Forløbet for den nuværende proces, fra idéudvikling til at etablere VE anlæggene, er delt ind i fem faser, som forløber over flere år. I 2025 har byrådet besluttet at vi arbejder i fase 01, som hovedsageligt vil indebære idéudvikling og udarbejdelse af rammer og retningslinjer for den kommende kommuneplantillæg for VE-anlæg, som danner plangrundlaget for behandling af de kommende ansøgninger. Først derefter vil der blive åbnet op for behandling og prioritering af ansøgninger til specifikke projekter fra udviklere (tidligst start 2026). Det vil sige, at der i hele 2025 ikke vil blive taget stilling til konkrete projekter for kommunen, men kun blive udarbejdet retningslinjer for hvor og hvordan sådanne projekter kan se ud.
I figuren nedenfor, kan hele processen, fra start til slut ses.
Borgerinddragelsesfasen
I forbindelse med fase 01, vil der blive afholdt en workshop d. 27. Maj, hvor lokalråd, menighedsråd og skolebestyrelser bliver inviteret til at deltage og repræsentere deres lokalsamfund.
Selve workshoppen vil starte med et inspirerende oplæg fra eksperter inden for vedvarende energi planlægning, der klæder deltagerne godt på til det videre arbejde. Derefter vil repræsentanterne, organiseret i blandede grupper, brainstorme ideer og muligheder for at fremme vedvarende energiløsninger i lokalområderne.
Vi opfordrer til, at de deltagende repræsentanter for lokalområderne kan inviteres til at komme med anbefalinger til, hvilke typer af VE-anlæg vi ser der kan indpasses i vores landskaber, hvor det giver mest mening at placere anlæggene og dernæst hvilke krav vi kan stille til ansøgningerne om tilpasning, indpasning og meget andet.
Der bliver desuden arbejdet sideløbende i byrådet, som gennem temadrøftelser bliver klædt på til at håndtere VE-projektets centrale temaer. Samtidig er vi i dialog med erhvervslivet og lodsejerne for at sikre, at deres interesser bliver hørt og integreret i den videre planlægning.
Hvordan kan du bidrage?
Er du ikke medlem i et lokalråd, skolebestyrelse eller menighedsråd og således ikke inviteret til workshoppen, er der andre måder du kan bidrage på. Har du inputs eller idéer til vedvarende energi i dit lokalområde, kan du kontakte projektgruppen for vedvarende energi direkte på vedvarendeenergi@ringsted.dk. Du kan også tage kontakt til dit lokalråd, skolebestyrelse eller menighedsråd, for at drøfte input og forslag forud for workshoppen.
Hvad er der sket før?
Siden vedtagelsen af Klimaplanen har der været stor fokus på planlægningen af vedvarende energi i Ringsted Kommune. Undervejs har der været flere justeringer og tilpasninger, i takt med at nye input og hensyn er kommet til. Det kan have gjort processen lidt svær at følge - måske du selv var der. Her får du i hvert fald et kort overblik over, hvad der er sket siden den 19. december 2022.
Direkte links til dagsordener og referater:
19. December 2022 - 27. Marts 2023 - 4. Marts 2024 - 24. Juni 2024 -
24. Juni 2024(2) - 7. Oktober 2024 - 10. Marts 2025