Samarbejde og initiativer
Naturpark Ringsted rummer gode muligheder for samarbejde og partnerskaber med lodsejere, lokale foreninger, borgere, Museum Vestsjælland og mange flere. Der er allerede mange gode samarbejdsrelationer i området, både med og uden Ringsted Kommunes deltagelse. Naturparken vil styrke og udvide disse samarbejder - de er helt afgørende for at naturparkplanens mange indsatser kan realiseres.
Med andre ord lægger naturparkplanen op til, at vi i fællesskab skal forbedre og udvide naturen, skabe god adgang til naturoplevelser og friluftsliv, invitere naturen ind i byerne, skabe synergier til klima, sundhed og bosætning, løfte lokalområderne og de nye byområder, passe på vores kulturarv, samt løfte formidlingen og fortællingen om området.
Her på siden kan du finde en beskrivelse af naturparkplanens forskellige indsatser og projekter. Oversigten er ikke udtømmende. Der kan komme flere indsatser til, efterhånden som mulighederne opstår. Naturparkens mål er beskrevet temavis og tilgås fra planens forside.
Projekter, der forbedrer faciliteter og formidling ved to rekreative spots - dels ved kilden i Store Bøgeskov og dels ved p-pladsen på Øvej.
Samarbejde med lokale virksomheder fx Gyrstinge Skovkro og Alpacapark om arrangementer, samt gensidig omtale og formidling.
Indsatser, der forbedrer ridestien nord om Gyrstinge Sø mellem de to skove. Fx nye broer og mere tryghed for gående.
Indsatser, der forbedrer vandkvaliteten i søen - klart vand og god biodiversitet.
Bedre naturkvalitet på de omkringliggende naturarealer ved mere og bedre naturpleje. Etablering af store sammenhængende folde med forskellige græssende dyr.
Bedre vilkår for sjældne arter. Om muligt reintroduktion af forsvundne arter som fx odder.
Indsatser, der forbedrer adgangen til Haraldsted Sø fra Benløse og fremtidige boligområder nord for Benløse.
Bedre bade- og opholdsfaciliteter nær vandet i Søsportshjørnet og langs Vestdæmningen, samt bedre parkering.
Indsatser, der forbedrer vandkvaliteten i søen – klart vand og god biodiversitet.
Bedre naturkvalitet på arealer rundt om søen ved mere og bedre naturpleje. Etablering af store sammenhængende folde med forskellige græssende dyr.
Bedre vilkår for sjældne arter. Om muligt reintroduktion af forsvundne arter fx odder.
Etablering af et Naturhus (et mødested/rekreativ punkt) i Vrangeskov med gode opholdsmuligheder og spændende formidling. Samarbejde med Søskovlandet.
Torpet – det nye boligområde integreres i naturparken med en forbindelse over åen for gående og cyklister. Naturparken integreres i det nye boligområde ved at sætte naturen og hjemmehørende arter i centrum.
Ringsted Oplevelsessti styrkes med to mødesteder (rekreative spots) ved Høm Mølle/Skellerød Høje og Havemøllevej. Gode opholdsfaciliteter og formidling. Samarbejde med Høm Mølle om udvikling af området, samt formidling og arrangementer – rekreativ udnyttelse af Skellerød Høje (gl. losseplads).
Mere natur i ådalen ved naturpleje og omlægning af arealer til natur. Synergier til regnvandshåndteringen, hvor regnvandet kan være med til at skabe natur. Samarbejde med private lodsejere om naturforbedringer - det kunne fx være store fælles folde med dyr på.
Naturparken, med en smuk og naturrig ådal, vil kunne løfte kommende boligudviklingsområder vest for byen.
Mere liv i Ringsted Å ved vandløbsrestaurering jf. vandområdeplanens krav. Fx genslyngninger og udlægning af sten.
Vrangeskov bliver til urørt skov. Naturstyrelsen omdanner Vrangeskov fra driftsskov til urørt skov de næste 6 år - ved naturgenoprettende indsatser fx genskabte vådområder. Ringsted Kommune støtter op med indsatser på egne arealer mod søen.
Vrangeskov – samarbejde om Naturhus.
Allindelille Fredsskov og Myrdeskov er urørte skove. Danmarks Naturfond og Naturstyrelsen har gennemført mange naturindsatser og følger op med flere fx at genskabe kalkoverdrev og udvide helårsgræsning. Gode samarbejdsrelationer, der kan udbygges.
I Allindemagle Skov er dele omlagt til skov med biodiversitetsformål eller urørt. I store Bøgeskov er vigtige lysninger og en naturrig skovbryn. Begge steder inviterer naturparken til samarbejde om naturplejeinitiativer.
I Humleore Skov arbejder Vanaheimr med at skabe naturrig driftsskov. Deres erfaringer og viden kan blive vigtig for fremtidens skovdrift. Gode samarbejdsmuligheder i forhold til naturpleje og styring af skovgæster på Ringsted Oplevelsessti og i forhold til parkering.
Humleore Skov samarbejder med Ringsted Kommune om to klima lavbundsprojekter.
Syd for Vigersted og tæt på Humleore Skov forbedres madpakkehus og bålplads med formidling og faciliteter.
Vigersted er et godt eksempel på en landsby, hvor adgangen til naturparken og Ringsted Oplevelsessti skal forbedres.
Samarbejde om mere og bedre natur
Der sættes gang i projekter og tiltag, som øger naturkvaliteten og skaber gode levevilkår for områdets dyre- og planteliv.
På kommunens naturarealer omkring Gyrstinge Sø, Haraldsted Sø og i Ringsted Ådal plejes naturen mange steder med græssende dyr.
Naturparken vil:
- Indgå partnerskaber med dyreholdere og private lodsejere. Gennem disse partnerskaber vil naturparken arbejde for at forbedre og udvide den eksisterende pleje på 15-20 naturarealer omkring søerne og i Ringsted Ådal. Det kan bl.a. gøres ved at ændre og tilpasse græsningstryk, gennem valg af dyr, ved udvide eller sammenlægge folde eller ved at indføre helårsgræsning, hvor det er muligt.
- Arbejde for at binde eksisterende naturområder sammen ved at udvide naturplejen eller omlægge landbrugsarealer til natur.
- Tage højde for at beskytte og fremme særligt følsomme og truede arter i alle projekter.
De store søer og vandløb i naturparken var tidligere et attraktivt levested for odder og i skovene findes der potentielle levesteder for blandt andet hasselmus. Det gælder også mange andre sjældne, som fx fugle, planter, svampe og insekter, der er knyttet til skov og andre naturtyper.
- Naturparken vil undersøge muligheden for at arbejde med reintroduktion af arter, der tidligere har levet i området, fx odder og hasselmus.
- Der vil fortsat være fokus på det igangværende projekt, hvor den meget sjældne bille, grøn pragttobist er blevet reintroduceret i Vrangeskov, Allindelille Fredsskov og flere andre skovområder i Ringsted. Det er sket sideløbende med forbedringer af billens levesteder, for eksempel ved at veteranisere træer og fremme blomsterende buske.
- I Allindelille Fredsskov udfører Danmarks Naturfond, med hjælpe fra en frivillige arbejdsgruppe, en fokuseret indsats for at forbedre skovens naturværdier. Indsatserne har på forbilledlig vis resulteret i, at mange ellers forsvundne arter har genindfundet sig i skoven. Dette gælder især i skovens lysåbne overdrev. Indsatserne fortsættes i de kommende år med fokus på skovgræsning og naturnær drift.
Naturkvaliteten og naturens tilstand i og omkring naturparken skal kortlægges for at øge vores kendskab og forståelse for naturen og det landskab, som naturen findes i. Den nye viden skal bruges til at kvalificere arbejdet med at forbedre og beskytte naturen. Der skal være fokus på både naturtyper, arter og landskab.
Naturparken vil:
- Udvikle partnerskabsprojekter med lodsejere om kortlægning af eksisterende natur- og landskabstyper, samt forekommende arter i og omkring naturparken (gerne i samarbejde med for eksempel Københavns Universitet)
- Undersøge mulighederne for, sammen med interesserede lodsejere, at få gennemført en følsomhedsanalyse i forhold til arter og naturtyper. Analysen kan bruges til at kvalificere fremtidige naturprojekter og friluftsprojekter.
Søerne er plaget af kraftige algeopblomstringer og uklart vand. Det præger livet i søerne og selvom der er små tegn at spore på forbedring, hvilket formeligt skyldes den gennemførte spildevandsrensning, og de langt fra at være i god økologisk tilstand.
Der er stor lokal interesse for søernes miljøtilstand. Den lokale sportsfiskerforening har etableret vaser (fiskeskjul) i Haraldsted Sø og planlægger at gøre det samme i Gyrstinge Sø. Vaserne skaber yngle- og opvækststeder for fisk. Formålet er at forbedre fiskesammensætningen ved at fremme bestanden af aborre.
Naturparken vil:
- Undersøge mulighederne for at forbedre søernes naturtilstand og vandkvalitet.
- Understøtte Ringsted Sportsfiskerforenings arbejde med at forbedre søernes rovfiskebestand. Det kan fx være ved at etablere vaser eller udsætte ål og gedder.
I de kommende år skal Ringsted Kommune samarbejde med private lodsejere om at omlægge lavbundsjorde. Det er kulstofrige jorde, som oprindeligt er dannet i vådområder som moser og våde enge.
Der kan være store klimagevinster ved at fritlægge lavbundsjorde. Samtidig kan lavbundsprojekterne bidrage til at skabe helt ny natur, sammenhæng mellem naturområder eller forbedring af eksisterende enge og moser.
- I naturparken skal der arbejdes med to klima lavbundsprojekter begge i Humleore Skovdistrikt.
- Klimatilpasning, i form af vandparkering, skal tænkes ind i naturprojekter, hvor det giver mening. Det kunne fx være i Ringsted Ådal og Kværkeby Mose.
Mange private skovejere, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfond arbejder allerede med projekter, som er med til at højne naturværdier og skabe bedre levevilkår for skovens dyre- og planteliv.
Myrdeskov og Vrangeskov, som ejes af Naturstyrelsen, er udpeget som urørt skov. I forbindelse med udpegningen af Myrdeskov er ikke-hjemmehørende træer blevet erstattet med hjemmehørende træer og buske. Derudover er der blevet lukket grøfter, afrømmet muld og indført skovgræsning for at holde skoven lysåben.
Vrangeskov - urørt skov
Naturstyrelsen er ved at lave en forvaltningsplan for Vrangeskov som urørt skov.
- Planen indeholder mange indsatser for naturgenopretning, som skal udføres over en seksårig periode.
- Naturparken vil bidrage til arbejdet med indsatser på de tilgrænsende kommunale skovarealer langs Haraldsted Sø. Indsatserne vil blive koordineret med Naturstyrelsen.
Kalkoverdrev i Allindelille Fredskov
Allindelille Fredsskov er et unikt naturområde, der er ejet af Danmark Naturfond. Der er gennemført mange naturgenoprettende indsatserne over de seneste år, som har givet unikke resultater.
- I de kommende år suppleres indsatserne af nye tiltag såsom at genskabe kalkoverdrev, bekæmpe ahorn og udvide helårsgræsning.
Naturforbedring i private skove
Tilsvarende indsatser sker i private skove som for eksempel Allindemagle Skov og Humleore Skov. Også i de store skove omkring Skjoldenæsholm udføres naturforbedrende tiltag på privat initiativ. Det handler både om at kortlægge naturen og om at fremme biodiversiteten.
Allindemagle Skov er FSC certificeret og ejeren arbejder med at bekæmpe invasive arter og fremme sjældne arter samt at fordoble det nuværende areal med urørt skov fra 15 til 30 ha.
Biodiversitets certificering
Vesterskoven, nord for Haraldsted Sø, er Danmarks første driftsskov, der er certificeret i biodiversitet. Også Humleore øst for Naturparken har netop igangsat arbejdet med at få denne økosystemtjeneste-certificering med særligt fokus på biodiversitet. På sigt kan alle disse tiltag bidrage til at højne naturkvaliteten og biodiversiteten i hele området.
- Naturparken vil understøtte og fremme disse spændende private indsatser i skovene. Naturparken kan fx hjælpe med kortlægning af beskyttede naturarealer (§3 arealer) og arter i skovene eller med at formidle viden om vildere skove.
Samarbejde om gode muligheder for friluftsliv
Naturhuset og Søsportshjørnet skal udgøre naturparkens største og vigtigste knudepunkter. Begge knudepunkter ligger ud til Haraldsted Sø som jf. Helhedsplanen for søerne er den "aktive sø" i modsætning til Gyrstinge Sø, som er den "stille sø".
- Landsbyklyngen Søskovlandet og Ringsted Kommune vil i de kommende år fortsætte samarbejdet om at anlægge og drive et Naturhus i Vrangeskov. Naturhuset skal placeres naturskønt i Vrangeskov med udsigt til Haraldsted Sø og tæt på Ringsted Oplevelsessti. Huset skal være et mødested for alle herunder skoler og institutioner og være udgangspunkt for naturoplevelser og læring om områdets natur, landskab og historie.
Der er fine offentlige faciliteter i Søsportshjørnet, som er etableret efter at Ringsted Kommune overtog Haraldsted Sø. Der er dog også mange muligheder for forbedringer, som naturparken vil arbejde med. Det kunne fx være:
- Bedre parkeringsforhold - skal planlægges på baggrund af en behovsvurdering
- Bedre opholdsfaciliteter på Vestdæmningen. Fx opholdstrappe med et plateau ud i søen
- Bedre ankomstforhold via Ejstrupvej. Fx ved renovering eller udvidelse af vejen eller en cykelforbindelse
- Bedre forbindelse mellem Benløse og Haraldsted Sø/Søsportshjørnet
- Forskønnelse af området og mere naturformidling
Naturparken vil arbejde for:
- At naturparkens eksisterende faciliteter bliver mere attraktive og anvendelige. Det gælder fx bade- og opholdsfaciliteterne ved Vestdæmningen i Haraldsted Sø og ridestien nord om Gyrstinge Sø.
- at Skellerød Høje (Skellerød gl. losseplads) i Ringsted Ådal kan benyttes til rekreative formål. Mulighederne skal undersøges og planlægges i samspil med lokale initiativtagere, fx ejerne af Høm Mølle.
Naturparken vil:
- arbejde med at forbinde og gøre opmærksom på de stier og ruter, der allerede er i området. Det gælder fx adgangen mellem Ringsted Oplevelsessti og Gyrstinge Søsti via eksisterende veje. Det kan også være forbindelser mellem kommunens stier og større regionale stier, som Istidsruten og Skjoldungestien.
- arbejde med nye ruter som fx Haraldsted Sø rundt og Naturparken rundt. Ruterne skal skiltes og følge eksisterende veje og stier. De skal lede brugerne til interessante steder og give mulighed for at købe lokale varer og oplevelser. På ruterne skal der også formidles forskellige lokale historier.
Danmarks naturstier - en omvej værd er et projekt, der har til formål at binde mennesker og naturen sammen på tværs af Danmark. Derfor skal der etableres et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen, og samtidig styrke friluftsliv, naturturisme, formidling af naturen og kulturelle seværdigheder i naturen.
Projektet er forankret i Naturstyrelsen i sekretariatet for Danmarks Naturstier, som er ansvarlig for implementeringen.
- Naturparken vil arbejde for at udvalgte vandrestier i Ringsted Kommune bliver en del at Danmarks naturstier. Som det første vil naturparken deltage i et samarbejde med blandt andet Nationalpark Skjoldungelandet, Geopark Odsherred og Naturpark Åmosen om et pilotprojekt, der har til formål at binde naturstier sammen på Midt- og Vestsjælland.
Naturparken vil arbejde med god adfærd i naturen for besøgende, særligt på private naturområder. Naturparken vil tage hånd om eventuelle konflikter eller problemer i forhold til besøgendes ophold og adfærd i naturen.
Det vil sige, at naturparken vil:
- Fortsætte hund i snor kampagnen
- Målrette indsatser mod uønsket adfærd i skovene - særligt i de private skove
- Efter behov nedsætte en arbejdsgruppe, der har til formål at udarbejde fælles retningslinjer for forskellige aktivitetstyper og rekreativ færdsel i naturparken. Naturparken vil deltage som interessent og sekretær i gruppen, der kunne bestå af lokalforeninger, lodsejere, beboere og turismeorganisationer/aktører med flere
- Formidle retningslinjer for god adfærd for både besøgende og turismeaktører. Det kan både være i fysisk form og på digitale platforme
Naturparken vil:
- Begrænse mængden af affald i naturen ved at påvirke brugernes adfærd.
- Sikre, at der er sat affaldspande op på de vigtigste mødesteder og p-pladser i områder.
- Bidrage til at engagere frivillige i affaldsindsamling, fx på Ringsted Oplevelsessti.
På steder, hvor der ikke er opsat skraldespande, skal brugerne selv medtage deres affald, når de forlader området.
Samarbejde om lærerig formidling af natur og kulturhistorie
- I de kommende år vil der være særligt fokus på at udvikle og formidle viden om naturparkens fantastiske fugleliv, landskabets dannelse, naturen og de særlige arter i sø, å og skov - med et særligt fokus på, hvordan vi bedst passer på naturen og arbejder med at forbedre den.
- Der skal fortsat arbejdes med at synliggøre ruter, faciliteter, udsigtspunkter og historiske udflugtsmål på digitale platforme (Friluftsguiden og Udinaturen) og på tryk. Friluftsguiden skal løbende opdateres, for eksempel med nye fotos
- Den digitale formidling af Ringsted Oplevelsessti skal opdateres og ske på en ny og velfungerende platform
- Eksisterende skilte, brochurer og lignende skal opdateres og i nødvendigt omfang gøres tilgængelig på engelsk og tysk
- Der skal arbejdes med et fælles design og fælles retningslinjer for formidlingen
- Naturparkens hjemmeside skal opdateres, løftes på design og fotos samt spille bedre sammen med Oplev Ringsted
Naturparken vil arbejde med at styrke samarbejdet med Museum Vestsjælland og lokale borgere og ildsjæle om formidling af områdets spændende fortid.
I samarbejde med lokale aktører vil naturparken bl.a.:
- Undersøge mulighederne for at rejse et projekt, der skal gøre kulturhistorien mere synlig. Det kunne fx være visualiseringer, brug VR eller QR-kodede film, der kan ses rundt omkring i naturparken.
- Etablere vandre- og cykelruter i området med særlig fokus på fortælling af kulturhistoriske emner undervejs. Ruterne skal som udgangspunkt følge eksisterende veje og stier og være skiltede. Relevante temaer kunne være:
- Ringsted i middelalderen
- Ringsted under 2. verdenskrig
- Vandets betydning og anvendelse gennem tiden
- Skovbrugets, landbrugets og industriens historie i Ringsted
Naturparken vil på længere sigt arbejde med at oprette et egentlig ambassadørkorps bestående af private aktører/naturparkguider.
Om muligt vil naturparken udvikle et egentlig koncept for naturparkguider og ambassadører i naturparken. Det kunne fx være kursusforløb og et netværk, som inddrager lokale aktører og ildsjæle, så de bidrager til formidlingen.
Naturpark Ringsted vil tilbyde en bred vifte af muligheder for formidling og læring, der kan styrke børns alsidige udvikling, naturforståelse og læring. Vi ønsker at skabe rammerne for at alle børn får mulighed for at få sjove, lærerige og udfordrende oplevelser i naturen samt oplevelser, der kan udfordre børnenes fysiske færdigheder og kompetencer der kan styrke deres sociale kompetencer og relationer.
- Naturparken vil fortsætte og styrke samarbejdet med lokale daginstitutioner og udvikle og tilbyde alderssvarende forløb med “naturformidling i børnehøjde”. Der vil være fokus på læring om naturen, men også på at styrke børnehavebørns motorik, fysiske og sociale færdigheder færdigheder. Nogle forløb afholdes af naturparken andre afholdes i samarbejde med lokale naturskoler og frivillige eller private naturvejledere
Elever der jævnligt bliver undervist udendørs af en engageret lærer er mere motiverede for at gå i skole. Ved at bruge naturen som udeskole giver vi rum for en mere varieret skoledag, og udelivets udfordringer skaber fællesskab og nye samarbejdsflader. Den mentale trivsel øges, og vi sikrer samtidig, at børnene gennem naturen får nye erfaringer og får skabt en tydelig kobling mellem de boglige fag og praksis. Mindre børn bliver modige og får bedre motorik. Hvad enten de klatrer i træer eller balancerer over vandløb på små trædesten. Elever i alle aldre får helt nye kompetencer og tro på sig selv og egne evner.
Naturparken vil:
- Arbejde med at videreudvikle de ”læringsarenaer” eller rekreative steder/knudepunkter, der allerede findes i området, så de i højere grad kan imødekomme udeskole-undervisning. Det gælder fx det kommende Naturhus i Vrangeskov, Søsportshjørnet og områder ved Gyrstinge Sø.
- Fortsat stille grejbanker til rådighed for skoler og daginstitutioner med bl.a. friluftsudstyr og naturformidlingsudstyr til undersøgelse af søer- og vandløb, insektliv mm. Grejbankerne vil løbende blive vedligeholdt og udbygget efter behov.
Naturparken har et ønske om at lade store som små børn opleve naturens forskellighed og uendelige rum, for derigennem at styrke børnenes fantasi, kreativitet og kompetencer. Børnene skal have mulighed for at opleve de skiftende årstider og de kulturelle oplevelser og traditioner, som følger årets gang. Desuden er der forskning, der tyder på, at børns tidlige erfaringer med science-relaterede emner lægger et fundament for deres interesse for og dermed kommende læring inden for naturvidenskabelige discipliner.
Naturparken vil:
- Arbejde for at det bliver muligt at tilbyde en række naturlæringsforløb for elever i folkeskolerne - tilpasset de forskellige alderstrin. Dette gælder også for forløb for Friluftsrådets Grøn Skole.
- I samarbejde med relevante aktører undersøge mulighederne for at udvikle forløb i biomimetisk design (løsninger inspireret af naturen), i første omgang tilpasset målgruppen 7.-9. klasse
Undervisning i naturen kan skabe fascination af, og opmærksomhed på, naturens løsninger på mange af de store udfordringer, der vil definere de kommende generationers fremtid - såsom klimaforandringer, mangel på ressourcer og tab af biodiversitet.
Denne fascination vil af dygtige undervisere kunne bruges som afsæt for nye måder at lære om både naturfag, samfundsfag og nogle af de mere håndværksbaserede fag.
- Naturparken vil arbejde på at kunne tilbyde uddannelsesforløb og kortere kurser for lærere med interesse i selv at varetage undervisningen i naturparkens udeskole - målrettet forskellige klassetrin
Samarbejde med lokale erhverv
Viden om, og involvering i, Naturpark Ringsted kan skabe nye bæredygtige udviklingsmuligheder.
For at gøre det muligt og nemt for erhvervsdrivende at bruge naturparken i deres markedsføring vil naturparken:
- Arbejde på at etablere en mærkningsordning for lokale produkter, fødevarer og services. Ordningen vil blive udviklet i tæt samarbejde med eksisterende partnere og relevante fagfolk.
- Udarbejde logo og beskrivelser af naturparken til brug i markedsføringsmateriale
- Præsentere de mærkede produkter og services på naturparkens hjemmeside
- Invitere partnere til at deltage i arrangementer afholdt af naturparken
Naturparken vil samarbejde med landbrug og skovbrug om at bevare og forbedre naturen.
Det vil sige, at naturparken vil:
- Indgå partnerskaber med landbrug og skovbrug
- Gennem disse partnerskaber undersøge, hvilke behov og muligheder, der er for naturforbedrende og -bevarende tiltag
- Understøtte naturforbedrende og
-bevarende tiltag. Her kan naturparken fx hjælpe med at facilitere fælles initiativer eller varetage processen med ansøgning og dialog med eksterne fonde.
Ringsted Kommunes indsatser
Der skal sættes gang i projekter og tiltag, som øger naturkvaliteten og skaber gode levevilkår for områdets dyre- og planteliv. På kommunens naturarealer omkring Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø og i Ringsted Ådal plejes naturen mange steder med græssende dyr.
- Gennem partnerskaber med dyreholdere og private lodsejere, vil naturparken arbejde for at forbedre og udvide den eksisterende pleje på 15-20 naturarealer omkring søerne og i Ringsted Ådal. Det handler bl.a. om at ændre og tilpasse græsningstryk, valg af dyr, om at udvide eller sammenlægge folde eller om indførsel af helårsgræsning, hvor det er muligt.
- Naturparken vil arbejde for at binde eksisterende naturområder sammen ved at udvide naturplejen eller omlægge landbrugsarealer til natur.
- I alle projekter skal der tages højde for at beskytte og fremme særligt følsomme og truede arter.
I landskabet omkring Ringsted Ådal, Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø er der gode muligheder for at skabe større, sammenhængende naturområder med mere selvforvaltende natur – altså mere vild natur, som får lov at passe sig selv. Samspillet mellem vandløb og den våde natur er vigtig for naturgenopretningen – og spiller samtidig en vigtig rolle i forhold til klimatilpasning (vandparkering) og binding af kulstof i jorden.
Gennem helhedsorienteret planlægning vil naturparken arbejde for at genoprette naturen og langskabet, samt øge biodiversiteten i ådalen og omkring søerne.
Det vil sige, at naturparken vil:
- udarbejde en Naturplan for Haraldsted Sø og en Naturplan for Ringsted Ådal.
- arbejde videre med den eksisterende Naturplan for Gyrstinge Sø.
- Undersøge, hvilke muligheder, der er for at samarbejde med lokale lodsejere om naturforbedrende tiltag i og omkring naturparken.
Gennem konceptet Vild Med Vilje vil naturparken arbejde for en mere artsrig natur på kulturpåvirkede grønne arealer langs veje, stier og bebyggede områder i og omkring naturparken.
- Projekter med fokus på driftspraksis og fremme af hjemmehørende arter på grønne arealer, fx i Søsportshjørnet og ved de øvrige støttepunkter i naturparken.
- En plan for dette skal udarbejdes sammen med kommunen Vej og Park og eventuelle private aktører.
Naturparken vil fortsat arbejde med at bekæmpe kæmpebjørneklo og mink i naturparken. Begge arter er skadelig for områdets natur. Kommunen bekæmper mink på egne arealer ved de store søer og vandløb.
- I forhold til kæmpe bjørneklo består den primære indsats i at følge op på kommunens indsatsplan
- I forhold til mink består indsatsen i at fortsætte den nuværende bekæmpelse med fælder omkring søerne og de store vandløb
- Naturparken vil arbejde for at motivere private lodsejere til at bekæmpe mink og kæmpe bjørneklo ved at formidle om den skade de invasive arter har på naturen
Der findes også andre invasive arter i området, som for eksempel signalkrebs og galizisk sumpkrebs i vandløbene, vandremusling i Haraldsted Sø og japansk pileurt og rød hestehov i flere skove og langs mange vandløb.
På længere sigt kan det blive nødvendigt at bekæmpe flere invasive arter.
I de kommende år skal Ringsted Kommune, i regi af Vandområdeplanen for Sjæland, restaurere en række vandløb i naturparken. Dette med henblik på at vandløbene kan få et varieret dyre- og planteliv. Efter de to store stemmeværker i Ringsted Å ved de gamle vandmøller, Høm Mølle og Englerup Mølle er fjernet i henholdsvis 2021 og 2023, er der nu fri passage for fisk og smådyr i hele Ringsted Å.
- Der skal arbejdes med indsatser i blandt andet Frøsmose Å og Haraldsted Å. I de kommende år vil der blive arbejdet med genslyngning, udlægning af sten og gydebanker samt plantning af træer ved vandløbene.
- Faunapassageprojekterne i Ringsted Å vil blive fuldt op af naturgenoprettende indsatser, der skaber flere og bedre levesteder for den naturlige dyre- og planteliv i Ringsted Å mellem Gørlev Sø og Torpet Mose.
Boligområder i Ringsted By og Benløse (som fx Langagergård og Torpet) skal bindes bedre sammen med naturparken via stier og nye naturområder. Grønne områder og adgang til naturen er nemlig med til at skabe trivsel og gør det attraktivt at bosætte sig, både i byen og på landet.
Ringsted Kommune vil derfor:
- Udarbejde en masterplan for, hvordan der skabes bedre adgang til naturen
- Udvide naturparken ind i det nye boligområde, Torpet, med fokus på naturen og hjemmehørende arter.
- Skabe flere forbindelser fra Ringsted By og landsbyerne til Ringsted Oplevelsessti. Et eksempel på dette kunne være at etablere en trampesti fra Vigersted og 500 meter sydpå til oplevelsesstien
- Udvikle 6-8 'rekreative spots' i naturparken - med fokus på adgangs- og parkeringsforhold
- Videreudvikle de eksisterende rekreative spots og gøre dem mere imødekommende ved at renovere og tilføje nye faciliteter. Det kunne fx være infotavler, naturrum (som pavillonen og pumpehuset ved Gyrstinge Sø), små grejbanker, opholdsfaciliteter, ensartede bænke designet til naturparken og lignende
Hvad er 'rekreative spots'? Med 'rekreative spots' menes mødesteder, rastesteder og formidlingssteder placeret rundt på primært offentlige arealer i naturparken, der skal skabe rammer for og motivation til ture og oplevelser i naturen samt understøtte lokale initiativer. En række områder fungerer allerede delvist som rekreative spots, som fx:
|
Naturparken vil fortsat samarbejde med Social og Sundhed om sundhedstilbud i naturen. Med inspiration fra Friluftsrådets projekt “Sund i naturen” vil naturparken sammen med Social og Sundhed fremme og udvikle tilbud til sårbare og “ikke naturvante” brugere som for eksempel ensomme ældre og mennesker med depression og angst.
Det er Ringsted Kommune der står for at pleje gravhøje, dysser og fredede fortidsminder. For at beskytte fortidsminderne, og holde dem synlige i landskabet, sørger kommunen for at rydde krat og uønsket opvækst af træer.
- I de kommende år fortsættes plejen af udvalgte fortidsminder
- Plejen vil i de kommende år blive evalueret og nye metoder afprøvet, med det formål at fremme biodiversiteten på fortidsminderne.