Kampen om arealerne
Danmark skal bruge sine arealer til mange formål, som landbrug, byer, natur og i stigende grad vedvarende energi. Der er ikke meget plads i landet, så det er vigtigt at planlægge, hvordan arealerne bruges. Den bedste landbrugsjord skal fortsat bruges til landbrug, eksisterende natur skal beskyttes og forbedres, og de arealer, de områder der kan generere mindst støj, kan bruges til solceller og vindmøller. Det er en kompleks opgave, da mange forskellige interesser skal tages i betragtning.
Multifunktionelle arealer
For at imødekomme alle behovene kan man tænke i multifunktionelle arealer. Et eksempel kunne være solcelleparker, der samtidig kan tilbyde rekreative områder som vandre- og cykelstier. I dag kan store marker være svære at få adgang til for lokale beboere, men hvis man indtænker offentlig adgang i solcelleparkerne, kan de også blive et attraktivt område for lokalsamfundet. På den gode landbrugsjord, kan der også placeres vindmøller, da de fylder mindre og derfor ikke påvirker landbrugsproduktionen i væsentlig grad.
Det er derfor vigtigt at tænke kreativt, når der planlægges for arealerne. Dog skal det ikke gå ud over kvaliteten af de enkelte arealer. For eksempel kan naturområder som enge og vådområder ikke kombineres med for mange funktioner, da de har brug for ro for at kunne beskytte biodiversiteten effektivt.
Grøn Trepart
Ringsted Kommune deltager aktivt i den nationale Grønne Trepart indsats, som fokuserer på arealomlægning i hele Danmark. Denne indsats vil naturligt være en del af den fremtidige planlægning for vedvarende energi i kommunen.
Grøn Trepart er en aftale mellem regeringen, landbrugsorganisationer og miljøforeninger, som har til formål at reducere drivhusgasudledningen, forbedre vandmiljøet og fremme biodiversitet i Danmark. Aftalen støtter omstillingen af landbrugs- og fødevareproduktionen og har blandt andet mål om at udtage 140.000 hektar lavbundsjord og plante 250.000 hektar skov. Omlægningen af landbrugsarealer til natur sker i samarbejde med lokale landboforeninger og Danmarks Naturfredningsforening, og kommunen deltager aktivt i to lokale treparter: Smålandsfarvandet og Kalundborg.