For at sikre driften, er der online overvågning af vandstand, pumpedrift og temperatur mm.

Afløbssystemet tilføjes løbende overvågning og styring for at sikre en optimal drift og udnyttelse af den samlede kapacitet.

Det er desuden vigtigt at fokusere på at sikre forsyningssikkerheden, herunder cybersikkerhed, og beskytte sig mod trusler udefra, især når det drejer sig om kritisk infrastruktur og funktioner.

Ringsted Forsyning skal derfor aktivt medvirke til at opfylde kravene fra EU omkring Net- og Informationssikkerhed.