|
MÅL OG INDSATSER
FOR NATUR OG LANDSKAB
Naturparken rummer meget fin og særegn natur og mange spændende arter. Men naturen er under pres - også i naturparken. Biodiversiteten falder, naturtyper og levesteder forringes og mange arter er i fare for at forsvinde fra området eller helt fra den danske natur.
Dette gælder både på land og i den våde natur i søerne, vandløbene og moserne. Det er derfor naturparken mål at arbejde målrettet med at forbedre naturkvaliteten på kommunens egne naturområder og hvor muligheder opstår samarbejde med private om naturforbedrende indsatser.
MÅL: Beskytte naturen og landskabet og skabe de bedste betingelser for den naturlige flora og fauna |
MÅL: Skabe ny natur, der binder den eksisterende natur sammen samt genoprette natur, der er i dårlig tilstand |
MÅL: Sikre og fremme levesteder for truede og sjældne arter ved at begrænse negative påvirkninger |
MÅL: Skabe nytænkende frivillige partnerskaber med lokale lodsejere med henblik på at skabe de bedste betingelser for fremtidens Naturpark |
Mere og bedre natur på kommunale arealer
Der skal iværksættes projekter og tiltag der højner naturkvaliteten og skaber gode levevilkår for områdets dyre- og planteliv. På kommunens naturarealer omkring Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø og i Ringsted Ådal plejes naturen mange steder med græssende dyr.
- I de kommende år består indsatsen af at forbedre og udvide den eksisterende pleje på 15-20 naturarealer omkring søerne og i Ringsted Ådal. Dette skal ske ved at ændre og tilpasse græsningstryk, valg af dyr, udvide eller sammenlægge folde og indføre helårsgræsning, hvor det er muligt. Indsatsen opnås blandt andet ved indgåelse af partnerskab med dyreholdere og private lodsejere.
- Naturparken vil arbejde for at binde eksisterende naturområder sammen ved at udvide naturplejen eller omlægge landbrugsarealer til natur.
- I alle projekter skal der tages højde for at beskytte og fremme særligt følsomme og truede arter.
En plan for dette udvikles i samarbejde med relevante partnere og implementeres i naturparkens første periode.
Planer for natur og landskab
Med henblik på at genoprette naturen og landskabet samt højne biodiversiteten vil naturparken de kommende år arbejde for en helhedsorienteret planlægning særligt omkring Gyrstinge Sø, Haraldsted Sø og i Ringsted Ådal. Landskabet i ådalen og omkring søerne har gode potentialer for at rumme større sammenhængende naturområder med mere selvforvaltende natur. Samspillet mellem vandløb og den våde natur er vigtig for naturgenopretningen - men spiller også en vigtig rolle i forhold til klimatilpasning (vandparkering) og binding af kulstof i jorden.
- Der skal udarbejdes en Naturplan for Haraldsted Sø og en Naturplan for Ringsted Ådal.
- Der skal arbejdes videre med den eksisterende Naturplan for Gyrstinge Sø.
- Det skal i naturparkens første periode undersøges hvilke muligheder, der er for at samarbejde med lokale lodsejere om naturforbedrende tiltag i og omkring naturparken.
Mere viden om naturens tilstand
Naturkvaliteter og naturens tilstand skal kortlægges i og omkring naturparken for at øge vores kendskab og forståelse for naturen og det landskab som naturen findes i. Den nye viden skal bruges til at kvalificere arbejdet med at forbedre og beskytte naturen. Der skal være fokus på både naturtyper, arter og landskab.
- Projekter om kortlægning af eksisterende natur- og landskabstyper samt forekommende arter i og omkring naturparken (gerne i samarbejde med for eksempel Københavns Universitet)
- Naturparken vil undersøge mulighederne for at gennemføre en følsomhedsanalyse i forhold til arter og naturtyper. Analysen kan bruges til at kvalificere naturprojekter og friluftsprojekter.
Mere natur i skovene
For at højne naturværdier og levevilkår for skovens flora og fauna arbejder mange private skovejere samt Naturstyrelsen og Danmarks Naturfond med en række indsatser. Myrdeskov og Vrangeskov, som ejes af Naturstyrelsen, er udpeget som urørt skov. I forbindelse med udpegningen af Myrdeskov som urørt er ikke-hjemmehørende træer erstattet af hjemmehørende træer og buske, der er lukket grøfter, afrømmet muld og indført skovgræsning for at holde skoven lysåben.
- Naturstyrelsen skal de kommende år arbejde en forvaltningsplan for Vrangeskov som urørt skov. Forvaltningsplanen følges her efter op af en række naturgenoprettende tiltag.
- Naturparken vil bidrage til arbejdet med indsatser på de tilgrænsende kommunale skovarealer langs Haraldsted Sø. Indsatserne vil blive koordineret med Naturstyrelsen.
Allindelille Fredsskov er et unikt naturområde, der er ejet af Danmark Naturfond. Der er gennemført mange naturgenoprettende indsatserne over de seneste år, som har givet unikke resultater.
- I de kommen år suppleres indsatserne af nye tiltag som at genskabe kalkoverdrev, bekæmpe ahorn og udvide helårsgræsning.
Tilsvarende indsatser sker i private skove for eksempel i Allindemagle Skov og Humleore Skov. Også i de store skove omkring Skjoldenæsholm udføres naturforbedrende tiltag på privat initiativ. Dette både i forhold til at kortlægge naturen og fremme biodiversiteten. Vesterskoven, nord for Haraldsted Sø er Danmarks første driftsskov, der er certificeret i biodiversitet - en økosystemtjeneste certificering. På sigt kan alle disse tiltag bidrage til at højne naturkvaliteten og biodiversiteten i hele området.
- Naturparken vil understøtte og fremme indsatserne i skovene ved for eksempel at bidrage til kortlægning af beskyttede naturarealer (§3 arealer) og arter i skovene samt formidle om vildere skove
Bedre vandkvalitet i Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø
Søer er plaget af kraftige algeopblomstringer om sommeren. Der er små tegn på forbedringer af søernes tilstand, formentlig på grund af den gennemførte spildevandsrensning, men søerne er stadig meget langt fra at være i god økologisk tilstand.
Der er stor lokal interesse for søernes tilstand. Den lokale sportsfiskerforening har etableret vaser (fiskeskjul) i Haraldsted Sø og planlægger at gøre det samme i Gyrstinge Sø. Vaserne skaber yngle- og opvækststeder for fisk. Formålet er at forbedre fiskesammensætningen ved at fremme bestanden af aborre.
- Naturparken vil undersøge mulighederne for at iværksætte indsatser, der kan forbedre søernes naturtilstand og vandkvalitet.
- Naturparken vil understøtte Ringsted Sportsfiskerforenings arbejde med at forbedre søernes rovfiskebestand ved for eksempel etablering af vaser samt udsætning af ål og gedder. (hjælp Søren Rath)
Vild med vilje
Gennem konceptet Vild Med Vilje vil naturparken arbejde for en mere artsrig natur på kulturpåvirkede grønne arealer langs vej og stier og bebyggede områder i og omkring naturparken.
- Projekter med fokus på driftspraksis og fremme af hjemmehørende arter på grønne arealer for eksempel i Søsportshjørnet og ved de øvrige støttepunkter i naturparken. (hjælp Lars og Simone)
- En plan for dette skal udarbejdes sammen med kommunen Vej og Park og eventuelle private aktører.
Bekæmpe invasive arter
Der vil også fremadrettet ske bekæmpelse af kæmpe bjørneklo og mink i naturparken. Begge arter er skadelig for områdets natur. Kommunen bekæmper mink på egne arealer ved de store søer og vandløb.
- I forhold til kæmpe bjørneklo består den primære indsats i at følge op på kommunens indsatsplan
- I forhold til mink består indsatsen i at fortsætte den nuværende bekæmpelse med fælder omkring søerne og de store vandløb
- Naturparken vil arbejde for at motivere private lodsejere til at bekæmpe mink og kæmpe bjørneklo ved at formidle om den skade de invasive arter har på naturen
Der er andre invasive arter i området for eksempel signalkrebs og galizisk sumpkrebs i vandløbene og vandremusling i Haraldsted Sø. På sigt kan det blive nødvendigt at bekæmpe flere invasive arter.
Reintroduktion af forsvundne eller sjældne arter
De store søer og vandløb i naturparken var tidligere et attraktivt leversted for odder og i skovene findes der potentielle levesteder for blandt andet hasselmus. Dette gælder i øvrigt for mange sjældne arter både inden for fugle, planter, svampe og insekter, der er knyttet til skov og andre naturtyper.
- Naturparken vil undersøge muligheden for at arbejde med reintroduktion af arter, der tidligere har levet i området, for eksempel odder og hasselmus.
- Der vil fortsat være fokus på det igangværende projekt, hvor den meget sjældne bille, grøn pragttobist er blevet reintrodukseret i Vrangeskov, Allindelille Fredsskov og flere andre skovområder i Ringsted. Det er sket sideløbende med forbedringer af billens levesteder, for eksempel ved at veteranisere træer og fremme blomsterende buske. (hjælp LARS)
I Allindelille Fredsskov udfører Danmarks Naturfonds med hjælpe fra en frivillige arbejdsgruppe en fokuseret indsats for at forbedre skovens naturværdier. Indsatserne har på forbilledligvis resulteret i, at mange ellers forsvundne arter har genindfundet sig i skoven. Dette gælder især i skovens lysåbne overdrev.
- Indsatserne fortsættes i de kommende år med fokus på skovgræsning og naturnær drift (hjælp Klaus Bonderup eller Frederik).
Affald i naturen
- Naturparken vil begrænse mængden af affald i naturen ved at påvirke brugernes adfærd samt sikre at der opsat affaldsspande på de vigtigste mødesteder og p-pladser i området.
- Frivillige skal engageres i affaldsindsamling, for eksempel på Ringsted Oplevelsessti.
Hvor der ikke er opsat skraldespande skal brugerne selv medtage deres affald, når de forlader området.
Restaurering af vandløb
I de kommende år skal kommunen i regi af Vandområdeplanen for Sjælland restaurere en række vandløb i naturparken. Dette med henblik på at vandløbene kan få et varieret dyre- og planteliv. Efter de to store stemmeværker i Ringsted Å ved de gamle vandmøller, Høm Mølle og Englerup Mølle er fjernet i henholdsvis 2021 og 2023, er der nu fri passage for fisk og smådyr i hele Ringsted Å.
- Der skal arbejdes med indsatser i blandt andet Frøsmose Å og Haraldsted Å. I de kommende år vil der blive arbejdet med genslyngning, udlægning af sten og gydebanker samt plantning af træer ved vandløbene.
- Faunapassageprojekterne i Ringsted Å vil blive fuldt op af naturgenoprettende indsatser, der skaber flere og bedre levesteder for den naturlige dyre- og planteliv i Ringsted Å mellem Gørlev Sø og Torpet Mose. (hjælp Mette)
Vådere natur
I de kommende år skal Ringsted Kommune arbejde med klima lavbundsprojekter i samarbejde med private lodsejere. Klimaeffekten i projekterne opstår, når vandstanden hæves og jorden tilføres mindre ilt, hvorved nedbrydningen af jordens kulstofindhold sker langsommere eller helt ophører.
Med projekterne kan der skabes helt ny natur, bedre sammenhæng mellem naturområder eller forbedringer af eksisterende enge og moser. Der er også gode synergimuligheder i forhold til klimatilpasning og friluftsliv.
- I naturparken skal der arbejdes med to projekter begge i Humleore Skovdistrikt ..... (hjælp fra Johan)
- Naturparken vil arbejde for gode synergier i forhold til naturen og friluftsliv ved at sikre samtænkning med andre projekter i naturparken
- Naturparken vil arbejde for at integrere klimatilpasning i form af vandparkering i naturprojekter, hvor formålene spiller godt sammen. Dette er for eksempel relevant i Ringsted Ådal og Kværkeby Mose.
dfsdf
vxcv
asdsada