Retningslinjer angiver placeringshensyn ved opsætning af antennemaster.
MÅL
- Ringsted Kommune understøtter udbygningen af digital infrastruktur under hensyntagen til de landskabelige, de kulturhistoriske og de naturmæssige værdier.
- I Ringsted Kommune skal der være dækning i hele kommunen med så høj kvalitet som muligt og ved opsætning af så på antennemaster som muligt.
RETNINGSLINJER
6.2.1
Antenneudstyr skal så vidt muligt placeres i bymæssig bebyggelse, på eksisterende antennemaster og/eller på andre høje bygningselementer.
6.2.2
Er en bymæssig placering af antenneudstyr eller en anbringelse på eksisterende anlæg ikke muligt, skal nye antennemaster placeres i tilknytning til eksisterende høje konstruktioner, som andre master, vindmøller, skorstene, siloer eller lignende.
6.2.3
Er en placering i tilknytning til eksisterende høje konstruktioner ikke muligt, skal antennemasten placeres i tilknytning til eksisterende (lavere) bebyggelse. Dette gælder også, selvom en anden placering uden tilknytning til bebyggelse vil medføre færre nabogener.
6.2.4
Der skal ske en koordinering på tværs af kommunegrænserne, så eksisterende master udnyttes optimalt
6.2.5
Der må som udgangspunkt ikke opstilles antennemaster i områder udpeget som: bevaringsværdige landskaber, større sammenhængende landskaber, besøgsområde, geologiske interesseområder, kulturmiljøer og/eller kirkeomgivelser.
6.2.6
Der kan i områderne nævnt i retningslinje 5 opsættes antennemaster, hvis den enkelte antennemast er til samfundsmæssig gavn, antennemasten ikke er i strid med formålet bag den aktuelle udpegning samt at der ikke findes alternative placeringer.
6.2.7
Der må ikke opstilles antennemaster på arealer der er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 samt inden for bygge- og beskyttelseslinjer for fortidsminder, søer, åer og kirker, jf. naturbeskyttelseslovens § 16, 18 og 19.
6.2.8
Der må ikke opstilles antennemaster inden for internationale naturbeskyttelsesområder – Natura 2000
6.2.9
Antennemaster i nærheden af internationale naturbeskyttelsesområder – Natura 2000, skal vurderes under hensyn til de interesser, der skal varetages her.
6.2.10
Der må ikke opstilles antennemaster inden for arealreservationer til infrastruktur
6.2.11
Antennemaster må ikke opstilles, hvis de udgør en risiko for flyvning til og fra flyvepladsen eller medfører gener for luftfartens radionavigation.
6.2.12
I områder hvor der er overordnede radiokædeforbindelser, vil tilladelse til opstilling af antennemaster bero på en konkret vurdering af, om antennemasten kan forstyrre forbindelsen.
6.2.13
Ved tilladelser til fritstående antennemaster vil der blive stillet vilkår om,
- at antennemasten skal stilles til rådighed for andre brugere,
- at antennemasten skal konstrueres, således at den kan bære antenner fra minimum fire udbydere.
- At antennemast og dens tilhørende faciliteter skal fremstå i en afdæmpet farve,
- At der ikke opsættes reklamer eller andre skilte i antennemasten
- at den skal nedtages senest 1 år efter endt brug til det tilladte formål
- at den sammen med eventuelle kabineanlæg skal omgives af beplantning med hjemmehørende arter
6.2.14
Hvis en antennemast ønskes opstillet som led i et system, skal der foreligge en samlet plan for systemet, før der tages stilling til den ansøgte antennemast.
6.2.15
Ved opstilling af nye antennemaster i det åbne land, skal disse indberettes til mastedatabasen.
Danmark har generelt en veludbygget digital infrastruktur, men der er fortsat områder af landet, hvor borgere og virksomheder ikke har adgang til de bredbåndshastigheder og den mobildækning, de ønsker. Dette gør sig også gældende for Ringsted Kommune. Staten har meldt ud, at det er af national interesse, at kommunerne arbejder for god internet- og mobildækning, og at kommuneplanlægningen er med til at sikre dette.
Erhvervsstyrelsens oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægningen skal være med til at sikre, at Ringsted Kommune i sin planlægning tilgodeser udbygningen af digital infrastruktur herunder etablering af mobilmaster til udbygning af mobilt bredbånd og teledækning (lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester § 60 a).
Samtidig angiver Erhvervsstyrelsens oversigt over nationale interesser i kommuneplanlægningen, at de nationale interesser skal være med til at sikre kommunens natur- og miljøbeskyttelse, fx Natura 2000 områder, kulturarvs- og landskabsbevarelse, fx bevarelse af herregårdslandskaber og ådale og transportkorridorer.
Administration
I administrationen af tilladelser til antennemaster vil kommunen tilgodese samfundets behov for antennemaster samtidig med at landskabelige, kulturhistoriske og naturmæssige hensyn prioriteres højt. Afvejningen mellem disse interesser fremgår af ovenstående retningslinjer.
Antennemaster skal have landzonetilladelse, medmindre de opstilles i byzone eller sommerhusområde, eller i bygningsreglementet er fritaget for krav om byggetilladelse og etableres til brug for offentlige trafik-, forsynings- eller varslingsanlæg eller radio- og TV-modtagelse.
De seneste års udvikling i antallet af mobiltelefoner har medført, at der aktuelt ønskes flere sendeanlæg og det er en væsentlig samfundsmæssig interesse at styrke den digitale infrastruktur overalt i kommunen. Derfor kan det i særlige tilfælde, hvor en ny antennemast vil styrke mobildækningen i et større område, blive nødvendigt at opstille en mast inden for områder, hvor det ikke umiddelbart er hensigtsmæssigt. I sådanne tilfælde skal alle mulige alternativer belyses og væsentligheden af den pågældende antennemast i den samlede digitale infrastruktur skal dokumenteres.
Med henblik på at varetage de landskabelige, de kulturhistoriske og de naturmæssige hensyn er det væsentligt for kommunen, at der kommer færrest mulige anlæg i det åbne land og at de anlæg, der nødvendigvis skal placeres i det åbne land, placeres hensigtsmæssigt i forhold til de landskabelige, de kulturhistoriske og de naturmæssige interesser. Særligt skal der tages vidtgående hensyn, når antennemaster undtagelsesvist opstilles i områder udpeget til bevaringsværdigt landskab, større sammenhængende landskaber, kulturmiljøer samt kirkeomgivelser og kun, hvis det er begrundet i en væsentlig samfundsmæssig interesse, der ikke kan tilgodeses på anden måde.
Ved tilladelser vil der blive stillet vilkår om, at anlægget skal stilles til rådighed for andre, om dæmpede farver, om nedtagning efter endt brug og om radiokabinens udformning. Der kan også stilles krav om afskærmende beplantning, hvis der placeres udstyr på jorden, som kan virke skæmmende.
Mastedatabasen og Retningslinjer for digital infrastruktur KKR Sjælland.