Retningslinjerne har til formål at sætte de overordnede rammer for udarbejdelse af en udviklingsplan for Odinsvejkvarteret.
MÅL
-
Ringsted Kommune vil udvikle Odinsvejskvarteret til at blive en ny attraktiv funktionsblandet bydel med mulighed for udvikling af kreative miljøer og bæredygtige løsninger.
Det dynamiske kort til venstre viser afgrænsningen af Odinsvejskvarteret. Kortet til højre viser, hvordan området forskellige funktioner ligger i forhold til hinanden. Den mørkeblå farve viser virksomheder med en høj miljøklasse, der har miljøgodkendelse. Den lyseblåfarver viser andet erhverv i området, den lilla viser butikker med detail og den brune viser boliger.
RETNINGSLINJER
1.2.1b.1
Der skal i den første del af planperioden iværksættes udarbejdelse af en udviklingsplan for Odinsvejkvarteret. Udviklingsplanen skal sætte retning for fremtidige lokalplaner og bygge- og anlægsprojekter i området.
1.2a.1b.2
Udviklingsplanen skal sikre områdets vej- og stistruktur, struktur for etablering af by- og parkrum og grønne forbindelser, overordnede sigtelinjer, bevaringsværdige bebyggelser og nye byggemuligheder, der understøtter nye funktioner og identitet i området.
1.2a.1b.3
Udviklingsplanen skal sikre at området kan udvikles sig til et kreativt og mangfoldigt område med boliger, kulturinstitutioner, iværksættere, pendler arbejdsplaner, liberale erhverv, offentlige institutioner og lignende er samlet.
1.2a.1b.4
Udarbejdelse af udviklingsplanen skal ske i tæt dialog og samarbejde med områdets virksomheder og interessenter.
Odinsvejkvarteret er et ældre erhvervsområde beliggende syd for jernbanen. Kvarteret fremstår i dag med en blanding af erhverv, herunder detailhandel, boliger og en enkelt offentlig funktion. I området er der tre større produktionsvirksomheder, der har miljøgodkendelse. Øvrige virksomheder er små og mellemstore virksomheder inden for håndværks- og værkstedsfag, lager og lignende, samt dagligvarebutikker og detailhandel med særligt pladskrævende varegrupper i form af byggemarkeder og bilforhandlere. Der ligger to mindre boligområder. Et ældre villakvarter og en nyopført rækkehusbebyggelse. Der findes enkelte boliger mellem de øvrige funktioner. Erhvervene fordeler sig inden for miljøklasserne 1-7, boligerne ligger blandet med erhvervene.
Flere af områdets erhvervs- og tidligere industribygninger fremstår i dag med deres oprindelige arkitektur, hvor der dog gennem årene er sket ændringer i takt med virksomhedernes udvikling. Et af de særlige byggerier i området er Ringsted Dunfabrik, som er med til at give området sin identitet.
Områdets nærhed til stationen og kun 1,5 km til bymidten gør området attraktivt i forhold til en omdannelse til boliger, lettere erhverv, kultur og service, som kan være med til at understøtte bosætningen i kommunen.
Udviklingen i området indtil nu
I 2005 udpegede Byrådet Odinsvejkvarteret som et byomdannelsesområde. Visionen var at skabe en moderne og livlig bydel med en blanding af boliger, kontor, serviceerhverv, kultur- og fritidsaktiviteter mm.
Det blev besluttet, at omdannelsen af området skulle ske ved en aktiv og dialogbaseret tilgang i tæt samarbejde med områdets aktører og interesserede investorer.
På baggrund af dialogmøder og en idékonference i starten af januar 2007, blev der udarbejdet et kvalitetsprogram for området. Formålet med programmet var at få defineret fælles mål og intentioner for det fremtidige Odinsvejkvarter; for det sociale liv, og dets fysiske rammer. Kvalitetsprogrammet skulle sikre, at de overordnede visioner fra dialogforløbet blev realiseret i et fremtidigt Odinsvejkvarter. Med kvalitetsprogrammet var der lagt op til en dialog med private bygherrer og investorer om, hvordan der skulle sikres kvalitet i området.
Kvalitetsprogrammet har ikke fået den betydning og rolle som generator for områdets omdannelse, som var intentionen.
I perioden op til nu, er der udarbejdet flere lokalplaner i området, blandt andet for detailhandel koncentreret omkring lokalcenteret. Der blev udarbejdet en lokalplan i 2006 for en rækkehusbebyggelse, som er under færdiggørelse. Derudover blev der i 2009 udarbejdet en lokalplan for Ringsted Dunfabrik. I 2017 blev der udarbejdet lokalplan midt i området til erhvervsformål i miljøklasse 1-3 samt kulturelle formål.
Udgangspunktet for flere af lokalplanerne har været en forventning om en byomdannelsesplan, som gradvis ville udfase områdets produktionsvirksomheder. En egentlig byomdannelsesplan er ikke gennemført og virksomhederne forsætter som hidtil. Udviklingen i området fremstår derfor meget tilfældig.
Området er i gældende kommuneplan udlagt, som et blandet bolig- og erhvervsområde, hvor der kan placeres erhverv med miljøklasse 1-3 erhverv.
Ny planlægning
For at genstarte en omdannelse i området skal kvalitetsprogrammet opdateres.
Hovedindholdet i det gældende kvalitetsprogram er en overordnet strukturplan, hvor området inddeles i fem kvarterer, som hver især har en række udviklingsprincipper med forslag til bebyggelsernes udformning, placering m.m. samt en vision for en fælles bypark.
En opdatering af kvalitetsprogrammet til en udviklingsplan skal sætte retning for fremtidige lokalplaner og bygge- og anlægsprojekter i området, herunder byrum. Opdateringen skal udmøntes i en udviklingsplan, der kan markedsføre området i forhold til bosætning og i forhold til tiltrækning af nye investorer.
Den skal sikre overordnede sigtelinjer og forbindelser, vigtige overgange og barrierer, grønne områder, bevaringsværdige bebyggelser og nye byggemuligheder, der understøtter identiteten i området. Udviklingsplanen skal ligeledes ses som en katalysator for den videre udvikling, hvor både private og offentlige investeringer kan bidrage til at understøtte og skabe udvikling i området.
Opdateringen af kvalitetsprogrammet skal ske i samarbejde med områdets virksomheder og interessenter. Dialog med eksisterende virksomheder, borgere og interessenterne bør være bærende for udviklingsplanen for at sikre ejerskab og inddragelse.
En opdatering af kvalitetsprogrammet til en udviklingsplan vil give et stærkt udgangspunkt for områdets fremtid.