5.6 Skovrejsning

Retningslinjer angiver placeringshensyn i forbindelse med skovrejsning.

MÅL

  • I Ringsted Kommune skal rejsning af mere skov være med til at beskytte kommunens grundvand, øge biodiversiteten og endeligt optage mere CO2.
  • Skovrejsning skal desuden bidrage med rekreative udfoldelsesmuligheder - blandt andet i form af bynære skove.

 

Statisk kort

Kort 5.6 - Udpegning for skovrejsning

RETNINGSLINJER

5.6.1
Den primære skovrejsning skal ske inden for de udpegede skovrejsningsområder (skovrejsning ønsket). Dog ikke, hvor der findes eksisterende vejanlæg og inden for vejbyggelinjepålagte arealer.

5.6.2
Inden for de områder, hvor skovrejsning er uønsket, må der som udgangspunkt ikke plantes skov.

5.6.3
Skovrejsning uden for skovrejsningsområder (skovrejsning ønsket) kan finde sted efter en konkret vurdering. Her vil der ske en afvejning af lokale landskabelige, naturmæssige og kulturarvsmæssige interesser samt skovplantningens positive effekt på fx grundvandsbeskyttelse, optagelse af CO2 samt rekreative udfoldelsesmuligheder.

5.6.4
For at fremme biodiversiteten vil kommunen sammen med lokale aktører og grundejere arbejde for, at eksisterende og fremtidige skove har en høj grad af artsvariation.

 

Skovrejsningsområder
I kommuneplanen er der udpeget arealer til skovrejsning (positivområder), hvor det ud fra en samlet vurdering vil være hensigtsmæssigt med mere skov. Det sker ud fra et ønske om at øge biodiversiteten, beskytte grundvandet, at bidrage til reduktion af CO2-udledningen samt at skabe mere bynær skov med rekreative udfoldelsesmuligheder.

Kommunen kan ikke pålægge en privat grundejer at rejse skov, da skovrejsning bygger på et princip om frivillighed. Eksisterende arealanvendelse fx til landbrugsformål kan fortsætte som hidtil, selvom om arealet er udpeget som positivområde for skov.

Skovrejsning uønsket
Trods skovenes mange positive sider, er der også områder, hvor skovrejsning er uønsket. Det er blandt andet områder med landskabelige og geologiske interesser samt områder med naturmæssige interesser, der ikke er forenelige med skovrejsning. Hertil kommer hensyn til kulturarv, potentiel råstofudgravning, byudvikling og infrastrukturer, som begrænser muligheden for at rejse skov.

Skov optager CO2
Skove optager gennem træernes naturlige fotosyntese CO2 gennem lagring i træernes stammer, grene og rødder samt i skovbunden. Hvor meget CO2 skovene optager afhænger af en række forhold, herunder træarter, alder, jordbundsforhold og områdets tidligere anvendelse. Mere skov anses derfor for et vigtigt tiltag i kampen mod klimaforandringer.

Administration
Skovrejsning er uanset denne udpegning underlagt anden lovgivning, herunder beskyttelseshensyn i naturbeskyttelsesloven og museumsloven.