Miljøpåvirkning

Både produktion, etablering og bortskaffelse af solceller og vindmøller har en vis miljø- og klimabelastning, som bør overvejes, inden et projekt igangsættes. Generelt vil den negative påvirkning dog blive opvejet af den positive effekt, den grønne energi vil have på lokalsamfundet og landet.

Inden et projekt med vedvarende energi som vindmøller eller solcelleparker kan godkendes, er det nødvendigt at gennemføre omfattende miljøundersøgelser. Disse undersøgelser sikrer, at projekterne opfylder de krav, der er fastsat for at beskytte både naturen og lokalsamfundet. 

Etableringsfase

Under etableringen af både vindmølle- og solcelleparker vil der være en vis miljøpåvirkning. Byggearbejdet kan medføre jordarbejde, trafik og støj, samt fysiske påvirkninger i lokalområdet. Det er vigtigt at planlægge disse aktiviteter med omtanke, så eventuelle negative konsekvenser bliver minimeret. For eksempel kan udgravning af jord til fundamenter for vindmøller eller solcellepaneler påvirke lokale dyre- og planteliv midlertidigt. Deponering af jorden der fjernes i etableringsfasen er også noget der skal indtænkes.

PFAS i solcellepaneler

Et særligt fokuspunkt i forhold til miljøpåvirkning er PFAS, som kan findes i nogle solcellepaneler. PFAS er kemikalier, der er blevet brugt i en lang række produkter på grund af deres vand- og olieafvisende egenskaber, men de kan også være skadelige for miljøet og sundheden, hvis de ikke håndteres korrekt.

For at sikre, at solcelleparker ikke medfører PFAS-forurening, bliver solcellepaneler testet for disse stoffer, inden de bliver godkendt til installation. Et studie foretaget af DTU Sustain har vist, at risikoen for PFAS-forurening fra de specifikt undersøgte solcellepaneler er minimal. Det betyder, at solcellepaneler, der er testet og godkendt, ikke udgør nogen væsentlig risiko for forurening af jord eller grundvand.

Læs mere om solceller og grundvandsbeskyttelse på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Langsigtet påvirkning efter etablering

Når vindmøller og solcelleparker er etableret, er den løbende miljøpåvirkning meget begrænset.  Risikoen for afsmitning af miljøfarlige stoffer til grundvandet fra solcellepaneller er generelt minimal, men der kan være forskel alt efter hvordan panelerne er blevet behandlet. Både regn og skader på selve panelerne, kan udgøre en risiko for afsmitning af miljøskadelige stoffer til omgivelserne. Generelt er der stor fokus på beskyttelse af grundvandet og solcellepaneler der skal etableres i kommunen, vil blive testet inden opsætningen af dem. 

Gener fra støj af vindmøller er en påvirkning der kan have stor betydning for lokalområdet og de naboer der bor tæt på. Påvirkningen af støjen kan have stor forskel, alt afhængig af hvor langt den står fra husene. 

Læs mere om støj fra vindmøller på miljøstyrelsens hjemmeside.

Bortskaffelse og genanvendelse

Solcellepaneler og vindmøller har også en lang levetid og er i høj grad genanvendelige, hvilket gør dem til en mere bæredygtig energikilde over tid.

Når solcellepaneler ikke længere fungerer tilfredsstillende, skal producenten eller leverandøren tage dem tilbage og sikre korrekt behandling i henhold til elektronikaffaldsbekendtgørelsen. Det inkluderer blandt andet, at mindst 80 % af vægten af panelerne skal genanvendes. Hvis en anden aktør står for indsamlingen, skal producenten/leverandøren dække omkostningerne.