6.12. Spildevand

Retningslinjer angiver krav til spildevandsløsninger i forbindelse med lokalplanlægning og projekter.

MÅL

  • I Ringsted Kommune skal så meget regnvand som muligt håndteres i bassiner, render og regnbede mv.
  • Overløb til søer og vandløb skal så vidt muligt undgås eller forsinkes, så vandmiljøet i søer og vandløb ikke forringes.
  • Vi vil arbejde for, at der skabes nye rekreative områder og øget biodiversitet i forbindelse med håndtering af store regnmængder.

 

RETNINGSLINJER

6.12.1
Ved sanering af gamle ledninger skal regnvand og spildevand som udgangspunkt adskilles - separatkloakere. I nye områder skal der altid etableres separatsystem.

6.12.2
Afløbskoefficienter i spildevandsplanen og dertilhørende tillæg skal overholdes i forbindelse med lokalplanlægningen.

6.12.3
Ved lokalplanlægning og udarbejdelse af kommunale projekter skal foranstaltninger til håndtering af store regnmængder som udgangspunkt placeres og udformes på en måde, så de bidrager med rekreative områder og øget biodiversitet.

6.12.4
Ved udarbejdelse af spildevandsplaner skal der, for områder med oversvømmelsesrisiko, foretages en vurdering af, hvorvidt der er behov for at stille yderligere krav/betingelser.

 

 

I Ringsted Kommune er der et veludbygget spildevandssystem på landet. Det er der blandt andet fordi store områder med særlige drikkevandsinteresser skal beskyttes mod forurening fra spildevand. Derfor er blikket nu rettet mod landsbyerne, som løbende vil blive separatkloakeret samtidig med, at der etableres regnvandsbassiner. Bassinerne skal ud over deres praktiske rolle bidrage med flere grønne oaser i og omkring kommunens landsbyer.

Spildevandsplan
Ringsted Kommunes spildevandsplan og dertilhørende tillæg fastlægger spildevandssystemet/kloakeringen for kommunens ejendomme både i byen og på landet.

Spildevandsplanen tager specielt hensyn til, at store dele af kommunen ligger inden for områder med særlige drikkevandsinteresser og uerstattelige kildepladser. Ringsted Kommune har derfor valgt at tilslutte en meget stor del (ca. 90 %) af ejendommene i kommunen til forsyningens kloaksystem frem for at påbyde forbedret rensning.

Samtlige ejendomme i den spredte bebyggelse skal i henhold til kommunens spildevandsplan enten tilsluttes forsyningens kloak eller forbedre rensningen af spildevand i henhold til områdets fastsatte renseklasse, jævnfør de statslige vandområdeplaner.

Vandområdeplaner
Vandområdeplanerne indeholder indsatsprogrammer, prioriteringer samt retningslinjer, som er bindende for kommunen. Ringsted Kommune er ansvarlig for at iværksætte indsatsprogrammet.

For at leve op til indsatsprogrammet i Vandområdeplanerne, vil Ringsted Kommune begrænse spildevandsudledninger - herunder etablere regnbetingede udledninger – så de ikke hindrer opfyldelse af målsætningerne for vandløb og søer.

Spildevand fra ejendomme under 30 PE (personækvivalenter) skal som minimum renses til den i Spildevandsplanens og vandområdeplanens anførte renseklasse. Renseklassen gælder for det opland, hvis spildevand bidrager til forurening af vandløb og søer, hvor målsætningen ikke er opfyldt.

Regnbetingede udledninger til vandløb må desuden ikke give anledning til en uhensigtsmæssig hydraulisk belastning (vandføring) af vandløbet eller hindre, at målsætningen i vandområdeplanen ikke opfyldes.

Ud over at skulle håndtere normalregn vil kommunen med spildevandsplanen og dertilhørende tillæg arbejde for, at ekstreme regnhændelser som følge af klimaforandringer kan håndteres. Dette gøres ved at identificere sammenhænge mellem kloakopland og oversvømmelsesproblematikker. Ligesom kommunen ved hjælp af spildevandsplanen kan udforme nye servicemål med henblik på at kunne håndtere regnhændelser i oversvømmelsestruede områder.

Du kan læse mere om Ringsted Kommunes spildevandsplan her.