FN’s 17 verdensmål har de seneste år skabt en større bevidsthed omkring globale udfordringer med fx bæredygtighed, klima, ligestilling og sundhed. Den bevægelse verdensmålene har sat i gang suppleres nu af nye værktøjer. Det gælder fx Ringsted Kommunes Klimaplan, der med 37 klimamål har høje ambitioner på vegne af hele Ringsted Kommune. Og det gælder ESG, der kan bruge til at give et nuanceret billede af en virksomheds bæredygtighedsstrategi. For nogle virksomheder er det allerede et krav at de udarbejder en årlig ESG rapport, mens det for andre er et frivilligt redskab til at vise investorer, kunder og medarbejder, at de tager ansvar og har styr på den bæredygtige strategi på lang sigt.
Det gælder også for virksomhederne i Ringsted Kommune, og det vil få stadig større betydning - også i forhold til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Og det er nødvendigt for arbejdskraftsudfordringen i Danmark er nu åbenlys. Ser vi på udviklingen frem mod 2030, bliver det kun værre. Vurderingen er, at der kan komme til at mangle op mod 100.000 personer på det danske arbejdsmarked. Kampen om kvalificeret arbejdskraft er derfor stadig mere afgørende for virksomhedernes daglige drift og mulighed for udvikling. Det er et vilkår, der kalder på en bred vifte af initiativer - fra national uddannelsespolitik til rekrutteringsstrategier i den enkelte virksomhed.
Initiativer:
Byrådet vil bidrage til at skabe bæredygtige veje til vækst og udvikling i det lokale erhvervsliv. Et centralt element i de kommende år bliver kommunens klimaplan, der både handler om mere lokal produktion af vedvarende energi, flere symbiose-partnerskaber hvor fx erhvervsaffald udnyttes som ressource i andre virksomheder, generel reduktion af energiforbruget i virksomheder og indsatser på transportområdet.
Arbejdet med klimamålene forudsætter et bredt, lokalt samarbejde, og Ringsted Kommune vil invitere til dialog og sparring med det lokale erhvervsliv om initiativer der sigter mod grøn omstilling. Det vil ikke alene være godt for klimaet og miljøet, men det rummer også et stort konkurrencemæssigt potentiale, hvis lokale virksomheder bliver blandt frontløberne inden for fx genanvendelse og ressourceoptimering.
Mål:
Initiativet skal være med til at realisere Ringsted Kommunes Klimaplan ved at tilbyde arrangementer og netværksaktiviteter der kan inspirere lokale virksomheder til hvordan de fx kan arbejde med principperne bag ESG samt målene i kommunens klimaplan hos dem selv og i samarbejde med andre. Ved at skabe et fælles tilbud om inspiration og invitere til vidensdeling og samarbejde bliver det lettere for den enkelte virksomhed at beslutte sig for konkrete initiativer.
Byrådet vil bidrage til at erhvervslivet får adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det skal bl.a. ske ved at sikre gode folkeskoler og ved at facilitere et tæt samarbejde mellem folkeskolerne, ungdomsuddannelserne og lokale virksomheder, så Ringsteds unge inspireres til at uddanne sig mod lokale behov.
Et stigende antal medarbejdere pendler hver dag til arbejdspladser i Ringsted Kommune, og underbygger fortællingen om et attraktivt arbejdsmarked, der er let at komme til – og den fortælling skal Ringsted Kommune og virksomhederne i fællesskab sørge for bliver hørt langt ud over kommunegrænsen. Samtidig kan et stærkere kendskab til mangfoldigheden i det lokale erhvervsliv være med til at holde på nogle af de borgere som pendler ud fra Ringsted Kommune til arbejdspladser i andre kommuner.
Desuden skal virksomhederne inspireres til, hvilke strategier de selv kan iværksætte for at sikre den nødvendige adgang til arbejdskraft, og der skal skabes rammer for at dele gode ideer og konkrete erfaringer.
Mål:
Initiativet skal videreudvikle samarbejdet mellem folkeskoler, ungdomsuddannelser og lokale virksomheder. Desuden vil Ringsted Kommune tage initiativ til samarbejde med lokale virksomheder om kampagner og lignende, der kan sætte spot på Ringsted Kommune som et attraktivt sted at arbejde. Sideløbende skal der sætte fokus på forskellige strategier, der kan sikre den enkelte virksomhed adgang til arbejdskraft. Det kan fx være digitalisering og automatisering, bredere rekruttering, hvor virksomheden selv sørger for den nødvendige kompetenceudvikling, langsigtet tiltrækning gennem samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner, og virksomhedsnetværk der i fællesskab tiltrækker og uddanner medarbejdere og deler de mest specialiserede ressourcer.