8.1. Fredede og bevaringsværdige bygninger

Retningslinjer angiver de hensyn, der skal tages til fredede og bevaringsværdige bygninger.

MÅL

  • I Ringsted Kommune skal de fredede og bevaringsværdige bygninger sikres mod nedrivning
  • Fredede og bevaringsværdige bygninger er identitetsskabende og af særlig væsentlig betydning for det enkelte område den indgår i, og som en del af Ringsted Kommunes historie.
Statisk kort

Kort 8.1 – Ejendomme med fredede bygninger og bevaringsværdige bygninger med bevaringsværdig 1-4. På en markeret ejedom kan der være flere bygninger med en bevaringsværdi.

RETNINGSLINJER

8.1.1
Ændringer af bygninger, som er fredet efter bygningsfredningsloven, kan kun ske efter tilladelse fra Slots- og Kulturarvsstyrelsen.

8.1.2
Bevaringsværdige bygninger skal opretholde den værdi, som bygningerne er vurderet til.

8.1.3
Bygninger med bevaringsværdig 1-4 må ikke nedrives uden Byrådets tilladelse.

8.1.4
Ombygning af og tilbygning til bevaringsværdige bygninger skal udformes i respekt for bygningens arkitektur, beskrivelse af bevaringsværdierne og den helhed, som bygningerne indgår i - herunder udvendige bygningsændringer i form af om- og tilbygninger, facadeændringer, udskiftning af tag, vinduer og døre mv.

8.1.5
Nybyggeri i nærheden af bevaringsværdige bygninger skal tilpasses den sammenhæng som byggeriet indgår i, og bør gives et nutidigt udtryk med respekt for den lokale byggeskik.

 

Bygningskulturen er en meget synlig del af vores kulturarv. I Ringsted Kommune er der syv fredede bygninger og ca. 680 bygninger, der vurderes at have en høj bevaringsværdi.

Fredning af bygninger eller særlige monumenter foretages af Slots- og Kulturarvsstyrelsen, mens Ringsted Kommune kan erklære bygninger (eller særlige monumenter) for bevaringsværdige.

Fredede bygninger

I Ringsted Kommune er følgende bygninger fredet:

  • Ringsted Rådhus, Sct. Bendtsgade 1
  • De Mahlerske Huse, Sct. Bendtsgade 5
  • Bindingsværkshuset, Sigerstedvej 109
  • Skjoldenæsholm, Skjoldenæsvej 106
  • Laurentziuslund, Skjoldenæsvej 136
  • Den tidligere klokkerbolig, Valsømaglevej 134
  • Vigerstedvej 2A, Vigersted Kirkelade

Alle bygningsarbejder på en fredet bygning kræver tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. Det samme gælder opsætning af lysinstallationer, antenner, parabolantenner og lignende samt skiltning på facader - herunder tagflader.

Bevaringsværdige bygninger

De bevaringsværdige bygninger omfatter bebyggelser med bevaringsstatus 1-4. De er registreret i SAVE-registeret over bevaringsværdige og fredede bygninger. Bygningerne er blandt andet vurderet og udpeget på baggrund af deres arkitektoniske- og kulturhistoriske værdi samt forskellige miljømæssige kriterier. Registreringen fastlægger en bevaringsværdi på en karakterskala fra 1-9, hvor 1 er den højeste værdi - herunder fredede bygninger, og 9 er den laveste værdi.

Bygninger med en vurdering i SAVE fra 1-3 har en høj bevaringsværdi. Alle disse bygninger er beskrevet. Ved ansøgning om bygningsændringer eller ønske om nedrivning af en bygning med en bevaringsværdi 1-4 skal Ringsted Kommune give tilladelse.

Istandsættelse og renovering af en bevaringsværdig bygning skal foretages med respekt for bygningens oprindelige arkitektur og det oprindelige materialevalg - herunder udvendige bygningsændringer i form af om- og tilbygninger, facadeændringer, udskiftning af tag, vinduer og døre. Udover de større bygningselementer kan det også være detaljerne, som gør, at et hus bevarer sin originale stil. Det kan for eksempel være en særlig detalje i murforbandtet på facaden eller en speciel skorstensudformning.

Ringsted Kommune indgår gerne i en dialog med borgerne for at nå frem til en ændring af bygningen, der bevarer husets stil og værdi.

Her finder du beskrivelser af de fredede bygninger, der ligger i Ringsted Kommune. Beskrivelserne er udarbejde i forbindelse med Kulturstyrelsens fredningsgennemgang i 2012. Der er ikke udarbejdet beskrivelser af Sankt Bendts gade 1, og Sigerstedvej 109.

 

Det Mahlerske Hus

Det Mahlerske Hus, som består af to grundmurede bygninger, ligger
op ad Sct. Bendts Kirkes kirkegårdsmur kun adskilt af et smalt
brolagt gårdrum, centralt i Ringsted by.

 

Skjoldenæsholm

Skjoldenæsholm ligger i et let kuperet landskab, omgivet af marker
og skove samt en golfbane. På vestsiden af Gårdsøen ligger
hovedbygningen med en langstrakt barokhave nord for samt stald og
domestikbygning mod syd. Vest for hovedbygningen, på den anden
side af vejen, ligger de nyere avlsbygninger.

 

Laurentziuslund

Laurentziuslund ligger midt i de store kuperede skovarealer nord for
herregården Skjoldenæsholm. Laurentziuslund er en firelænget
bindingsværksgård bestående af fire fritliggende længer omkring en
stor rektangulær gårdsplads

 

Den tidligere Klokkerbolig

Den tidligere Klokkerbolig er beliggende umiddelbart sydøst for
Valsølille Kirke og kirkegård, og er omgivet af marker og enge i det
let skrånende terræn ned mod Valsølille Sø.

 

Vigersted Kirkelade

Vigersted Kirkelade, også kaldet Vigersted Tiendelade, ligger øst for kirken og præstegården, og er sammenbygget med kirkegårdsportalen. I forlængelse heraf ligger kapellet og syd for kirkeladen ligger rejsestalden. Slippen imellem kirkeladen og
rejsestalden er knoldebrolagt.

 

SAVE registreringer og beskrivelser af Ringsted Kommunes bevaringsværdige bygninger kan findes på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.