Energiproduktion

Energibehovet i en kommune dækker langt mere end blot husholdningernes elforbrug. Industri, transport og opvarmning udgør store sektorer, der har betydelige energibehov – både nu og i fremtiden. I takt med, at flere områder bliver elektrificeret, vil efterspørgslen på energi dermed stige. Derudover vil en øget elektrificering af transportsektoren og opvarmningen føre til en højere belastning på elnettet.

Elnettet

Når der planlægges for solcelleparker og vindmøller, er det vigtigt også at tænke på, hvordan energien fra dem skal føres ind i elnettet. For solcelleparker kræves der ofte flere ledninger, fordi de kan være spredt over større områder. Det betyder, at det kan være en mere kompleks opgave at få energien fra solcelleparkerne ind i nettet. Vindmøller er derimod lidt enklere, da de typisk kun behøver én ledning for at sende strømmen videre til elnettet. Derfor er solcelleparker ofte lidt mere udfordrende at arbejde med, da der er behov for en mere omfattende infrastruktur. Det kræver grundig planlægning at få det hele til at hænge sammen på en effektiv og bæredygtig måde. Al produktion af strøm skal kobles til det nationale Energinet, som har ledninger over hele Danmark. Til elnettet skal der også indtænkes transformerstationer, som kan viderebringe energien rundt i kommunen. Der findes allerede et par transformerstationer rundt i kommunen, men i takt med udviklingen af flere energianlæg, vil der være behov for at lave flere af disse. 

Virksomhedernes rolle i den grønne energi

Den grønne omstilling bliver i større og større grad en del af virksomhedernes fokus. Grøn energi, grøn mobilitet, social ansvarlighed, bæredygtig ledelse og genbrug af restprodukter, er allerede vigtige for mange virksomheder i Ringsted, og vil I de kommende år blive endnu vigtigere. Fra og med 2024 skal alle store virksomheder rapportere om deres arbejder med den bæredygtige omstilling (ESGrapportering): Social ansvarlighed, forbrug og udledninger. Det gælder i hele værdikæden, og mindre virksomheder kommer derfor - som underleverandører - også til at forholde sig til kravene. I Ringsted handler det om at styrke virksomhederne til fremtiden.

Der findes store muligheder for virksomheder til at gå sammen og gentænke hvordan man som virksomhed kan lave en god forretning, ud af grøn energi. For eksempel så har Ringsted kommune meget landbrugsland og der er derfor mulighed for produktion af energiafgrøder. Det kan f.eks. være til biogasanlæg eller pyrolyse. Det kan også være virksomheder der går sammen om power to x anlæg eller energifællesskaber. 

Lagring af energi

I perioder med meget vind eller sol, vil anlæggene producere mere energi end hvad de kan nå at bruge. Derfor skal der også indtænkes gode løsninger til lagring af energi. Der findes allerede forskellige måder at gøre dette på, hvilket både har sine fordele og ulemper. Læs om de forskellige muligheder for lagring og omdannelse af energi til andre kilder:

Power-to-X (PtX) er en teknologi der kan omdanne overskydende strøm til en fysisk energikilde - oftest brint. Brint kan dermed bruges som brændstof til blandt andet færger eller i industrien. Læs mere om PtX på Energistyrelsens hjemmeside

Batteristationer er anlæg, hvor store mængder energi opbevares i batterier, som kan bruges til at stabilisere elnettet. Når der er overskud af strøm, for eksempel fra sol eller vind, kan denne energi lagres i batterierne. Senere, når der er brug for ekstra strøm, kan batterierne levere den opbevarede energi. Batteristationer er nødvendige for energi infrastrukturen, men der er stadig nogle udfordringer. Teknologien kan være dyr at implementere, især fordi batterierne stadig er relativt dyre, og de har begrænset levetid. Derudover kan batterierne kun opbevare energi i en begrænset periode, hvilket betyder, at de ikke er ideelle til langtidsopbevaring af strøm. På trods af disse udfordringer er batteristationer stadig en vigtig løsning for at sikre stabilitet i elnettet og understøtte brugen af vedvarende energi.

Pyrolyse er en proces, hvor biologisk materiale som halm eller spildevandslam opvarmes til meget høje temperaturer uden ilt. Denne proces omdanner materialet til biokul, som er en form for kul, der kan binde kulstof effektivt. Pyrolyse kan bruges til at producere energi og andre nyttige biprodukter. På den måde kan pyrolyse både hjælpe med at håndtere affald og bidrage til en mere bæredygtig energiudnyttelse.

Biogas er en type gas, der dannes, når organisk materiale som madaffald, husdyrgødning eller planter nedbrydes i et biogasanlæg. I anlægget omdannes materialet til biogas, som primært består af metan, der kan bruges som en grøn energikilde til opvarmning, elproduktion eller som brændstof til biler.