4.2. Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø

Retningslinjer angiver beskyttelseshensyn og muligheder for at benytte søerne og deres nærmeste omgivelser til rekreative formål.

MÅL

  • Ved Gyrstinge Sø er der fokus på at styrke den biologiske mangfoldighed, og samtidig give kommunens borgere mulighed for at færdes i området og nyde den fantastiske natur.
  • Haraldsted Sø skal være samlingssted for kommunens borgere - et sted man kan tage hen og slappe af og nyde naturen og dyrke sine interesser i relation til friluftsliv på eller ved søen.

Statisk kort

Kort 4.2 - Bademuligheder

RETNINGSLINJER

4.2.1
I Søsportshjørnet ved Haraldsted Langesø må der ske en begrænset udvidelse af aktiviteterne under forudsætning af, at beskyttelsesinteresserne ikke tilsidesættes. (Se mere under 4.3 Søsportshjørnet)

4.2.2
Vandfladen på Haraldsted Langesø må i begrænset omfang benyttes til sejlads, lystfiskeri og badning. Der må kun sejles med robåde, kano, kajak eller med joller med El-motor.

4.2.3
Ved Haraldsted Lillesø ("Tivolisøen") er badning tilladt samt sejlads med ikke-motordrevne småbåde, som kano, kajak og robåde.

4.2.4
Ved Gyrstinge Sø må der ikke foregå aktiviteter, der tilsidesætter beskyttelsen af dyre- og plantelivet.

4.2.5
Vandfladen på Gyrstinge Sø må anvendes i meget begrænset omfang til sejlads, lystfiskeri og badning. Sejlads kan som udgangspunkt kun ske med robåde eller med joller med El-motor.

4.2.6
Der skal, så vidt det er muligt, tænkes handicaptilgængelighed ind i de rekreative projekter, der gennemføres i kommunen.

4.2.7
Adgangen til Gyrstinge og Haraldsted søer kan udbygges under hensyntagen til sårbart dyre- og planteliv.

 

Mange af Ringsted Kommunes rekreative udfoldelsesmuligheder finder man på og omkring Haraldsted Sø, Gyrstinge Sø og i forbindelse med Ringsted Å, der tilsammen danner 'Det Blå T'. grundet hensynet til særligt naturen i disse områder, er benyttelsen af ovennævnte områder reguleret. Det gælder badning i og færdsel på søerne samt placering af fritidsfaciliteter.

Søerne
I 2016 blev der udarbejdet en Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø i forlængelse af, at Ringsted Kommune i 2014 købte søerne. Ringsted Kommune ønsker, at søerne kan udvikle sig til attraktive udflugtsmål med respekt for natur- og kulturværdier. Haraldsted sø er allerede blevet mere tilgængelig via Oplevelsesstien, der løber langs Ringsted Å op til Haraldsted sø og videre mod øst, hvor den går syd om Vigersted og videre ind i Køge Kommune. Ved Haraldsted Sø finder man desuden ro- og kajakklubber, en sportsfiskerforening samt shelters og faciliteter til naturformidling. Ved Gyrstinge Sø er der omvendt fokus på naturoplevelser, og dermed faciliteter som fugleudkigstårne, vandrestier, informationstavler og mindre rastepladser.

Bademuligheder
Ved Haraldsted Lillesø (Tivolisøen) er der anlagt en kunstig sandstrand. Badestedet ved Tivolisøen er tilknyttet Blå Flag-ordningen, hvilket sikrer, at vandkvaliteten undersøges hen over sommeren med henblik på at kunne angive om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at bade.

Der er desuden mulighed for at bade i andre af kommunens søer, hvor der er etableret offentlig badebro:

  • Hvidsø,
  • Gyrstinge Sø,
  • Haraldsted Sø - en ved Vrangeskov og en ved søsportshjørnet i søens sydvestlige del ved Ejlstrupvej

Ingen af de nævnte steder er dog tilknyttet Blå Flag-ordningen, hvilket betyder, at vandkvaliteten ikke observeres.

Sejlads
En mindre del af de offentlige vandløb i Ringsted Kommune er åbne for sejlads med ikke-motordrevne fartøjer som for eksempel kanoer og kajakker. Mange af vandløbene er dog så små, at de ikke er egnet til sejlads, så reelt er det kun delstrækninger af Ringsted Å, der vurderes at være egnede til sejlads. Generelt for de vandløb, hvor sejlads er tilladt, gælder det at retten til sejlads ikke giver adgang til at betræde andres ejendom, samt at sejladsen ikke må være til skade eller ulempe for vandløbene eller andres jagt og fiskeri.

Haraldsted Sø benyttes allerede i dag til søsportsaktiviteter, primært sejlads med kano og kajak samt robåde til i forbindelse med sportsfiske i konkurrenceroning. Der vil være mulighed for en begrænset udvidelse af aktiviteterne på Haraldsted Sø til sejlads med ikke-motordrevne fartøjer. Udvidelsen af aktiviteterne skal ske med udgangspunkt i det eksisterende aktivitetsområde ved Søsportshjørnet ved Ejlstrupvej. Sejlads med El-motor på Haraldsted Sø kræver desuden særlig tilladelse. Der er offentlige isætningsbroer ved både Søsportshjørnet og Vrangeskov.

I tilknytning til Gyrstinge Sø er der et rigt fugleliv, og en større aktivitet på søen kan nemt komme i konflikt med ønsket om at beskytte dyrelivet - særligt fuglelivet. Der er derfor kun i meget begrænset omfang mulighed for at øge aktiviteterne på vandfladen.