Retningslinjer angiver de begrænsninger, der er for ændringer inden for henholdsvis lavbundsarealer og potentielle vådområder.
MÅL
- I Ringsted Kommune skal lavbundsarealer friholdes for tiltag, der kan stå i vejen for, at der kan etableres vådområder.
- Ringsted Kommune fremmer mulighederne for at oprette vådområder inden for potentielle vådområder – blandt andet ved at tilbageholde næringsstoffer, som er skadelige for vandmiljøet i vandløb og søer.
- I Ringsted Kommune skal mulighederne for opmagasinering af vand ved ekstremregn på lavbundsarealer fremmes.
- Derudover skal lavbundsarealer og potentielle vådområder bidrage til at forbedre naturforholdene – herunder retablering af våde områder, der naturligt vil blive til spredningskorridorer for dyr og planter, der trives i den våde natur.
Kort 5.5 – Lavbundsarealer og potentielle vådområder
RETNINGSLINJER
5.5.1
Inden for lavbundsarealer må der ikke foretages tilstandsændringer, der kan hindre et fremtidigt vådområdeprojekt eller klimatilpasningsprojekt.
5.5.2
Inden for potentielle vådområder må der ikke foretages tilstandsændringer, der kan hindre et fremtidigt vådområdeprojekt.
5.5.3
Inden for lavbundsarealer og potentielle vådområder, kan der gennemføres undersøgelser og projekter, med henblik på at etablere vådområder.
I Ringsted Kommune er der mange både store og små lavbundsarealer og potentielle vådområder, hvor arealernes potentialer ikke bliver udnyttet. Med afsæt i arbejdet med målopfyldelse af vandområdeplanerne samt håndtering af regnvand, er der basis for et fokus på lavbundsarealernes og de potentielle vådområders uudnyttede potentialer.
Målet med udpegning af lavbundsarealer er at sikre, at områder reserveres til fremtidige vådområder til forbedring af vandmiljøet, forbedring af naturområder samt bidrage til at udnytte lavbundsarealernes egenskab til at udjævne afstrømning ved kraftige regnhændelser. Visse arealer er udpeget som potentielle vådområder. Disse områder vurderes særligt egnede til at etablere vådområder med henblik på at nedbringe næringsstofudledning til vandmiljøet.
Lavbundsarealer
Lavbundsarealer er lavtliggende områder, præget af høj, naturlig grundvandsstand og fremstår som våde enge, moser, sumpe, kildevæld, lavvandede søer, sumpskove eller som overrislingsarealer. Den høje grundvandstand kan være permanent i form af udstrømningsområder (kilder, væld og kær) og stillestående områder (søer og moser). Den høje vandstand kan også være temporær i form af oversvømmelser af vandløbsnære arealer og enge.
Historisk set har områderne udgjort en markant del af det oprindelige landskab i både ådale og i højere liggende områder, men er i dag typisk inddraget til landbrugsmæssig drift. Ved at udtage lavbundarealer af jordbrugsdrift og gendanne dem som vådområder, kan man tilbageholde en del af de næringsstoffer, okker og drivhusgasser, som udledes fra landbrugsarealer. Vådområder etableres ved at genoprette og omlægge vandløb, så der igen kommer et mere naturligt samspil mellem vandløbet og de omkringliggende arealer. Herved sikres oversvømmelse af arealerne langs vandløb ved store vandføringer, så det partikelbundne fosfor kan bundfældes og tilbageholdes på de vandløbsnære arealer. Etablering af vådområder kan også ske ved at hidtil dyrkede arealer ekstensiveres, eller at driften på arealerne ophører, samt ved at lade drænvand fra de omkringliggende arealer oversvømme lavbundarealerne, så næringsstofferne omsættes og drivhusgasserne bindes i den vandmættede jord.
Da lavbundsarealerne ligger lavt i landskabet, så vil regnvand naturligt løbe til lavbundsarealerne. Lavbundsarealerne kan dermed også få en funktion i forbindelse med håndtering af ekstremregn og klimasikring af byerne. Ved ekstremregn kan vandet ledes til lavbundsarealer ude for byen, så det er i lavbundsarealerne, at de store vandmængder bliver tilbageholdt, frem for inde i byerne, hvor det oftere vil være svært at finde den nødvendige kapacitet til at håndtere de store mængder vand som ekstremregn medfører. Fra lavbundsarealerne kan der ske en kontrolleret udledning til vandløbene. Lavbundsarealer som anvendes til at afværge oversvømmelse af bebyggelse skal etableres med hensynstagen til det eksisterende natur- og vandmiljø.
Derfor skal lavbundsarealerne friholdes fra byggeri, anlæg og andet, der på sigt kan hindre, at lavbundsarealerne kan bruges til opstuvning af vand fra ekstremregn eller der kan etableres et vådområde på arealerne.
Der er ikke taget stilling til om det enkelte lavbundsareal er egnet til at blive en del af et vådområdeprojekt eller kan bruges i forbindelse med håndtering af ekstremregn. Men da lavbundsarealernes placering er givet på grund af geologiske og hydrologiske forhold, så er det vigtigt, at lavbundsarealerne bliver friholdt fra anden anvendelse, der ligeså vel kan placeres uden for lavbundsarealerne.
Potentielle vådområder
Dele af lavbundsarealerne er udpeget som potentielle vådområder. Kommunen vurderer, at disse arealer på sigt kan være attraktive for lodsejere og samfundet som vådområder. Dermed vil arealerne kunne indgå i projekter der sigter mod at forbedre vandmiljøet, og således er med til at sikre den målopfyldelse, som vandrammedirektivet pålægger Ringsted Kommune.
Selvom et område er udpeget som potentielt vådområde, er det ikke ensbetydende med, at der nødvendigvis kan opnås tilskud til etablering af et vådområde. Det er Miljø- og Fødevareministeriet, der tildeler tilskud, ud fra en række kriterier, som f.eks. omfang af næringsstoftilbageholdelse, positive miljøeffekter, omkostningseffektivitet samt om der er lodsejertilslutning.
Etablerede vådområder
I etablerede vådområder skal der ske en samlet forbedring af de naturmæssige forhold. Det vil derfor i overvejende grad være dyrkningsjorder, der vil blive genskabt til vådområder. Det kan dog ikke undgås, at eksisterende beskyttede naturområder også vil blive berørt. Ved at genskabe det naturgrundlag, som fandtes på arealet inden vandstandsniveauet blev sænket, vil det naturlige dyre- og planteliv der er tilknyttet disse områder, få bedre livsgrundlag.
Selv i eksisterende naturområder vil en genskabelse af tidligere tiders vandstandsniveau ofte have en positiv effekt på naturforholdene. Mange af de plante- og dyrearter som i dag er truede, er tilknyttet vådområderne.
Områder omkring og langs Ringsted Å, Haraldsted Å samt Benløse Bæk, er forventede fremtidige vådområder.