Sektorplaner

Sektorplaner

 


By, lokalsamfund og erhverv 

Naturpark Ringsted er kendetegnet ved at være en bynær naturpark, der grænser op til både Ringsted by og mange landsbyer. Den bynære natur som for eksempel Ringsted Oplevelsessti og Haraldsted Sø bruges flittigt af kommunens borgere og besøgende. Nærhed og adgang til naturen er vigtig for borgerne også dem, der overvejer at flytte til området. Derfor arbejder naturparken på at øge kendskabet og adgangen til naturen.

Generelt oplever Ringsted Kommune en befolkningstilvækst, der omfatter både nye fødsler og en tilstrømning af tilflyttere svarende til en vækst på over 10%. En sådan befolkningstilvækst stiller krav til planlægningen herunder beskyttelse og benyttelse af de bynære naturområder.

Ringsted er en kommune med et stærk foreningsliv og mange fællesskaber både i byen og i landsbyerne. Det er en kommune i udvikling med et spændende erhvervsliv, hvor der er plads til både store veletablerede virksomheder, små iværksættere og alt derimellem, og hvor nytænkende bosætningsmuligheder opstår side om side med mere traditionelle boliger. Desuden har Ringsted en meget central placering i forhold til både jernbane- og motorvejsforbindelser.

 

 

 
 


Ringsted By

Ringsted By grænser op til Ringsted Ådal, hvor Ringsted Å slynger sig tæt forbi byen i et flot slynget forløb. Det naturskønne område er i gåafstand for de fleste af byens borgere. Herfra kan man også følge oplevelsesstien nordpå langs Ringsted Å.     

Læs mere om oplevelsesstien under friluftliv og turisme.  

Ringsted by er det historiske og kulturelle centrum i Ringsted Kommune, og det naturlige center for blandt andet handel, service, kultur, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser.

De fleste af byens borgere har gåafstand til dele af Naturparken eller Ringsted oplevelsessti.

 

 
 

Landsbyerne

I Ringsted Kommune er der 12 landsbyer med mere end 200 indbyggere. Landsbyerne er især kendetegnet ved deres nærhed til naturen, fællesskaber og landsbypræg. De er attraktive steder at bosætte sig og i løbet af de sidste 12 år er befolkningen i de ni største landsbyer vokset med næsten 10%.

Ringsted Kommune blev i 1970 sammenlagt af forskellige sogne og har derfor i dag mange mindre lokalsamfund, som alle har et stærkt foreningsliv. Uden for Ringsted/Benløse er kommunen opdelt i ti lokalområder, som alle er samler i lokale foreninger eller råd. De 10 lokalråd er organiseret i Landsbyforum Ringsted, der fungerer som en aktiv samarbejdspartner med både landdistrikts lokalråd samt det politisk niveau og centeradministration i Ringsted kommune.

Flere af kommunens landsbyer grænser op til naturparken, herunder større landsbyer som Gyrstinge mod vest, Høm mod syd, samt Vigersted og Kværkeby mod øst. Det er ældre landsbyer med landsbykirker, ejer- og andelsboliger, husmandssteder og gårde. Den firlængede gård har været den dominerende type i området, og det ældste gårdbyggeri er i bindingsværk og med stråtag. I dag er flere landsbyer kendetegnet ved, at der side om side med de eksisterende boliger, nu planlægges og opføres alternative huse- og boformer baseret på tanken om bæredygtighed.

Læs mere om områdets kirker under kulturhistorie

 

Nærhed til naturen skaber attraktive boligområder

Det smukke landskab og den rige natur i naturparken er værdifulde for lokalområdet. Naturen og landskabet har også stor betydning for borgernes sundhed og trivsel, samt for områdets identitet.

En analyse af bosætningen i Ringsted Kommune viser, at nærhed og adgang til naturen også er vigtige parametre for borgere, der overvejer at flytte til området. For nye borgere kan naturen dog godt være lidt gemt sammenlignet med nabokommunerne. Naturparken kan være med til at skabe bedre adgang og kendskab til naturen og dermed gøre det endnu mere attraktivt at bosætte sig i lokalområdet. 

 

 

Et aktivt foreningsliv  

Foruden den omgivende natur, er landsbyerne omkring naturparken kendetegnet ved at have et aktivt foreningsliv knyttet til blandt andet bolig, idræts- og fritidsliv samt fiskeri. I flere af landsbyerne er aktive lokalråd, som arrangerer både sociale og kulturelle aktiviteter såsom guidede ture, åbent hus hos virksomheder og fællesspisninger. Disse lokalråd og andre frivillige i området udgør dermed en vigtig drivkræft/potentiale for yderligere udvikling af naturparken og de omkringliggende områder.

Der er også allerede flere foreninger, organisationer, frivillige og lokale ildsjæle, som arbejder med at bevare og forbedre områdets natur. Brugerrådet for Gyrstinge Sø og Brugerrådet for Haraldsted Sø samarbejder fx om benyttelse og beskyttelse af søerne, mens plejegruppen i Allindelille Fredsskov arbejder med naturpleje, som genskaber forudsætningerne for en rig og mangfoldig natur i skoven. 

 

 
 
 


Lokale fødevarer, håndværk, kunst og hjælp til at komme ud i naturen

I og omkring naturparken ligger en bred vifte af lokale virksomheder, der producerer og sælger lokale fødevarer.

Syd for Ringsted by ligger eksempelvis Farendløse Mosteri, der både er et producentfællesskab, et regenerativt jordbrug og et bofællesskab. Nord for byen ligger det økologiske ismejeri Skee is. Desuden ligger der en række spændende gårdbutikker heriblandt Gaardstoften, Det lille Bryggeri og Adamshøj Gods, som sælger lokale produkter som honning og æg. Derudover er der tre bryggerier (Dagmar Bryggeriet, Birgers Bryggeri og Det lille Bryggeri) og nogle unikke producenter som eksempelvis det lille alternative landbrug Copenhagen Goat Milk og det danske spisefirma Greenow, der producerer økologiske spirer til supermarkeder og engroshandlen i hele Norden.

I landsbyerne i og omkring naturparken findes desuden flere mindre håndværkere, der fremstiller forskelligartede produkter, som for eksempel træpaller, træ- og billedkunst, læderarbejde, pileflet og keramik, ligesom der findes mindre rådgivningsvirksomheder som for eksempel Naturfællesskaber, der tilbyder forløb for borgere i udsatte positioner, hvor de "tager mennesker med ud i naturen og ind i fællesskabet"

 


Landbrug og skovbrug

Ringsted Kommune er præget af åbne landbrugslandskaber med store kornmarker. Landbrug og gartneri dominerer arealanvendelsen. Særlig syd og vest for naturparken omkring Ørslev, Farendløse, Sigersted, Høm, Sneslev og Bringstrup findes de store intensive landbrugsarealer og kommunens bedste lerjorde.

Der er mange store gårde på Ringstedegnen, og de er større end den gennemsnitlige landbrugsbedrift i Danmark. På de frugtbare jorde er det især vinterhvede som dyrkes, men også frøavl og vinterraps. Husdyrbruget domineres næsten helt af svineproduktion, der udgør omkring tre fjerdedele af dyreenhederne. Der er gode afsætningsmuligheder til slagteriet Danish Crown i Ringsted, der er Sjællands største.

Store frodige løvskove præger sammen med åbne marker landområderne i kommunens nordlige del. Skovene er primært private og i drift. Den kalkrige lerjord er velegnet til bøgetræsproduktion. Der arbejdes både i de private og de offentlige skove med at skabe bedre balance mellem skovdrift og natur. For eksempel med tiltag som urørt skov, biodiversitetsskov og forskellige certificeringer.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Hvad vil naturparken?