Sektorplaner

Sektorplaner

Kloakledninger på egen grund

De kloakledninger, der ligger på egen grund, er som udgangspunkt altid private. Hvis Ringsted kommune har modtaget en skitse over kloakledningerne på egen grund, vil det fremgå af www.weblager.dk Hvis der ikke ligger nogen kloakskitser i weblager, har Ringsted Kommune ikke oplysninger om kloakkerne på egen matrikel.

Ringsted Forsyning kan dog efter aftale med grundejeren have offentlige kloakanlæg på en privat ejendom. Er det tilfældet, vil kloakledningerne som udgangspunkt være tinglyst på grunden, hvoraf det fremgår, at Ringsted Forsyning er ejer. Tinglysningen indeholder blandt andet rettigheder til at vedligeholde og udskifte kloakanlægget.

Nogle private kloakledninger kan betjene flere ejendomme, og vil i dette tilfælde være ejet i et fællesskab af de berørte grundejere. Grundejerne er fælles om at vedligeholde og udskifte de fællesprivate kloakledninger. Aftale om vedligehold, fordeling af udgifter med videre beskrives i grundejerforeningens deklaration eller et spildevandslaugs vedtægter.

Private fællesanlæg fremgår normalt af deklarationer eller udstykningsplaner. Funktionen af private og fællesprivate kloakledninger er lige så vigtig for det samlede afløbssystem som det offentlige spildevandssystem er. 

Det er Ringsted Kommune som ejer og vedligeholder vejafvandingssystemet på alle kommunale veje.

På private fællesveje er vejejerne, der har ansvaret for at vedligeholde vejafvandingssystemet. Det er typisk de grundejere, der har ejendomme, der grænser op til vejen.  

Ringsted Forsyning ejer, etablerer og vedligeholder hovedparten af kloaksystemet i Ringsted Kommune. Ringsted Forsynings ledninger ligger som hovedregel i vejareal og frem til den enkelte ejendoms skel.

Hvem har ansvaret for kloakken?

Når du ejer et hus, er du ejer af alle kloakledninger og brønde, herunder skelbrønde, som ligger på din grund. Det er således dit ansvar at holde regn- og spildevandssystemet i orden. Det er således dit ansvar at spule og reparere kloakledninger og brønde ved behov. Du kan læse mere om skelbrønde og kloaksystemets opbygning her.

Det er også dit ansvar, som husejer, at spildevand og eventuelt regnvand er tilsluttet korrekt til Ringsted Forsynings kloaksystem.

Du har desuden ansvar for at tætne ledninger, på egen grund så der ikke sker indsivning til eller udsivning fra regn- eller spildevandsledningen. Og det er vigtigt, at du får afblændet ledninger og brønde, der ikke er i brug, for at sikre mod rotter.

Du skal selv sørge for afledning af spildevandet fra kældre til stueplan, samt sikre dig mod oversvømmelse af din kælder.

Det er grundejers ansvar, at oplysningerne i BBR er retvisende. Hvis ejendommens BBR ikke er korrekt, kan du kontakte kommunen på spildevand@ringsted.dk, med henblik på at få rettet BBR.

En ændring af afløbsoplysningerne i BBR kræver, at grundejer indsender dokumentation underskrevet af en autoriseret kloakmester. Kloaktegning til dokumentation af afløbsforhold, kan muligvis findes på weblager www.weblager.dk Findes dokumentation ikke på weblager, har kommunens ingen specifikke oplysninger om ejendommens kloaksystem.

Ringsted Forsyning skal sikre en effektiv og velfungerende afledning af regn- og spildevand fra matrikelskel til henholdsvis renseanlæg og nærmeste vandløb eller sø.

Det er også Ringsted Forsynings ansvar, at en grundejer kan aflede spildevand fra stueplan til forsyningens stikledning. 

Ringsted Kommune har ansvar for, at regnvandet kan afledes fra kommunale veje. Det er Ringsted Kommunes ansvar at sikre, at vejriste og brønde er vedligeholdte, så regnvandet fra vejen kan afledes på en forsvarlig måde.


Rettigheder og pligter

Der gælder bestemte pligter og rettigheder, når du som grundejer kan tilsluttet dit spildevand og eventuelt dit regnvand til Ringsted Forsynings kloaksystem. Ligeledes gælder der også bestemte pligter og rettigheder også for Ringsted Forsyning.

Du er som grundejer forpligtet til at tilslutte din ejendoms spildevand og eventuelt regnvand til Ringsted Forsynings kloaksystem, når der er etableret stikledninger frem til grundgrænsen.

Det er Ringsted Kommune, der afgør, hvornår selve den fysiske tilslutning skal være gennemført. Det sker ved, at Ringsted Kommune sender et påbud til de berørte grundejere om tilslutning af spildevand og eventuelt regnvand til Ringsted Forsynings kloaksystem. I påbuddet vil der være angivet en frist for, hvornår tilslutningen skal være udført.

Godkendelsespligtige virksomheder har også tilslutningspligt, når der er ført stikledninger frem til grundgrænsen. Tilslutningspligten er ikke omfattet af den 8 årige retsbeskyttelse, som gælder for miljøgodkendelser.

Tilslutningspligten omfatter:

  • at grundejer på egen regning tilslutter ejendommens spildevand og eventuelt regnvand til Ringsted Forsynings kloaksystem
  • at grundejer betaler tilslutningsbidrag for spildevand og eventuelt regnvand efter gældende betalingsvedtægt for Ringsted Spildevand.
  • Ejendomme som er tilsluttet det eksisterende fællessystem, vil ikke blive opkrævet tilslutningsbidrag ved separering.

Betalingsvedtægt for Ringsted Forsyning kan findes på forsyningens hjemmeside.

Spildevandsplanen angiver, hvilke ejendomme, der er tilsluttet Ringsted Forsynings kloaksystem, og om ejendommene er tilsluttet for både regn og spildevand eller kun for spildevand.

Spildevandsplanen angiver også hvilke ejendomme, der er planlagt til at skulle tilsluttes kloak. Ringsted Forsyning er forpligtiget til at etablere stikledning frem til grundgrænsen.

Forsyningspligten omfatter:

  • at Ringsted Forsyning etablerer stikledning frem til grundgrænsen.
  • at ejendomme skal kunne aflede spildevand ved gravitation fra stueplan. Hvis det ikke er muligt, skal Ringsted Forsyningen sikre afledning af spildevand på anden vis, for eksempel ved at etablere en pumpe.
  • at Ringsted Forsyning modtager spildevandet og transporterer det videre til behandling, herunder at udlede spildevandet på en miljømæssigt forsvarlig måde. 
  • at Ringsted Forsyning dimensionerer nye kloaksystemer efter fastsatte serviceniveauer. Du kan læse mere om fastsættelse af et samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt serviceniveau her. 

Når du som grundejer er tilsluttet kloaksystemet og har betalt tilslutningsbidrag, har du ret til at aflede spildevand og eventuelt regnvand til forsyningens kloaksystem.

Denne rettighed kan kun ophøre hvis tilslutningspligten ophæves. Læs mere om ophævelse af tilslutningspligten her.

Læs mere om tilslutningsbidrag og vandafledningsafgift på Ringsted Forsynings hjemmeside her.