Sektorplaner

Sektorplaner

 

 


Hvor er naturparken?

Naturpark Ringsted er sammensat af forskellige naturtyper som er karakteristiske for egnen. De ligger fordelt som en mosaik i det kuperede og afvekslende Midtsjællandske landskab. Naturen et rig og rummer et varieret dyre- og planteliv med mange sjældne og spændende arter, men også store forbedringspotentialer. Området rummer gode muligheder for friluftsliv blandt andet ved de store kommunalt ejede søer, Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø.   

 

 

 

 

Naturparken dækker et område på 2645 hektar og rygraden dannes af den natur, som findes i den øst-vestgående smeltevandsdal, som i Ringsted Kommune strækker sig fra Gyrstinge Sø i vest til Humleore Skov i øst. Naturen består af store og mindre søer, vandløb, moser, enge og overdrev, blandt andet Gyrstinge Sø, Haraldsted Sø, Gørlev Mose og Kværkeby Mose. Hertil kommer tilgrænsende skove og åbne naturarealer samt mindre landbrugsarealer. Omkring Gyrstinge Sø er det blandt andet Lille og Store Bøgeskov og Allindemagleskov og nord for Haraldsted Sø Vrangeskov. 

Allindelille Fredsskov udgør sammen med Myrdeskov og Lysbjerg Kalkgrav et Natura 2000-område og den nordligste del af naturparken. Den sydligste del af naturparken følger Ringsted Ådal, som også skaber forbindelse mellem de store søer og Ringsted by samt Sjællands største vandløb, Suså. 

Ud af naturparkens samlede areal består 90 % enten af beskyttet natur, fredskov, fredet landskab eller fredede fortidsminder. 

Naturparkens grænse er alene til for at hjælpe med planlægningen og fortællingen om området. Naturparken lægger ingen nye begrænsninger på arealanvendelsen. Begrænsninger som allerede findes i området for eksempel fredninger, Natura 2000-udpegninger, målsætninger og indsatser i Vandområdeplanen for Sjælland og de mere generelle bestemmelser i love om skove, naturbeskyttelse og planlægning vil fortsat være gældende. Naturpark Ringsted indeholder både offentlige og private arealer. Ringsted Kommune og Naturstyrelsen ejer tilsammen ca. 25 % af området mens resten er privatejet. Realiseringen af planens mål og indsatser er baseret på frivillighed og accept fra private lodsejere såvel som offentlige. 

 

 
 
Statisk kort


Naturpark Ringsted er vist på kortet med en mørkegrøn signatur. Der er værdifulde naturarealer og skove omkring naturparken. Disse områder er markeret med en lysere grøn signatur på kortet.    


 
 
Statisk kort


Naturpark Ringsted rummer en række forskellige beskyttede §3 naturtyper, fredskov, et Natura-2000 område samt fredede områder og fortidsminder. De forskellige områder er vist på kortet med forskellige signaturer. Ud af naturparkens samlede areal består cirka 90 % enten af beskyttet natur, fredskov, fredet landskab eller fredede fortidsminder. 

 

 
 
Statisk kort

Omkring 75 % af naturparkens samlede areal er privatejet. Offentlig arealer udgør cirka 25 %. På kortet er kommunalt ejede arealer vist med en lysebrun signatur, mens Naturstyrelsens arealer er vist med en mørkebrun signatur.