5.7. Store husdyrbrug

Retningslinjer angiver placeringshensyn i forbindelse med etablering af store husdyrbrug.

MÅL

  • Ringsted Kommune understøtter investeringer i landbrugserhvervet ved at modvirke konkurrerende arealanvendelser i områder til store husdyrbrug – blandt andet ved at sikre den nødvendige udvikling af infrastruktur, såsom veje, energiforsyning, kommunikation mm. bliver udviklet i forbindelse med sådanne projekter.

 

Statisk kort

Kort 5.7 - Områder til store husdyrbrug

RETNINGSLINJER

5.7.1
Områder til store husdyrbrug forbeholdes etablering og udbygning af husdyrbrug med en ammoniakemission på mere end 3.500 NH3-N/år samt øvrige landbrugsmæssige aktiviteter og anlæg.

5.7.2
Placering og udformning af store husdyrbrug og øvrige landbrugsbyggerier skal søges tilpasset det omgivende miljø og landskab.

5.7.3
Ved tilladelse til opførelse af store husdyrbrug, kan der ud fra en konkret helhedsvurdering stilles krav om nedrivning af overflødiggjort landbrugsbyggeri.

5.7.4
Ved tilladelse til opførelse af store husdyrbrug, kan der ud fra en konkret helhedsvurdering stilles krav om nedrivning af det ansøgte landbrugsbyggeri efter endt anvendelse til landbrugsformål.

5.7.5
Placering af nye eller udvidelse af eksisterende store landbrugsbyggerier må som udgangspunkt ikke finde sted inden for boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og områder, hvor der er risiko for oversvømmelse jf. gældende oversvømmelseskortlægning.

5.7.6
Udvidelse af eksisterende eller etablering af nye store landbrugsbyggerier må som udgangspunkt ikke ske i områder, hvor der er risiko for oversvømmelse.

 

For at undgå konflikter mellem byudvikling, landskabsinteresser og landbrugserhvervets udvikling er der udpeget arealer til lokalisering af store husdyrbrug med en ammoniakemission på mere end 3.500 NH3-N/år. Inden for disse områder gælder ingen eller få planlægningsmæssige og lovgivningsmæssige begrænsninger og restriktioner i forhold til landbrugsbyggeri.

Udpegning
Med udpegning af områder til store husdyrbrug anviser Ringsted Kommune områder med gode muligheder for udvidelse og etablering af store husdyrbrug. Områderne er udpeget under hensyntagen til landskabs-, plan- og arealinteresser, der er relevante i forhold til større landbrugsbyggerier og store husdyrbrug, som forudsætter tilladelse. Udpegningen er lavet på baggrund af en screening af kommunen, der sikrer en afstand mellem byzone og potentielle store husdyrbrug. Afstanden er et udtryk for lugtgeneafstande for svinebrug, og skal så vidt muligt sikre, at de udpegede områder til store husdyrbrug ikke medfører lugtgener i byzone. Udpegningen er dog ikke udtryk for en garanteret mulighed for etablering af husdyrhold. Der skal fortsat foretages en konkret vurdering i det enkelte tilfælde og ansøges om miljøgodkendelse til etablering af husdyrbrug såvel inden for som uden for områderne.

Områdeudpegningen er således alene en indikation af, hvor der med stor sandsynlighed kan forventes at være investeringssikkerhed forbundet med at etablere store husdyrbrug. Det betyder altså ikke, at etablering eller udvidelse af store husdyrbrug ikke er muligt uden for udpegningen. Der er dermed ingen forskel mellem sagsbehandlingen af ansøgninger om udvidelse eller etablering af husdyrbrug med en ammoniakemission på mere end 3.500 NH3-N/år, der ligger inden for og uden for områderne.

I arealinddelingen er der således ikke taget hensyn til lugtgeneafstanden for lokalplanlagte områder i landzone, samlet bebyggelse og enkeltboliger i landzone, jf. § 22 og bilag 3 til bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse med videre af husdyrbrug. Ved samlet bebyggelse forstås, hvis der inden for en afstand af 200 meter fra en beboelsesbygning ligger mere end seks andre beboelsesbygninger på hver sin samlede faste ejendom.

Administration
Husdyrbrug tilsidesætter dog ikke behandling efter Husdyrbrugsloven. Etablering og udvidelse af husdyrbrug forudsætter derfor altid en konkret vurdering i forhold til Husdyrbrugsloven såvel inden for som uden for områderne – herunder en vurdering af konsekvenserne for naboer, natur, miljø og landskab.

Ringsted Kommune vil gennem administrationen af retningslinjerne anlægge en helhedsvurdering for store husdyrbrugs driftsbygninger og anlæg. Ringsted Kommune vil derfor lægge vægt på, at ansøgere ved visualiseringer af byggeriets eller anlæggets placering og udformning i terrænet, kan dokumentere byggeriet eller anlægget betydning påvirkninger på blandt andet landskabet.

Ringsted Kommune tager ud fra en helhedsvurderingen stilling til, om der bør stilles vilkår om nedrivning. Dette kan være planlægningsmæssigt begrundet, aktuelt og relevant dels i forhold til nedrivning af overflødiggjort landbrugsbyggeri, der har funktionel og fysisk sammenhæng til det ansøgte nye byggeri eller anlæg, og dels i forhold til nedrivning af det ansøgte byggeri efter endt anvendelse. Der kan eventuelt suppleres med vilkår om retablering af det omgivende areal i form af beplantning, fjernelse af dræn mv.

Ringsted Kommune ønsker, at store husdyrbrug med en ammoniakemission på mere end 3.500 NH3-N/år, skal udvikle sig på en bæredygtig og fremtidssikret måde. En fortsat udvikling af husdyrproduktionen i Ringsted Kommune kan også understøtte opretholdelse af slagteri og fælles biogasanlæg i kommunen.

Udvidelse af eksisterende eller etablering af nye store landbrugsbyggerier må som udgangspunkt ikke ske i områder, hvor der er risiko for oversvømmelse. Der vil kunne gives tilladelse såfremt ansøger kan dokumentere at de kan håndtere oversvømmelses problematikken inden for egen matrikel.