6.11. Solenergianlæg

Retningslinjer angiver placeringshensyn i forbindelse med etablering af solenergianlæg samt krav til blandt andet beplantning, hegning og faunapassager.

MÅL

  • I Ringsted Kommune vægtes hensynet til de landskabelige kvaliteter højt i forbindelse med placeringen af solenergianlæg.
  • I Ringsted Kommune må etablering af solenergianlæg ikke forværre forholdene for dyre- og plantelivet væsentligt, men skal i stedet bidrage til en øget biodiversitet.

 

Statisk kort

Kort 6.11 - Områder, der er sårbare overfor placering af større solenergianlæg

RETNINGSLINJER

Større solenergianlæg – anlæg på over 5 ha

6.11.1    
Områder inden for udpegningen på kort 6.11 er sårbare overfor placering af solenergianlæg, da der inden for disse områder findes bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, geologiske interesseområder, kulturmiljøer, kirkeomgivelser, bynære arealer og/eller naturområder.

6.11.2
Tilladelse til eller planlægning for et solenergianlæg beror altid på en konkret vurdering af et projekt.

6.11.3
Inden der planlægges for større solenergianlæg, skal udvikler kunne dokumentere, at kapaciteten på det El-nettet i området er tilstrækkelig til at kunne transportere alt den strøm, som anlægget kan producere.

6.11.4
Større solenergianlæg skal indpasses i det omgivende landskab, sløres effektivt med beplantning, hvor det visuelt vurderes nødvendigt, og må ikke påføre omkringboende og trafikanterne på det overordnede vejnet visuelle gener.

6.11.5
Større solenergianlæg skal følge det naturlige terræn og omgivende strukturer som veje, markskel, jernbaner og lign.

6.11.6
Større solenergianlæg skal placeres, så terrænet medvirker til at begrænse indsyn til anlægget.

6.11.7
Større solenergianlæg skal skærmes med tætte og robuste plantebælter, så anlæggene ikke er synlige fra omgivelserne. I tilfælde, hvor anlægget dækker større sammenhængende flader, stilles krav om supplerende beplantning inden for solenergianlægget.

6.11.8
I forbindelse med etablering af større solenergianlæg i nærheden af boliger og/eller eksisterende stier skal der som udgangspunkt etableres en sti til rekreative formål rundt om anlægget.

6.11.9
Hegn rundt om større solenergianlæg skal dimensioneres, så mindre dyr frit kan passere enten under eller gennem hegnet uden risiko for at sidde fast. Hegn skal som udgangspunkt etableres på indersiden af beplantningsbælter og der skal redegøres for faunaens bevægelighed i området, så der kan sikres tilstrækkelig med mulighed for passage. I nogle tilfælde vil det medføre krav om faunapassager gennem anlægget.

6.11.10
Uudnyttede solenergianlæg skal tages ned umiddelbart efter de er gået ud af drift.

Mindre solenergianlæg på terræn

6.11.11
Der må ikke opsættes solenergianlæg på terræn i byzone.

6.11.12
Solenergianlæg, der betjener en enkelt ejendom skal opstilles i umiddelbar tilknytning til eksisterende bebyggelse.

6.11.13
Opsætningen af solenergianlæg på terræn i landzone forudsætter som minimum en landzonetilladelse. I den forbindelse stilles der krav om afskærmende beplantning.

Solenergianlæg på tag

6.11.14
Opsætning af solcellepanel eller solfangere direkte på tagfladen kræver kun tilladelse, hvis solcelleanlægget opsættes skråtstillet på tagfladen.

6.11.15
Solcellepaneler og solfangere på tagfladen kan som udgangspunkt opsættes uden tilladelse, selv om en lokalplan indeholder specifikke bestemmelser om tagmaterialer. Der må maksimalt opsættes solcellepaneler og solfangere svarende til halvdelen af en tagflade uden dispensation.

6.11.16
Der må ikke opsættes solcellepaneler eller solfangere på bevaringsværdige eller fredede bygninger.

 

 

I Ringsted Kommune findes der pr. 1. juni 2021 ingen større solcelleanlæg. Interessen for at opsætte større solenergianlæg er dog forholdsvis stor. Her er tale om anlæg på mellem 60 og 180 ha.

Der skelnes mellem større solenergianlæg (over 5 ha) og øvrige solenergianlæg på terræn samt anlæg på tag. Etablering af større solenergianlæg forudsætter som udgangspunkt lokalplan, mens mindre solenergianlæg på terræn som udgangspunkt forudsætter en landzonetilladelse. I begge tilfælde vil der blive foretaget en konkret vurdering af det enkelte projekt. Solenergianlæg på terræn ikke er tilladt i byzone.

Derudover skelnes der mellem solcellepaneler, som bruges til at producere strøm og solfangere, der bruges til opvarmning af vand.

De to typer har lidt forskellig udseende og placeringshensynene er lidt forskellige. Anlæg med solfangere skal placeres tæt på det, de skal opvarme – fx en bolig, stald eller fjernvarmeanlæg. Anlæg med solceller skal derimod placeres på steder, hvor anlægget kan kobles på El-nettet, og hvor kapaciteten på El-nettet er tilstrækkelig til at distribuere/transportere den El, som anlægget kan producere. Fælles for disse anlæg er de overordnede lokaliseringshensyn, som blandt andet relaterer sig til de landskabelige og naturmæssige interesser i kommunen.

Udpegning for større solenergianlæg
Udpegningen dækker arealer, der er sårbare overfor placering af solenergianlæg. Udpegningen består af bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, geologiske interesseområder, kulturmiljøer, kirkeomgivelser, bynære arealer samt dele af Grønt Danmarkskort.

Udpegningen og retningslinjer skal give grundejere og andre aktører et bedre indblik i de hensyn, der skal tages i forbindelse med etablering af større solenergianlæg i Ringsted Kommune. Grundet vekslende grundejerinteresser og et El-net i udvikling er der ikke foretaget en udpegning af områder, der er særligt egnede til opsætning af større solenergianlæg. Det vil desuden kræve en grundig besigtigelse af hele kommunen, at udpege velegnede områder til opsætning af solenergianlæg. Tilladelse til eller planlægning for et solenergianlæg vil derfor bero på en konkret vurdering af et projekt – dette gælder også uden for udpegningen.

Refleksioner og luftfartssikkerhed
I forbindelse med opsætning af solenergianlæg ved flyvepladsen skal det undersøges, om der er risiko for refleksioner fra anlæggene, som kan bringe luftfartssikkerheden i fare. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan forbyde opsætning af sådanne anlæg samt kræve anlæg ændret eller fjernet, hvis de vurderes at udgøre en sikkerhedsrisiko.