5.8 Særligt værdifulde landbrugsarealer

Retningslinjer angiver de hensyn, der skal tages til Særligt værdifulde landbrugsområder, når der udvikles eller ændres anvendelse inden for eller i nærhed til særligt værdifulde landbrugsområder.

MÅL

  • I Ringsted Kommune skal udvikling ske under hensyntagen til jordbrugserhvervet – navnligt inden for særligt værdifulde landbrugsarealer.

 

Statisk kort

Kort 5.8 - Særligt værdifulde landbrugsområder

RETNINGSLINJER

5.8.1
Ved inddragelse af landbrugsjord til byudvikling, tekniske anlæg samt ferie- og fritidsformål skal der tages hensyn til de berørte landbrugsejendommes struktur- og arronderingsmæssige forhold samt til arealbehov, investeringsniveau og mulighederne for jordfordeling.

5.8.2
Ved opførsel af nye miljøfølsomme bebyggelser, rekreative områder, udlægning af byzoner med mere skal der sikres en passende afstand til eksisterende landbrugsjord, så landbruget ikke pålægges øgede miljøkrav.

 

I Ringsted Kommune findes et aktivt jordbrugserhverv med både større og mindre skov- og landbrug. Jordbrugserhvervet skal fortsat udvikles, og inddragelse af jord til andre formål end jordbrug inden for de særligt værdifulde landbrugsområder skal begrænses. Samtidigt vil kommunen støtte natur- og miljøvenlige driftsformer og sikre, at den fortsatte udvikling af jordbrugserhvervet sker under hensyntagen til naboer, miljø-, natur- og landskabsinteresser via samarbejde og dialog med erhvervet.

Udpegning
De særlig værdifulde landbrugsområder er udpeget på baggrund af Jordbrugsanalyse fra 2001, som er udarbejdet af Vestsjællands Amt. Områderne er udpeget ud fra en vurdering af dyrkningsjordens sammensætning og terrænhældning.

Markvanding
Vandområdeplanerne (2015-2021) er offentliggjort den 27. juni 2016 og afløser hermed de tidligere gældende vandplaner (2009-2015). I forbindelse med vandområdeplanerne revurderer Ringsted Kommune grundlaget for tilladelser. Det forventes, at de højt prioriterede behov til drikkevand fortsat lægger beslag på vandressourcen, og at der derfor heller ikke fremover vil gives nye tilladelser til markvanding, generelt set.

Byudvikling
Ved administrationen af plan- og miljølovgivningen skal Ringsted Kommune forebygge nabogener. Derfor gives der ikke uden ejers samtykke tilladelse til ny bebyggelse så tæt på et eksisterende landbrug, at det kan begrænse landbrugets normale udvikling eller stille større miljøkrav til landbrugsbedrifterne.

Dialog og samarbejde
Ringsted Kommune vil gennem målrettet information og inddragelse af landbrugets parter medvirke til en indsats til gavn for såvel landbruget som natur- og miljøinteresserne, herunder beskyttelsen af grundvandet. Landbruget er bl.a. repræsenteret i det Grønne råd.