Om planen

Kommuneplanen er den plan, som sammenfatter og konkretiserer de overordnede politiske mål for den fysiske udvikling i hele kommunen. De politiske mål omfatter de emner, som Ringsted Kommunes Byråd vil arbejde for i de kommende 12 år. Kommuneplanen indeholder bestemmelser for arealanvendelsen i hele kommunen, den overordnede fysiske udvikling af byerne og udviklingen af det åbne land.

 

Vision
Visionen ’Ringsted – midt i mulighederne’ fokusere på bosætning, uddannelse og erhverv samt en bred inddragelse af alle interessent i kommunens udvikling.

 

Planstrategi 2019
’Planstrategi 2019 – Sammenhæng i Muligheder’ sat rammen for en fuld revision af Kommuneplan 2017. Planen skulle revideres med udgangspunkt i FN’s Verdensmål og fire overordnede temaer:

  • Bosætning og Byvækst
  • Det Blå og Grønne
  • Klima
  • Fællesskaber

 

Forslag til Kommuneplan 2021-2033
Forslag til Kommuneplan 2021-2033 indeholdte blandet andet:

  • Udlæg af nye områder til byvækst i og i tilknytning til Ringsted by - både på bar-mark og ved fortætning og omdannelse af eksisterende by.
  • Retningslinjer, der sætter de overordnede rammer for udvikling af bymidten
  • En blå og grøn struktur, der sikre flere og bedre forbindelser, skabe sammenhæng i kommunen og som muliggør, at borgeres adgang til natur og rekreative muligheder sikres i forbindelse med planlægning og anlæg.
  • Temaer for blandt andet natur og landskab, der angiver beskyttelseshensyn.
  • Klima – at klimaudfordringer bliver tænkt ind i planer og projekter både i form af klimatilpasning og ved initiativer, der reducerer udledningen af CO2 og andre drivhusgasser.

 

Offentlig høring af Kommuneplan 2021-2033
Ringsted Byråd vedtog 22. juni 2021 at sende forslag til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurdering i 12 ugers offentlig høring.

Forslag til Kommuneplan 2021-2033, og den tilhørende miljøvurdering, blev offentliggjort på kommunens hjemmeside, kommunen Facebookside og i Dagbladet. Forslag til Kommuneplan 2021-2033 var tilgængelig digitalt, men det var også muligt at printet en PDF af hele planen.

Derudover var forslaget også tilgængelig i en pixi-udgave – både i en digitalt og i en fysiske udgave. Den digitale pixi-udgave kan hentes her, mens den printede udgave kunne hentes på Ringsted Bibliotek, Ringsted Kulturhus, Ringsted Svømmehal, Ringsted Kongrescenter og i Teknik- og Miljøcenter.

Det gav offentligheden mulighed for at læse og deltage i debatten om forslaget.

I offentlighedsperioden:

  • Var det muligt, på egen hånd, at tage på ture, som viser de udviklingsområder, som forslag til kommuneplan 2021-2033 indeholder - fx nye byudviklingsområder, fortætningsmuligheder i bymidten og omdannelsespotentialet i Odinsvejskvarteret. Hertil er der udarbejdet en turguide, som du kan finde her. 
  • Grundejere, detail-, og turisme, og kulturaktører blev inviteret til et møde om udvikling af bymidten. Mødet blev afholdt onsdag 30. juni i Ringsted Kongrescenter. Mødet havde til formål at opstarte arbejdet med en bymidteplan.

 

Endelig vedtagelse og bekendtgørelse af Kommuneplan 2021-2033
Ringsted Byråd har den 6. december 2021, pkt. 21. vedtaget Kommuneplan 2021-2033 med tilhørende miljøvurdering, der afløser Kommuneplan 2017 og de endeligt vedtagne kommuneplantillæg dertil. Planen bliver offentligt bekendtgjort den 2. februar 2022.

Kommuneplanen er på baggrund af den offentlige høring ændret i forhold til det offentliggjorte kommuneplanforslag. Disse ændringer fremgår af høringsnotatet, som desuden indeholder et kort resume af høringssvarene samt administrationens anbefaling/vurdering.  Indkomne høringssvar kan ses i deres fulde længe her

Miljøvurdering og den sammenfattede redegørelse efter lov om miljøvurdering af planer og programmer findes i fanen 'Miljøvurdering' i menuen til højre. 

Kommuneplanen og tilhørende miljøvurdering er den 2. februar 2022 bekendtgjort på www.plandata.dk.

 

Retsvirkninger 

Byrådet skal virke for kommuneplanens gennemførelse - herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Kommuneplanen er ikke umiddelbart bindende for ejere og brugere af ejendomme. Der er ikke krav om forudgående tilladelse til aktiviteter, der er i strid med kommuneplanen, og der kan heller ikke stilles vilkår alene med hjemmel i kommuneplanen.

Inden for byzoner kan byrådet modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, såfremt området ikke er omfattet af en detaljeret lokalplan eller byplanvedtægt, som er vedtaget før kommuneplanen, jf. Planlovens § 12, stk. 2.

Jf. Planlovens § 12, stk. 3 kan byrådet inden for byzoner og sommerhusområder modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, hvis bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Det gælder dog ikke, hvis det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller hvis området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

 

Klagevejledning

I henhold til Planlovens § 58, stk. 1, i LBK nr. 1157 af 1. juli 2020 kan kun retlige spørgsmål påklages. Det vil sige, at der kan klages over spørgsmål om planens lovlighed, herunder dens lovlige tilvejebringelse. Der kan derimod ikke klages over planens hensigtsmæssighed eller rimelighed.

Klageberettiget er miljøministeren og i øvrigt enhver med retlig interesse i sagens udfald, landsdækkende organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige bruger interesser inde for arealanvendelsen på betingelse af at foreningen eller organisationen har vedtægter eller love, der dokumenterer dens formål, og repræsenterer mindst 100 medlemmer, jf. planlovens § 59, stk. 1 og 2.

Eventuel klage skal være indgivet inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Idet afgørelsen er offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen fra bekendtgørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag. Klagefristen regnes i hele døgn. Det vil sige, at klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb.

Klage indgives via Klageportalen, gennem linket på forsiden af www.naevneneshus.dk. Klageportalen ligger på www.borger.dk og www.virk.dk Du logger på www.borger.dk eller www.virk.dk, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Ringsted Kommune. I klageportalen skal byplan@ringsted.dk angives under Ringsted Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Ringsted Kommune i Klageportalen.

Når der klages, betales et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer (2016-niveau). Gebyret tilbagebetales, hvis der meddeles helt eller delvist medhold i klagen. Vejledning om gebyrordningen kan findes på Planklagenævnets hjemmeside www.naevneneshus.dk.  

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Ringsted Kommune på byplan@ringsted.dk eller til Plan og Byg, Rønnedevej 9, 4100 Ringsted. Ringsted Kommune videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Der findes yderligere information om klageregler, gebyr og Klageportal på www.naevneneshus.dk.  

Ønskes afgørelsen indbragt for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra datoen for modtagelsen af afgørelsen, jf. lovens § 62, stk. 1.