Sektorplaner

Sektorplaner

Mere regn og varme på vej

 

Tilpasning til et klima i forandring

Mål: Klimaplanen skal sikre Ringsted Kommunes robusthed over for fremtidige klimaforandringer, såsom oversvømmelser og temperaturstigninger

Vejret bliver mere ekstremt i fremtiden. Flere skybrud og stigende grundvand vil give større risiko for oversvømmelser flere steder. I takt med at temperaturerne stiger vil vi også kunne opleve flere hedebølger og længere tørkeperioder. 

Ringsted Kommunes klimaplan handler derfor ikke kun om, hvordan vi kan mindske vores klimaaftryk, men også om at sørge for, at kommunen er robust over for de ændringer i klimaet, som vi forventer at se i fremtiden. 

I Ringsted Kommune tænker vi klimatilpasning sammen med mulighederne for at forbedre naturen, byen og de rekreative områder. Vandet skal have mere plads på landet i fremtiden, og derfor er det oplagt at skabe mere natur med vådområder.

I byen skal vandet kunne tilbageholdes og ledes langsomt væk, og det kræver nye anlæg flere steder. Samtidig er det vigtigt at få flere grønne områder og flere træer, som kan hjælpe os med at opsuge vand og give skygge og læ for sol og vind. 

 

 Hvad vil det sige at være 'klimarobust'?

Når vi taler om, at Ringsted Kommune skal være ’klimarobust’, betyder det, at vi skal sørge for, at Ringsted som geografisk område kan håndtere konsekvenserne af, at vores klima forandrer sig.

Derfor vil vi i Ringsted Kommune arbejde for at borgerne i 2045 kun oplever minimale skader på veje, natur og bygninger ved stigende vandmængder.

Samtidig vil vi skabe en kommune der kan modstå perioder med ekstrem varme og lange tørke perioder. Det handler både om at forebygge sundhedsmæssige konsekvenser for borgere og om at modarbejde tab af biodiversitet.

 

Klimaforandringernes betydning for os her i Ringsted

Nedenfor ses en oversigt over, hvordan klimaet forventes at ændre sig i år 2071-2100, og hvilke konsekvenser det kan få i Ringsted Kommune:

7-15 % mere nedbør

Vi får mere nedbør på årsbasis. Det skyldes primært, at vintrene bliver vådere, men til dels også vådere forår og efterår.

Øgede mængder vand vil øge risikoen for overfyldte vandløb, søer og kloakrør i store del af året. Det kan både gå ud over nærliggende bygninger, veje, marker og natur. 

 

51-65% flere skybrud

Vi vil opleve flere kraftige skybrudshændelser, forventeligt om sommeren.

Det kan føre til oversvømmelser og dermed store udgifter til udbedring af skader, samt tabte afgrøder og ødelagt natur.    



 

1,9-3,4 °C varmere

Temperaturen for året som helhed vil stige gradvist.  Det vil have store konsekvenser for dyr og planter.

En stigning i antallet af tørre dage om sommeren kan desuden øge risikoen for naturbrande, vandmangel, samt udtørring af søer og vandløb.

 

Hedebølge 3-10 flere dage

Varmebølge 11-26 flere dage

Med højere gennemsnits- temperaturer kommer der flere hede- og varmebølgedage. Dvs. flere dage, hvor middelværdien af de højeste temperaturer, målt over tre dage, overstiger henholdsvis 28 og 25 °C.

Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, især for ældre og syge borgere.

Tallene viser de forventede ændringer af udvalgte klimaindikatorer for perioden 2070-2100 (sammenlignet med år 1981-2010). Intervallet angiver forskellen mellem et scenarie med en middel udledning af drivhusgasser(RCP 4,5) til et scenarie med et høj udledning (RCP 8,5) (kilde: DMI).


 

Med de tal, vi har nu, ser det ikke ud til, at vi i Ringsted vil blive berørt af risici som følge af mere vind. Ringsted Kommune vil dog holde øje med udviklingen og løbende vurdere, om der skal indføres tiltag på området.


Klimaplanens målsætninger for klimatilpasning:

Mængden af bygninger, der er sårbare over for oversvømmelse, vil være reduceret til 15% i 2045.

I Ringsted Kommune er der ca. 1.700 bygninger der er i risiko for oversvømmelse ved et skybrud til en 100-årshændelse i år 2100. Målet er, at max 15% eller 255 af disse boliger må være i risiko for oversvømmelse i 2045.        

Når vi taler om at gøre boligerne robuste over for skybrud til en '100-årshændelse', betyder det, at boligerne skal kunne modstå skybrud, der er så kraftige, at vi statistisk set kun vil opleve noget lignende hvert hundredende år.



Nye udviklingsområder skal fremover udformes så de er robuste over for klimaregn til en 100-årshændelse

Med betegnelsen 'klimaregn' mener vi massivt regnvejr med ekstreme mængder nedbør.

Når vi taler om, at de nye boligområder i Ringsted skal være robuste over for klimaregn til en '100-årshændelse' betyder det, at boligerne skal kunne modstå en vejrsituation i form af fx et skybrud, med så ekstrem en regnmængde, at vi statistisk set kun vil opleve noget lignende en gang hvert århundrede.



Kommunen understøtter borgere og erhverv i at sikre deres ejendomme imod oversvømmelse


 



Vi tænker klimatilpasning sammen med mulighederne for at forbedre naturen eller rekreative tiltag

 

 

Vi arbejder for at undgå 'varmeø-effekten' i Ringsted Bymidte gennem eksempelvis skyggepåvirkning

Varmeøer betegner tætbebyggede områder med en lav andel grønt, hvor temperaturerne kan blive markant højere end i landskabet omkring dem. Det skyldes, at overflader med asfalt, mursten og fortove suger meget varme til sig i forhold til områder med vegetation. 

Varmeø-effekten kan bl.a. forebygges ved at sikre flere træer og grønne områder i byen.   

Lær mere nedenfor. 

 



For at klimatilpasse kommunens vandløb skal der inden 2030 udpeges områder til mulig vandparkering i by og på land

 

 

Sådan bliver Ringsted robust overfor klimaforandringer:

I Ringsted Kommune er der ca. 1.700 bygninger der er i risiko for oversvømmelse ved et skybrud til en 100 års hændelse i år 2100.

For at nedbringe dette tal vil Ringsted Kommune:

  • Udarbejde værdikortlægning til senere risikovurdering
  • Gennemgå udpegede risikoområder fra Klimatilpasningsplan 2020 ud fra ny oversvømmelseskortlægning, samt fastsætte nye risikoområde
  • Vurdere mulighed for klimatilpasning i forbindelse med anlæg og renovering

Kommunen vil desuden samarbejde med Ringsted Forsyning om at:

  • Færdiggøre igangsatte projekter til håndtering af regnvand
  • Indarbejde klimatilpasning i den kommende spildevandsplan efter gældende lovgivning - vil vil herunder fastsætte vandoplande, samt udpege kritiske infrastrukturveje
  • Adskille regn og spildevand ved renovering af kommunens kloaknet

Ringsted Kommune kan kun gøre en del af arbejdet for at sikre bygninger mod oversvømmelse. Det er den enkelte grundejer, der har ansvar for at vedligeholde egne bygningsdele, såsom kloaksystem, tagrender og belægninger. 

Gennem dialog og vejledning vil Ringsted Kommune derfor understøtte grundejere, boligforeninger og virksomheder i at klimasikre deres ejendomme. 

Det stigende temperaturer, som vi forventer at se i fremtiden, kan give risiko for overophedning af tætbebyggede områder med mange mørke overflader. 

Ringsted Kommune vil først og fremmest  kortlægge varmeø-effekten i Ringsted bymidte og afdække udfordringer ved varmepåvirkning for kommunens ældre borgere, der kan være særligt udsatte. 

Som en del af den nye bymidteplan vil kommunen desuden planlægge for en grøn struktur, hvor de grønne rekreative områder udbygges og bindes bedre sammen. En grønnere bymidte kan være med til at afhjælpe dannelsen af varmeøer, ved at sikre skygge fra træer og grønne områder, som ikke suger ligeså meget varme til sig som bygninger og veje. Samtidig kan grønne områder være med til at skabe køligere og renere luft i byen.

For at mindske varmeø-effekten i bymidten vil kommunen også indarbejde flere grønne tiltag i lokalplaner og etablere flere grønne bygningsdele ved anlæg af nye kommunale ejendomme. Grønne tage og vægge vil også bidrage at forsinke og fordampe vand og kan på den måde blive en vigtig brik i forhold til at mindske risikoen for oversvømmelser. 

I forlængelse af arbejde med at begrønne bymidten, vil kommunen vurdere behovet for yderligere beplantning i resten af kommunen. 

De øgede mængder nedbør og hyppigere skybrud, som vi forventer at se i fremtiden, kan øge mængden af vand i vores vandløb. Det kan have konsekvenser for de dyr og planter, der lever i dem. Fordi Ringsted Kommune ligger højt placeret i terrænet er der også risiko for, at de øgede vandmængder i vores vandløb løber videre andre kommuner, som ligger lavere, og forårsager oversvømmelser der.

For bedre at kunne styre vandmasserne, vil Ringsted Kommune, i dialog med private lodsejerne, udpege områder til vandparkering i det åbne land. Vi vil bl.a. undersøge mulighederne for at opmagasinere vand i moseområder og gennemgå større å-systemer for at se, hvor det er muligt og nødvendigt med helholdsorienteret vandplanlægning.

Det er oplagt at tænke klimatilpasning sammen med mulighederne for at skabe endnu mere af den nære og alsidige natur, vi har og værdsætter i Ringsted.

I Ringsted Kommune arbejder vi allerede for at øge biodiversiteten, naturkvaliteten og muligheden for rekreation i naturen. Med fremtidens klimaforandringer bliver der ekstra behov for at tage hånd om vores natur. De øgede mængder regn og længere tørkeperioder, som vi forventer at se i fremtiden, kan nemlig have store konsekvenser for både dyr og planter.     

Når Ringsted Kommune laver lokalplaner og planlægger lokale klimatilpasningsprojekter, vil vi derfor være opmærksomme på, hvordan vi samtidig kan fremme naturens levevilkår bedst muligt og sikre rekreative muligheder for borgere i et givent område. 

Omvendt vil vi også være opmærksomme på, hvordan projekter til naturforbedring kan støtte op om at gøre kommunen mere robust over for klimaændringer.

Ringsted Kommune er i vækst. Indbyggertallet stiger og ny virksomheder etabler sig. I den forbindelse udvides mængden af bebyggede arealer i kommunen.

For at undgå, at der opstår nye oversvømmelsestruede arealer, med flere bygninger i risiko for oversvømmelse, vil Ringsted Kommune sørge for, at alle nye udviklingsområder er robuste over for klimaregn til en 100-årshændelse i 2100. Det vil vil bl.a. gøre ved at:

  • Udarbejde vejledning om regnvandshåndtering i forbindelse med nye lokalplaner
  • Udarbejde administrationspraksis for håndtering af regnvandshåndteringsplaner
  • Styrke vidensgrundlag til vurdering af indkomne regnvandshåndteringsplaner og byggeansøgninger. 

Læs mere om, hvordan vi i Ringsted Kommune planlægger for nye boligområder og omdannelse med klimahensyn.


Læs mere

Til at vurdere de lokale konsekvenser ved øget nedbør og temperaturstigninger benytter vi primært data fra DMI's Klimaatlas, samt kommunens egen oversvømmelseskortlægning fra marts 2023. 

 

Klimaatlas og RCP'er

DMI's klimaatlas er baseret på IPCC-rapport nr. 5. Her opstiller FN's Klimapanel fire forskellige scenarier for fremtiden (RPC'er), som beskriver udviklingen i fremtidens klima ved forskellige mængder CO2 i atomsfæren.  

DMI har vurderet, at to af disse scenarier er relevante i en dansk kontekst - henholdsvis RCP 4,5 og RCP 8,5.

RCP 4,5 er et mellemscenarie, hvor udledningen af CO2 topper omkring midten af århundredet og derefter stabilisere sig, og klimaændringerne stabiliseres hen mod slutningen af dette århundrede.

RCP 8,5 er et scenarie hvor udledning af CO2 fortsætter med at stige gradvis og uændret i fremtiden, også efter år 2100. Scenariet beskrives ofte som ”Business-as-usual”.

I Ringsted Kommune valgt at medtage begge scenarier i vores vurdering af de konsekvenser, fremtidens klimaforandringer kan have for os her i Ringsted. Det har vi gjort for at tydeliggøre den effekt, det vil have på fremtidens vejrforhold, at vi reducerer vores CO2-udledninger. 

 

Oversvømmelseskortlægning 

Kommunens egen oversvømmelseskortlægning fra 2023 omfatter udviklingen i terrænnært grundvand, oversvømmelse fra vandløb og søer, samt oversvømmelse i de bymæssige bebyggelser. Kortlægningen har både forholdt sig til en status af i dag, samt hvilken udvikling vi kan forvente i fremtiden.

Kortlægninger som disse er ikke endegyldig fakta, og skal altid ses som en metode til at screene hvor der kan være områder med vandproblematikker. Derefter kan foretages mere grundige undersøgelser af problematikken i det enkelte område.

Læs mere om Ringsted Kommunes arbejde med klimatilpasning

Ringsted Kommune har haft fokus på udfordringen med oversvømmelsesproblematikker fra især ekstrem regn og stigende grundvand siden 2010.

Læs mere her:

Klimatilpasningsplan 2020

Retningslinjer for klimatilpasning i Kommuneplanen