Sektorplaner

Sektorplaner
 


Ådalens natur - vandløb, enge og moser 

Der er to større vandløb og tre store moser i naturparken. Vandløbene med ådalene og de vandløbsnære naturarealer er vigtig for naturens sammenhæng i naturparken. Vandløbene gennemløber landskabet og binder mange naturområder sammen. Vandløb og moser er vigtige levesteder for et væld af forskellige arter fra fisk, fugle, insekter og planter til svampe. Vand har spillet en vigtig rolle historisk set og været brugt i mange henseender. Det ses tydeligt mange steder i naturparken. 

 

 

 

 

 

 
 

Grundling

Ringsted Å

Ringsted Å løber gennem naturparken på sin vej fra Gyrstinge Sø til Suså. Ringsted Å passerer tæt forbi Ringsted by, gennem Gørlev Sø og Haraldsted Lillesø og to store moser før den tilløber Suså. Ringsted Å løber i bunden af en flot markeret ådal og er det største tilløb til Suså. Ud over moserne er ådalen præget af dyrkede marker og beskyttede enge og ovedrev. Særligt på den sydligste del fremstår Ringsted Å ureguleret og har et smukt slynget forløb. På den nordlige del er Ringsted Å udrettet. Ringsted Å har en artsrig fiskefauna og havde tidligere en meget varieret sammensætning af vandplaner – særligt vandaksarter. Ud over gedde, aborre, rimte, skalle, brasen, suder og bækørred findes der også pigsmerling, knude og grundling i Ringsted Å.

Miljømålene er ikke opfyldt og der skal gennemføres vandløbsrestaureringer for at genoprette tilstanden. Der er i 2021 og 2023 skabt fripassage for fisk og smådyr i Ringsted Å ved Høm Mølle og Englerup Mølle. Det forventes at få stor betydning for vandløbets naturtilstand.     

 

 

 


Vigersdal Å

Vigersdal Å tilløber Haraldsted Sø fra den østlige del af naturparken, hvor den afvandet et større opland med mange mindre vandløb. Vigersdal Å har været reguleret med dæmninger, kanaler og pumpeanlæg i forbindelse med den tidligere vandindvinding i Haraldsted Sø. Vigersdal Å er gennem flere projekter blevet ført tilbage til et mere naturligt og slynget forløb, senest i 2021. På de vandløbsnære enge og moser er der et spændende plante- og fugleliv. Vigersdal Å løber gennem Kværkeby Mose.

 

 

 
 

Nældesilke

Kværkeby Mose

Kværkeby Mose er en stor mose, der ligger lige nordøst for Kværkeby. En mindre del mod nord er fuglereservat. Mosen bærer tydeligt præg af tørvegravning, som fandt sted under Besættelsen, især i perioden 1941‑42, hvor der i sommerhalvåret var over 500 mennesker beskæftiget med tørvegravning. I dag er en stor del af mosen groet til i skov, mens de gamle tørveskær fremstår som søer og vandhuller.

Plantelivet er ret varieret med for eksempel kødfarvet gøgeurt, skovhullæbe, nældesilke og svinesennep. Der er mange insekter, ikke mindst guldsmede, som yngler i vandhullerne. Det samme gør en række forskellige padder som lille vandsalamander, skrubtudse, spidssnudet frø og butsnudet frø. Fuglelivet er rigt, blandt andet yngler isfugl og rørdrum i området.

Isfugl

Kværkeby Fuglereservat blev oprettet i 1970 af Gunner Goddik og overtaget af foreningen Kværkeby Fuglereservats Venner i 2010. Reservatet omfatter en forhenværende grusgrav og tørvegrav og er derfor meget varieret. Alene her er der gennem årene observeret ca. 160 fuglearter og 270 plantearter.

Tidselbuk

Spidssnudet frø

Kværkeby fuglereservat 

 



Gørlev Mose og Torpet Mose

I Gørlev Mose og Torpet Mose er der også i tidligere tider gravet tørv. Det ses tydeligt i landskabet og på naturen. Generelt fremstår områderne som ekstensivt dyrket landbrugsjord eller naturarealer. Tidligere var moserne helt domineret af våde eng og mosearealer. En del arealer afgræsses og det er godt for fuglelivet og områdernes botanik. Om forsommeren høres mange fuglestemmer. For eksempel viber, sivsanger, græshoppesanger og nattergal. Moserne er vigtige yngle- og rasteområde for mange vandfugle. På de lavtliggende enge omkring Ringsted Å blomstrer engkabbelejen i forsommeren.



Vibe

Engkabbeleje