5.2. Geologi

Retningslinjer angiver de hensyn, der skal tages i forbindelse med ændringer inden for områder med geologiske interesser.

MÅL

  • I Ringsted Kommune beskyttes de værdifulde geologiske landskabstræk mod tilsløring, så de fremstår tydelige i landskabet og kan ’fortælle’ historien om landskabets dannelse.

 

Statisk kort

Kort 5.2 – Værdifulde geologiske områder samt lokale geologiske interesseområder 

RETNINGSLINJER

5.2.1        
Inden for de værdifulde geologiske områder og lokale geologiske interesseområder samt deres indbyrdes overgange og sammenhænge skal der tages udpræget hensyn til landskabets fremtræden i forbindelse med eventuel udgravning, terrænpåfyldning, opførelse af byggeri, skovrejsning og/eller placering af tekniske anlæg og lignende anlæg, der kan have negativ indvirkning på oplevelsen af landskabet. Dette gælder imidlertid ikke for råstofindvinding.

5.2.2
Opsætning af antennemaster, tekniske anlæg samt byggeri indenfor de ovennævnte områder kan tillades, hvis den enkelte antennemast eller det enkelte anlæg er til samfundsmæssig gavn, og hvis det efter en konkret vurdering er konstateret, at der ikke kan findes en alternativ placering til disse anlæg. Dette gælder såfremt opsætningen ikke strider mod lovgivningen og/eller andre retningslinjer i kommuneplanen.

 

 

Definition og baggrund
Geologiske bevaringsværdier er landskaber samt natur- eller menneskeskabte profiler (fx ifm. udgravninger), hvis geologiske opbygning og fremtræden dokumenterer væsentlige træk af landets geologiske dannelse og de geologiske processer, der fortsat former landskabet. De indbyrdes overgange og sammenhænge er et udtryk for de steder, hvor forskellene i landskabet tydeliggør de enkelte landskabstypers kvaliteter.

Værdien af de geologiske interesseområder
Geologien spiller og har spillet en betydelig rolle i vores hverdag, selvom de fleste måske sjældent tænker over det. Udformningen af landskaber og jordbundsforhold er afgørende for plante- og dyrelivet, og for menneskets bosætning gennem tiderne samt for udnyttelsen af de mineralske råstoffer. De geologiske lag afspejler desuden udviklingen i naturforholdene, herunder klimaet, op gennem Jordens historie, og så har de stor landskabelig værdi. Det er derfor vigtigt, at man til stadighed kan opleve, undersøge og formidle den geologiske historie, som landskabet er et resultat af. Derfor skal områder med geologiske landskabstræk beskyttes mod ændringer og tilsløring.

Geologiske interesser i Ringsted Kommune
I Ringsted Kommune er de geologiske beskyttelsesinteresser knyttet til plateaubakkelandskabet i den nordlige del af kommunen, den tværgående tunneldal centralt beliggende i kommunen og ådalene i den sydlige del af kommunen.

Udpegning
I Ringsted Kommune er der i alt udpeget tre områder som er værdifulde grundet deres geologi.

1 - Gyldenløves Høj
Gyldenløves Høj ligger i den nordlige del af kommunen i forbindelse med Bidstrup-skovene ved Jystrup, og er det eneste område i kommunen, der er udpeget som Værdifuldt Geologisk Område af Naturstyrelsen og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelse for Danmark og Grønland). Området er en del af Skjoldenæsholm dødislandskab, og er karakteriseret ved et kuperet terræn. Det er et småbakket landskab med tydeligt dødispræg. Dødisrelieffet kommer til udtryk ved afløbsløse lavninger og vådområder samt små bakker. I Højbjerg Skove er to markante bakker - Højbjerg og Gyldenløves Høj, der begge er dannet som issøbakker. Bakkerne er flade på toppen og har jævnt stigende sider, der rejser sig 15-20 meter over det omgivende landskab.

Herudover har kommunen udpeget endnu to områder med såkaldte lokale bevaringsværdier. Her er tale om den tværgående tunneldal centralt beliggende i kommunen og ådalene, som findes i forbindelse med Suså og den sydlige del af Ringsted Å.

2 - Tunneldal
Tunneldalen løber mellem Åmosen i vest og Køge Bugt i øst. Den er ca. 800-1000 meter bred, og er skabt af store mængder smeltevand, der pressede sig vej under isen. Tunneldalen har en ujævn bund og rummer de to langsøer – Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø. Søbredderne forekommer nogle steder ganske stejle, hvilket ses ved Haraldsted Sø vest for Haraldsted og ved Gyrstinge Sø på den sydlige bred. I tunneldalen forekommer også vådområder, åforløb og engområder. I den østlige del, hvor Kværkeby Mose og skoven Humleore ligger, er terrænet lavtliggende og overvejende fladt. Her ligger en del af Køge-Ringsted Ås, der løber som en smal kam gennem den fugtige tunneldal. Nogle steder er højdeforskellen mellem åsen og dalen på op til 25 meter.

3 - Ådalen i den sydlige del af kommunen
Den sydøstligste del af Ringsted Kommune har sin geomorfologiske (læren om landskabsformer) oprindelse som issø. Søen har været opstemmet af højereliggende terræn og ismassiver, der samtidig har forsynet søen med smeltevand og finkornede sedimenter. Afstrømningen er bl.a. sket gennem ådalen, der rummer Suså og Ringsted Å. Modsat tunneldalen, har denne dal en jævnt dalende hældning mod syd, hvor Ringsted Å løber sammen med Suså. Ved sammenløbet med Suså er ådalens afgrænsning tydelig med relativt stejle dalsider.

Administration
I sager, hvor der søges tilladelse til byggeri, skovrejsning, opstilling af tekniske anlæg mm., vil Ringsted Kommune lægge vægt på, at ansøger ved visualisering af det pågældende projekt kan dokumentere dets påvirkning på oplevelsen af det pågældende landskabs særpræg. Det kan gøres ved at præsentere visualisering og tegninger, som netop illustrerer dette.