HOVEDSTRUKTUR
Ringsted Kommune vil bruge kommunens kulturhistoriske arv aktivt til at understøtte udviklingen i både Ringsted By og landdistrikterne, til at skabe lokal identitet, tiltrække nye borgere og turister til området. Vi vil medtænke den kulturhistoriske arv i den fysiske planlægning og sikre, at karakteristiske og kulturhistoriske sammenhænge, landskaber og bygninger bevares.
I tråd med FN's Verdensmål kan kulturarven bidage til at skabe bæredygtige byer og lokalsamfund, hvor kulturarven er identitetsskabende og medvirker til, at et lokalsamfund har en særlig historie og attraktionsværdi.
Kort 8 - Hovedstrukturkort for Kulturarv
Kulturarv er fortidens spor. Det er spor, der indikerer og fortæller, hvor og hvordan vi har levet, boet, arbejdet osv. i byer, landsbyer og i det åbne land. Kulturarv kan historisk gå meget langt tilbage i tiden, men kan også være nyere historie og er ofte betegnet som kulturhistoriske interesser eller bevaringsværdier. Kulturarv omfatter blandt andet fortidsminder og fredede arealer - herunder kirkernes omgivelser, fredede og bevaringsværdige bygninger samt kulturmiljøer, industriminder og kulturarvsarealer.
Ringsted Kommune er rig på kulturarv - både i byen og på landet. Kulturarven kan bruges aktivt som en værdifuld resurse, der kan understøtte kommunens strukturelle, kulturelle og økonomiske udvikling. Derudover kan de kulturhistoriske interesser bruges til at sikre en lokal identitet og engagement i forhold til fx navngivning og formidling af lokaliteter, veje og områder.
Ved at inddrage kulturarven i planlægningen af by og land skaber vi mulighed for, at vi selv og de kommende generationer sikres oplevelsesrige og attraktive omgivelser at bo i, besøge og udforske.
Kommuneplanen skal derfor sikre den værdifulde kulturarv således, at byudvikling, anlægsarbejder, skovtilplantning og naturgenopretning samt forvaltning af landskabet i øvrigt sker i respekt for de kulturhistoriske interesser.