Sektorplaner

Sektorplaner
 


Friluftsliv og turisme

Naturpark Ringsted ligger i et smukt og varieret landskab, som giver gode muligheder for udendørsaktiviteter og oplevelser. De store søer skaber, under hensyn til fugle og øvrig natur, gode muligheder for sejlads, fiskeri, badning og svømning. I skovene og det bakkede landskab er der gode muligheder for at vandre, cykle, ride eller gå på jagt. Friluftsaktiviteter skal foregå efter reglerne på området så hensynet til natur, beboere og erhvervsaktiviteter varetages. Turisme er ikke en stor ting i området, men her er et par udflugtsmål, som trækker folk til langvejsfra.

 

 

 

 

 

 

 
 

Rekreative spots

Der er mange rekreative spots eller rundt i naturparken. De fungerer som "indgange" til naturen eller rastepladser, hvor der er parkeringsmuligheder, infotavler, bordebænkesæt og lignende.

De rekreative spots ligger primært på offentlige arealer og i tæt tilknytning til eksisterende stier enten Ringsted Oplevelsessti eller Gyrstinge Søsti. Ringsted Oplevelsessti er rygraden i naturparkens rekreative intrastruktur. Spotsene ligger godt fordelt rundt i naturparken og flere af dem ligger ganske bynært 

Se de rekreative spots i naturparken her

 

De fleste spots er velfungerende og har gode faciliteter for eksempel Søsportshjørnet ved Haraldsted Sø. Men der er også gode udviklingspotentialer i forhold til at skabe mere attraktive opholdsfaciliteter, øge stedernes synlighed, formidle områdets natur og kultur og lignende.         

 

Vandring og cykling

Der er gode muligheder for vandreture i hele Naturparkens område, hvor mange landskabstyper, naturtyper og fortidsminder kan opleves på egen hånd - både til fods og på cykel.  

Gennem det meste af naturparken løber Ringsted Oplevelsessti, som er en vandre-, løbe- cykel- og aktivitetssti på godt 25 km. Stien går gennem vidt forskellige landskaber, og langs stien er der knap 100 oplevelser, aktiviteter og seværdigheder. Ringsted Oplevelsessti er direkte forbundet til Køge Åsti, som fortsætter hele vej til Køge.  

Der er også mange andre vandre- og cykelruter i området. Man kan for eksempel gå Gyrstinge Sø rundt eller følge den internationale vandrerute E6 gennem Vrangeskov.

I Vrangeskov, Bidstrupskovene og i Kaserne Park er der også mulighed for at køre på mountainbike. 

Læs mere om områdes vandrerutercykelruter og mountainbikeruter på Naturparkens hjemmeside. 

 


På ridetur i naturen

Naturparken rummer gode muligheder for at tage på ridetur i naturen. 

I Store og Lille Bøgeskov og Allindemagle Skov er et stort og sammenhængende net af ridestier. Området er smukt og det er muligt at komme helt tæt på Gyrstinge Sø. Der er også mange kilometer ridestier i Myrdeskov, Skjoldenæsholm skovene og Maglebjerg Skov. Ridning i skovene kræver i de fleste tilfælde et ridekort.

Interessen for at komme ud i naturen på hesteryg er generel stor på Midtsjælland. Det gælder også efterspørgslen på muligheder og forbedringer, for eksempel på ridestien nordvest om Gyrstinge Sø.  

 

 
 

Kig på fugle

Naturpark Ringsted er tilholdssted for mange forskellige fugle. De store søer trækker mange raste- og trækfugle til området og derfor er der stor sæsonvariation i forekomsten af fugle. 

Nordeuropas største rovfugl, havørnen yngler flere steder i området og ses ofte både ved Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø. Af andre rovfugle kan man se rørhøg, rød glente, musvåge og fiskeørn. Dertil kommer Danmarks flotteste fugl, isfuglen, og fuglekongen, der er Danmarks mindste fugl. Gyrstinge Sø er en unik indlandslokalitet for trækfugle og vadefugle. Her kan man blandt andet se større grupper af dværgterner og rovterner samt de store fugletræk af andefugle, som raster i søerne. 

Der er tre fugletårn i naturparken. Dæmningerne ved begge de store søer bruges også flittigt som fugle-udkigsposter.

I Kværkeby Fuglereservat er der mere end 150 forskellige slags fugle, hvoraf 64 har ynglet. Man kan komme rundt og observere det rige fugle- og dyreliv via en cirka 2 km græssti, der går hele vejen rundt i reservatet.

 

Sejlads og fiskeri

På vestiden af Haraldsted Sø ligger Søsportshjørnet, der fungere som et knudepunkt for søsport og andre friluftsaktiviteter. Her findes både Ringsted Ro- og Kajakklub, Ringsted Kajakklub (RIKA) og Ringsted Sportsfiskeriforening.  

I Haraldsted Sø er det muligt at isætte og lægge til med kano, kajak og robåde på de kommunale broer ved enten Søsportshjørnet eller ved Vrangeskov. Ved Suseåen er det også muligt at leje kanoer.   

Lystfiskere kan fiske langs den østlige bred af Ringsted Å på kommunens arealer. Fiskeri er også tilladt i en sø i Kaserneparken og i Haraldsted Sø fra Vestdæmningen mellem Haraldsted Sø og Haraldsted Lillesø. For at fiske i Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø skal man være medlem af Lystfiskeriforeningen af 1886 eller Ringsted Sportsfiskerforening.

I Gyrstinge Sø kan man blandt andet fange gedde, aborre, sandart, karpe, skaller, suder og brasen. I Haraldsted Sø kan man også fange gedde, aborre, sandart, skaller, suder og brasen. Men man kan også være heldig at fange ørred.

Læs mere om aktiviteter på vandet og find nyttige links på Naturparkens hjemmeside

 

Badning og svømning

Der er gode muligheder for at få en dukkert i naturparken. Ved Haraldsted Lillesø, også kaldet Tivolisøen, er der en Blå Flag strand. Det betyder, at der er en række kvalitetskrav til faciliteter og vandkvalitet. Blå Flag sæsonen starter 1. juni og slutter 31. august. I denne periode tages der løbende analyser af vandkvaliteten, samt føres tilsyn med området og alger i vandet. Algeopblomstringer er en udfordring for badevandskvaliteten og den generelle miljøtilstand i Haraldsted Lillesø og i de fleste badesøer.    

Badesteder findes også ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø samt nord for naturparken i Hvidsø ved Jystrup. I disse søer tages der ligeledes løbende badevandsanalyser. I Haraldsted Sø nedenfor Vrangeskov er der god mulighed for langdistance svømning. Her er nemlig en markeret 1000 meter svømmebane. 

 


Overnatning i naturen

I naturparken er der flere steder, hvor man kan overnatte i naturen, hvad enten man er til shelter eller telt.

I Vrangeskov findes både shelters og et område med fri teltning. Fri teltning er områder i udvalgte skove ejet af staten, hvor man gratis må slå sit telt op. Langs Ringsted Oplevelsessti mellem Søsporthjørnet og Roskildevej findes to shelters, som begge ligger med flot udsigt og tæt ud til Haraldsted Sø. 

Der findes også et shelter i Store Bøgeskov tæt ved Gyrstinge Sø. Shelteret ejes af Ringsted Skovbørnehave, men der er mulighed for at låne det. Syd for Vigersted ikke langt fra Ringsted Oplevelsessti er det muligt at låne et shelter af De grønne pigespejdere.   

 

Grejbanker og Søhuset

Naturparken råder over flere veludstyrede grejbanker. Grejbankerne indeholder alt muligt nyttigt til lejerliv, og til at komme ud i naturen og undersøge den. Det er for eksempel udstyr til fiskeri, kanosejlads, MTB cykling, krible-krable og fuglekikkeri. 

Grejbankerne giver kommunale skoler, institutioner, foreninger og klubber en nem og billig adgang til at låne eller leje friluftsudstyr og introducere især børn og unge til friluftslivets glæder og naturens mange forunderligheder. Grejbankerne er placeret i Vangeskov, i Søsportshjørnet ved Haraldsted Sø samt hos UngRingsted i Ringsted By. 

Søhuset er en del af de kommunale faciliteter i Søsportshjørnet og ligger lige ved grejbanken. Fra Søhuset og husets terrasse er en flot udsigt over Haraldsted Lillesø og det store engareal ved søen. Søhuset lånes ud til skoler, institutioner og foreninger - men også til private borgere. Her kan alle komme tæt på naturen, nyde udsigten, slappe af, se på fugle, bade eller sejle på Haraldsted Sø. 

 


Turisme

Endagsturisten er den mest typiske turist i Ringsted. Endagsturister kommer især for at besøge Sct. Bendts Kirke og Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm eller er på gennemfart til destinationer uden for Ringsted Kommune. De benytter Ringsted til overnatning og korte besøg i byen eller i naturen.

I forhold til naturturisme er det især Ringsted Oplevelsessti som trækker vandrere og naturinteresserede til området. Der gør også Gyrstinge Sø. Arrangementer i Ringsted Ro- og Kajakklub og de andre søsportsklubber trækker også en del brugere fra det meste af landet til Haraldsted Sø, især kajaksejlere. 
 
Der findes én campingplads umiddelbart nord for naturparken, et vandrehjem og en autocamperplads i Ringsted by samt gode overnatningsmuligheder på hoteller og omkringliggende herregårde. Der er mange gode spisesteder særligt i Ringsted By. 

Der arbejdes med at tiltrække flere besøgende til Ringsted By for at styrke erhvervslivet og gøre Ringsted til en livlig og attraktiv by.