6.1. Affald

Retningslinjerne angiver de hovedhensyn, der skal indgå ved placering af affaldsbehandlingsanlæg og deponeringsanlæg.

MÅL

  • I Ringsted Kommunen skal der alene kunne placeres affaldsbehandlingsanlæg og deponeringsanlæg på steder, hvor det ikke belaster miljøet og naturen, og hvor det ikke skæmmer landskabet eller er til gene for naboer.

RETNINGSLINJER

6.1.1
Affaldsbehandlingsanlæg må som udgangspunkt ikke placeres inden for henholdsvis Grønt Danmarkskort, områder med geologiske bevaringsværdier, bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, kulturmiljøer eller kirkeomgivelser og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) – med mindre særlige forhold eller overordnede hensyn taler for det.

6.1.2
Deponeringsanlæg må som udgangspunkt ikke placeres inden for Grønt Danmarkskort, områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) eller boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) – med mindre særlige forhold eller overordnede hensyn taler for det.

6.1.3
Affaldsbehandlingsanlæg og deponeringsanlæg må som udgangspunkt ikke placeres i områder, hvor der kan opstå konflikt med andre væsentlige planmæssige interesser – med mindre særlige forhold eller overordnede hensyn taler for det.

6.1.4
Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for forureningspåvirkninger i forhold til miljøfølsom anvendelse skal overholdes ved placering af affaldsbehandlingsanlæg.

 

Begreber
Affaldsbehandlingsanlæg er fx et forbrændingsanlæg bestående af større bygninger mens et deponeringsanlæg er et afgrænset areal, hvor der deponeres affald, som ikke kan nyttiggøres eller bortskaffes til andre godkendte anlæg. I stedet graves det ubearbejdede affald ned og dækkes til, hvormed deponeringsanlæg typisk ikke er synlige.

Udpegningsgrundlag
Kortet udgør de arealer, hvor der som udgangspunkt ikke må etableres henholdsvis affaldsbehandlingsanlæg og deponeringsanlæg. Udpegningen for områder, hvor der ikke må etableres affaldsbehandlingsanlæg består af Grønt Danmarkskort, bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, kulturmiljøer eller kirkeomgivelser. Udpegning for områder, hvor der ikke må etableres deponeringsanlæg består af henholdsvis Grønt Danmarkskort, områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Vær i den forbindelse opmærksom på, at områder med særlige drikkevandsinteresser kan ændre sig.

Affaldsbehandling
Ringsted Kommune skal sikre, at der er den nødvendige kapacitet til behandling af det affald, der bliver produceret i kommunen, og som kommunen er forpligtet til at anvise. Kapaciteten til behandling af affaldet bliver vurderet og planlagt i samarbejde med det fælleskommunale affaldsselskab AffaldPlus. I Ringsted Kommune findes der i dag ingen kommunale affaldsbehandlingsanlæg, og affald fra Ringsted Kommune transporteres derfor til AffaldPlus’ anlæg i omkringliggende kommuner.

Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for forureningspåvirkninger
I Kommuneplanen er der ikke fastsat præcise afstandskrav mellem forureningsfølsomme anvendelser og anlæg, der kan have miljømæssige konsekvenser. Der er derimod i retningslinjerne henvist til, at planlægning skal ske med udgangspunkt i statens vejledning i "Håndbog om miljø og planlægning" samt Miljøstyrelsens vejledende udtalelse om renseanlæg. Statens vejledende afstandskrav er fastsat ud fra en vurdering af, hvilke gener hver type anlæg kan tænkes at påføre omgivelserne. Der kan fx være tale om risiko for lugtgener, støj, støv og trafikbelastning. Afstandskravene gælder for såvel nye arealudlæg som for ændringer i allerede eksisterende arealudlæg.