Solceller på boliger og erhvervsbygninger er en mulighed, men der er også nogle udfordringer. For det første er ikke alle tage egnet til at bære solceller, især ikke på ældre bygninger. Derudover er det ofte dyrere at installere solceller på bygninger end at etablere dem på land. En anden udfordring er, at mange husejere skal indblandes, og der er også æstetiske overvejelser at tage hensyn til. Desuden er der ikke nok tage i kommunen til, at solceller på alle bygninger vil være tilstrækkelige, så der vil stadig være behov for at opsætte solceller i landskabet. Se kommunens udregninger på solceller på tager her:
Kommunen har undersøgt de arealer, der ligger langs motorvejen og jernbanen, og har lavet et estimat for, hvor hektar solceller og hvor mange vindmøller der potentielt kan placeres. Beregningerne viser, at der er mulighed for at placere solceller på XX hektar, hvilket betyder, at der ikke er tilstrækkeligt areal til at dække kommunens samlede behov. Der er derfor fortsat behov for at finde yderligere arealer andre steder i kommunen.
Solceller og vindmøller er nemmest og billigst at etablere i landområderne, og derfor vil disse områder komme til at stå for en stor del af energiproduktionen. Der skal samtidig arbejdes på, at byerne også bidrager til produktionen, for eksempel ved at udnytte tagene, men da dette er mere kompliceret, kræver flere ressourcer og er dyrere, vil det ikke være muligt at opnå en 100% retfærdig fordeling, hvor byerne selv producerer den mængde strøm, de forbruger. Derfor kan det føles som en skæv fordeling, men for at nå i mål med den grønne omstilling er det nødvendigt at have energiproduktion i landområderne.
Sol- og vindanlæg producerer ofte ikke energi på samme tid. Om vinteren i Danmark blæser det mere og der er mindre sol, her vil det betyde en højere produktion af vind energi. Omvendt ses det om sommeren, hvor vi i højere grad kan producere solenergi og i mindre grad vind. Derfor er det nødvendigt med begge produktionsformer, da de kan kompensere hinanden og dermed skabe grøn energi hele året. Det kan dog diskuteres hvor meget vind kontra sol energi der skal opstilles i kommunen. Ofte snakker man om en fordeling på 80% vind og 20% sol, men dette kan være op til kommunen og dem i naboområderne, alt afhængig af hvad de ønsker.
Der er både fordele og ulemper ved alle former for energi, man vælger at satse på. Atomkraft bliver ofte betragtet som en bæredygtig energikilde, og derfor kan man undre sig over, hvorfor man ikke satser mere på atomkraft i stedet for vind- og solenergi. Men atomkraft er stadig et meget omdiskuteret emne, og det vil kræve, at samfundet er mere modent for at tage det i brug. Desuden er atomkraft både dyrere og tager længere tid at etablere, og der er stadig udfordringer med håndtering af radioaktivt affald, som vi endnu ikke har en løsning på. Sammenlignet med sol- og vindenergi er disse udfordringer betydelige. Klimakrisen kan ikke vente, og derfor er sol- og vindenergi løsninger, der hurtigt kan implementeres og erstatte vores nuværende ikke-bæredygtige energikilder.
Der udvikles løbende ny teknologi inden for el- og energiløsninger – herunder også Small Modular Reactors (SMR). SMR-teknologi minder på flere måder om traditionel atomkraft, men i en langt mindre skala. Anlæggene fylder derfor væsentligt mindre end både konventionelle atomkraftværker og mange andre energianlæg. Teknologien har potentiale som en effektiv energiform, men befinder sig stadig på teststadiet og er endnu ikke klar til kommerciel anvendelse. Derfor kan kommunen på nuværende tidspunkt ikke basere sin energiplanlægning på SMR-teknologi. Kommunen følger dog udviklingen tæt og vil vurdere løbende, om det i fremtiden kan blive en realistisk energiform.
Da vindmøller og solceller heller ikke holder evigt, kan der på sigt blive behov for at skifte til andre energiformer, når de nuværende anlæg har udtjent deres levetid.
Lige nu er vind- og solenergi dog de mest realistiske og effektive løsninger, hvis kommunen skal nå sine klimamål.
Forud for etablering af anlæg i form af solceller eller vindmøller er en proces med information, projekttilpasninger, faglige vurderinger, politisk godkendelse mv. En proces, der typisk tager 2 år eller mere.
Selve etablering af solcelleanlæg og vindmøller vil i mange tilfælde kunne ske indenfor et år.
Hvis VE-energi i fremtiden kun produceres på havet eller i Jylland vil vi ikke i Ringsted kunne sikre den høje forsyningssikkerhed, som vi er vant til.
Det er vigtigt, at VE-anlæggene er fordelt ud over landet fordi anlæggenes produktion på denne måde fordeles, udjævnes og udnyttes effektivt da vinden og sol som ofte varierer på tværs af landet. Dermed er de mange og spredte anlæg på land og hav med til at sikre balance i elsystemet. Og det er afgørende for den høje forsyningssikkerhed, som vi er vant til.
Prisen på strøm fra landvindmøller er den billigste strøm vi har. Beregninger fra energistyrelsen viser, at det frem mod 2030 er 30% billigere end havvindmøller. Produktionen af VE-energi på land er med til at give billigere energipriser fordi:
• Det er tættere på el-nettet
• Tættere på forbrugerne
• Det er sandsynligt at der bliver åbnet op for direkte forbindelser mellem VE-anlæg og forbrugerne uden om det offentlige system, hvorved el bliver endnu billigere.
I en fremtidig decentral energiforsyningsstruktur vil det være en fordel for de større byer, at der produceres strøm i umiddelbar nærhed af byen, som alt andet lige vil have et stigende energiforbrug.
På sigt vil etablering af power-to-x anlæg kunne bidraget med produktion af grønne brændsler til virksomheder og forsyning, samt give lokale muligheder for billig fjernvarme i form af udnyttelse af overskudsvarme.
Derudover vil etablering af sol og vind vil betyde at der følger midler fra en grøn pulje som producenterne betaler engangsbeløb til. For solceller er satsen eksempelvis 40.000 kr. pr MW i en pulje, som administreres af kommunen. Midlerne går direkte til lokale formål og kan derfor være en stor fordel for nogle områder.
Der tales om lokale fordele ved etablering af lokale energifællesskaber. Reguleringen af området er dog ikke endelig på plads, men det er muligt, at der bliver åbnet op for direkte tilslutning, hvorved energi i energifællesskabet vil blive billigere fordi der ikke skal betales for transport af el.
Den grønne pulje og evt. yderligere afkast vil også kunne komme lokalområdet til gavn.
Alle scenarier vil skulle undersøges nærmere inden i gangsætning af lokalplan, hvis der er interesse.
VE-anlæg vil først og fremmest bidrage til en balancering af elnettet.
Udnyttelsen af el produceret i perioder, med en kobling til et power-to-x kan få betydning for udvikling af alternativ brændstof til Ringsteds tunge industri enten i form af brændstof eller ved at aftage højtemperatur-overskudsvarme.
For erhvervslivet generelt kan adgangen til lokal, grøn strøm være et konkurrenceparameter og et led i en grøn fortælling om virksomheden.
Der kan her ud over opstå lokale VE-projekter som virksomheder måske kan/vil indgå et samarbejde med.
Kommunerne har pt. opgaven med at sikre en afgørende del af den grønne omstilling af energiforsyningen. Ringsted Kommune har her budt ind på statens efterspørgsel af mulige områder for etablering af energiparker.
Da VE på landjord er afgørende for at lykkes med den grønne omstilling, vil det i sidste ende være en statslig opgave at skabe det nødvendige plangrundlag for opførelsen af tilstrækkeligt med sol- og vindenergi mv.
Med andre ord, hvis kommunerne ikke når målet om mere VE på landjord er det en mulighed at staten overtager planlægningen.
Biogas er en effektiv metode til at producere energi fra biologisk materiale som halm, spildevandsslam og husdyrgødning. Dog kræver det en stor mængde input til biogasanlæggene, hvilket betyder, at vi i højere grad skal bruge markerne til at producere biologisk materiale til energi i stedet for fødevarer, da den mængde affald, vi genererer, ikke er tilstrækkelig alene. Selvom biogasanlæg er vigtige i den grønne omstilling, kan de ikke erstatte andre vedvarende energikilder.
Der findes flere måder at oprette et energifællesskab på – både mellem naboer og virksomheder. Hvis du er nysgerrig på mulighederne, tilbyder Andel rådgivning og har desuden en pulje, du kan søge støtte fra til at etablere energifællesskaber.