En unik placering midt i mulighederne

 

I 2019 tog Ringsted Kommune første spadestik til Sjællands største nye erhvervspark på 136 ha – Business Park Ringsted. I 2023 er der tæt på udsolgt! Byrådets investering i en stærk erhvervsudvikling har tydeligvist ramt et stort behov og en god timing. Og Byrådets ambitioner stopper ikke her.

Business Park Ringsted har sat spot på Ringsteds unikke placering, og de kommende års byggeaktiviteter i erhvervsparken vil yderligere forstærke opmærksomheden på mulighederne for at lokalisere sig i Ringsted Kommune. De virksomheder, der etablerer sig i Business Park Ringsted, køber i høj grad ind på erhvervsområdets styrker – robust, rummeligt, synligt og let tilgængeligt - og interessen har vist sig at spredes som ringe i vandet på tværs af brancher, der efterspørger mange forskellige kategorier af erhvervsgrunde. Samtidig får den energimæssige infrastruktur stadig større og større betydning for virksomhedernes lokalisering og udviklingsmuligheder, og her tegner det også til at Ringsted Kommune kan komme til at ligge i et knudepunkt for grøn energiforsyning. Denne unikke placering skal omsættes til vækst og udvikling og nye virksomheder, der etablerer sig i Ringsted Kommune.

Væksten i Ringsted Kommunes erhvervsliv drives dog ikke kun af nye virksomheder der flytter hertil, men også af en positiv udvikling i eksisterende virksomheder. Det gælder både inden for de lokale styrkepositioner bygge & anlæg, detailhandel og fødevareindustri, og inden for nogle spirende styrkepositioner som fx rådgivning og sundhed. Denne vækst skal opdyrkes og understøttes bl.a. gennem proaktiv dialog om virksomhedernes fremtidsplaner og facilitering af lokale netværk og samarbejder.

I de kommende år vil Byrådet have fokus på at sikre mulighed for vækst og udvikling i det eksisterende erhvervsliv og give plads til at tiltrække nye virksomheder, der komplementerer den nuværende erhvervsstruktur og åbner attraktive jobmuligheder for et stigende antal borgere.

 

Initiativer:

Byrådet vil arbejde for, at der udlægges nye erhvervsområder, der kan imødekomme behovet for vækst hos eksisterende virksomheder og giver plads til at nye virksomheder kan etablere sig.

I erkendelse af, at ledige kvadratmetre i stigende grad er en knap ressource, er det nødvendigt at fokusere nye erhvervsområder mod målgrupper, der samlet set vurderes at bidrage mest i forhold til fx beskæftigelse, virksomhedssamarbejder og symbioseinitiativer, lokal branding m.v. Det er en prioritering, der både kræver et analytisk grundlag og en tæt dialog med det lokale erhvervsliv.

Byrådet har igangsat en proces for en ny helhedsplan for det eksisterende erhvervsområde Odinvejskvarteret, der skal muliggøre en helhedsorienteret, etapevis og frivillig omdannelse af området til en ny, attraktiv funktionsblandet bydel. Det er en proces, hvor dialogen med de virksomheder, der allerede ligger i området, er afgørende for helhedsplanens indhold og mulighed for realisering. Som led i arbejdet med helhedsplanen vil områdets virksomheder derfor blive inviteret til at bidrage med deres planer og ønsker til områdets fremtid og den enkelte virksomheds fremtid – i Ringsted Kommune.

Mål:

Initiativet skal sikre plads til at eksisterende virksomheder kan vokse og nye virksomheder kan komme til. Det skal ske ved at arbejde i to parallelle spor, hvor Ringsted Kommune både medvirker til at eksisterende erhvervsområder kan udvikles og omdannes i takt med en ændret efterspørgsel, og samtidig undersøger behov og mulighed for udlæg af nye erhvervsområder.

Byrådet vil bidrage til at virksomhederne i Ringsted Kommune trives og udvikler sig ved at sætte fokus på de spirende styrkepositioner i det lokale erhvervsliv – fx inden for brancherne sundhed og privat rådgivning – og vi vil på den baggrund undersøge, om der er særlige, lokale forhold der er gunstige for disse brancher, og dermed kan være driver for yderligere vækst.

Særligt bygge & anlæg, detailhandel og fødevareindustri er brancher, der markerer sig stærkt i Ringsted Kommune både i forhold til stigningen i antal arbejdspladser og i forhold til branchens andel af den samlede beskæftigelse lokalt. Sådan har det været i mange år, og det rummer en stor styrke, men også en stor sårbarhed i forhold til negative udsving i en enkelt branche. Den sårbarhed vil vi søge at være med til at mindske ved at tage initiativ til tættere netværk mellem lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner, nationale klynger m.v.

Byrådet vil desuden arbejde for at fremme erhvervslivets grønne omstilling og understøtte, at der tiltrækkes og udvikles nye produkter og forretningsområder. Det kan bl.a. ske i forlængelse af de symbiose-initiativer der allerede er i gang i Business Park Ringsted, og som kan udvikles yderligere og inspirere andre virksomheder til lignende tiltag.


Mål:

Initiativet skal identificere baggrunden for eksisterende og spirende erhvervsmæssige styrker, og igangsætte aktiviteter der kan være med til at accelerere den positive udvikling. Det skal ske ved at synliggøre Ringsted Kommunes erhvervsmæssige styrkepositioner, ved kontinuerligt at forbedre de lokale rammevilkår og ved at understøtte værdiskabende samarbejder, der involverer det lokale erhvervsliv.